Ponovno smo ocenili najboljšo restavracijo na Krku in eno najboljših ribjih gostiln v Kvarnerju – Drugi srček je presodila glavna jed s tuno

Rivica ima novo punto, Njivice pa staro Rivico … To pomeni, da je ”riva” v Njivicah lepša, sodobnejša in predvsem bolj urejena, ne več le polna sladoledov, turističnih menijev in prodajaln z natikači in ležalniki, iz njene Rivice pa lahko še vedno skočiš v ribiški čoln ali na motorno jahto, ker prav takšna je še vedno njena ponudba – iskrenost najboljših (morskih) sestavin, pripravljena z ravno pravo mero lepšega, sodobnejšega in predvsem bolj dodelanega, da ni le potrebno drugam na ocvrte lignje in ribje čevapčiče, temveč na Krku nikamor drugam ne smeš, če želiš najboljše iz morja, ki je pod teboj.

Ocena, 2 srčka: Sredi sezone in sredi rive moraš biti uvideven, četudi je ”le” za en srček. Toda Rivica ga je z ribjim scenosledom brez težav potrdila, zaradi vrhunskosti sestavin in njihove tradicionalne priprave, ki pa je (še) vedno brezhibna. Ne, tukaj sredi rive tudi sredi sezone ni napak! Zato je bila dovolj že majhna kocka tune, da je navdušila celotno omizje (šestih). Najprej počasi v vodni kopeli, nato hitro le na eni strani ter z njo povaljano v sezamu. Omaka na osnovi sojine, s pikom wasabija. Po svoje nič posebnega, razen pravega kosa tune in kuharjeve vzdržnosti pri njegovi obdelavi. Zato se iz preprostosti porodi v ”le” kocki mesa nadokus, ki se razgalja v plasteh doživetja, ne (le) teksture. To pa je že za 2 srčka!

 

Rad Dobrojem priporoča: Čisto na obali, toda Rivica klasične morske jedi pripravi neklasično boljše. Oziroma, po Rivici na nobeni rivi ne boste šli več kar na slepo za mizo z ribami in raki.

 

Restavracija Rivica

 • Pozdrav

  Nova riva je še bolj polna in naokrog je še več gostiln, toda Rivica je še vedno enako – dobra. Sprejem pri vhodu na teraso s širokim morskim pogledom preveri rezervacijo in želje ter popelje k mizi, kjer kuhinja pozdravi z mariniranimi kozicami, gospodar pa z mrzlo penino.

  rivica19 amuse
  od
  Avtor slike: UME
 • Meso

  Že pogled in pozdrav nedvoumno povesta, za kaj tukaj gre. Toda tudi tistemu iz omizja, ki ne ”prenese” rib, ni bilo ob mesnem ”slow foodu” žal, da je bil plačilni.

  rivica19 mini burger
  od
  Avtor slike: UME
 • Ostrige

  Kamenice niso vedno, ostrige pač … Čeprav iz Francije, jih je odlikovala ravno svežina. Domača je bila ”ljutika” v kisu.

  rivica19 ostrige
  od
  Avtor slike: UME
 • Surovo

  Tatar orade nedolžno morski, karpačo grdobine, da se ve, da tukaj ni kot povsod, tunin tatar iz okusnih ”ostankov”, surovi škamp na mladi skuti, sashimi tune na kremi wasabija. Surovo in hladno za – ogrevanje.

  rivica19 surovo
  od
  Avtor slike: UME
 • Školjke

  Bela buzara, brez kruha, le olje, vino in sok (iz) školjk, srčank (vongol, škrabic), venernic (ladink, dondol), majhnih pokrovač (kaneštrel). Ter, seveda, hitrost, ki je pri takšnih ”živih” sestavinah nujna, tako v kuhinji, ki v Rivici res ne ”komplicira”, čeprav dodaja svoje, strežbi, ki je domačna in profesionalna obenem, kot se za morsko teraso spodobi, in pri gostih, ki so več kot 80-letni starosti najbolj znane in najboljše gostilne na Krku primerno večinsko-stalni.

  rivica19 školjke buzara
  od
  Avtor slike: UME
 • Škampi

  Ni je gostilne na hrvaškem dopustu, pa četudi je mesna, ki ne bi ponujala škampov na žaru. Glede na dolžino hrvaške obale je to toliko gostiln, da kljub velikosti hrvaškega morja v Jadranu ne more zrasti toliko repov in klešč. Zato je razlika med ”škampi” in škampi ogromna! Od kod so, kje so rasli, kako in kdaj so bili ulovljeni …, vse do žara, kakšen je in kako je vroč. Velikost repov pri vsem tem sploh ni odločilna, ta vpliva še najbolj na ceno. Zaradi vsega tega je Rivica ena redkih morskih gostiln, v katerih si je škampe na žaru nujno potrebno naročiti!

  rivica19 škampi
  od
  Avtor slike: UME
 • Njoki

  Veliki repi so za žar in slikanje, majhni pa za njoke. ”Malo škampove osnove, nekaj škampovih repkov in domači njoki,” pove krožnik. Kako se topi in sladi, povejo (vaše) oči.

  rivica19 njoki škampi
  od
  Avtor slike: UME
 • Jastog

  Jastog je najprej pečen na žerjavici. Olupljen je nato popečen še v ponvi. Za omako je enako pomembno oboje, za njen okus pa še ”požirek” sauvignona selekcija, 2008, Marjana Simčiča, in brizg porta.

  rivica19 jastog čičerika
  od
  Avtor slike: UME
 • Tuna

  Le majhna kocka tune, toda velik učinek. Z enega srčka na dva! Najprej počasi v vodni kopeli, nato hitro le na eni strani ter z njo povaljano v sezamu. Omaka na osnovi sojine, s pikom wasabija. Po svoje nič posebnega, razen pravega kosa tune in kuharjeve vzdržnosti pri njegovi obdelavi. Zato se iz preprostosti porodi v ”le” kocki mesa nadokus, ki se razgalja v plasteh doživetja, ne (le) teksture.

  rivica19 tuna glavna
  od
  Avtor slike: UME
 • Sladica

  Čokoladno-čokoladni parfait, hrustljavo-vanilijev sladoled in pralina z mlečno-sadno kremo.

  rivica19 sladica
  od
  Avtor slike: UME
 • Drugi srček

  Sredi sezone in sredi rive moraš biti uvideven, četudi je ”le” za en srček. Toda Rivica ga je z ribjim scenosledom brez težav potrdila, zaradi vrhunskosti sestavin in njihove tradicionalne priprave, ki pa je (še) vedno brezhibna. Ne, tukaj sredi rive tudi sredi sezone ni napak!

  Zato pa je bila dovolj že majhna kocka tune, da je navdušila celotno omizje (šestih). To pa je že za 2 srčka!

  rivica19 jedilni list
  od
  Avtor slike: UME
Tags: , , , , ,