Ocenili smo restavracijo Calypso v igralniški Perli v Novi Gorici – Izzovite chefa, ne srečo

Piše: Uroš Mencinger

 

Če zmagaš, imaš kje proslaviti, če izgubiš, te potolažijo na najvišjem nivoju, če si pa le lačen dobrojedskih užitkov, te v Perli zadovoljijo tudi brez rulete. Calypso je zato nadgradnja, nekaj za dušo, ne le za strast. Prefinjena restavracija s francoskim načinom strežbe, italijanskimi gosti in slovenskim chefom.

To je trend v svetu – da najboljši chefi najdejo ”zatočišče” v najboljših hotelih. Takšne restavracije so chefovske ne le zaradi ponudbe (hrana, vina, postrežba), temveč tudi zaradi posebnosti ambienta. Njihovi obiskovalci sploh ne opazijo, da so v (velikem) hotelu oziroma v hotel pridejo ravno zaradi takšne ”prefinjene restavracije”. Tovrstni poskusi se dogajajo tudi pri nas, na Bledu, v Portorožu, Ljubljani, a najbolj resno tej ”strasti” strežejo v novogoriški Perli, kjer ima Calypso ob glavnem chefu Perle Matjažu Šinigoju še svojega, Daliborja Janačkoviča, vključno s celotno ekipo.

Calypsova smer je, seveda, sredozemska, v prefinjenosti zato jedi govorijo francosko, s sproščenostjo italijansko, s sestavinami slovensko, z modnostjo poliglotsko. Jedilni list ponuja znane sestavine, ki v jedeh dobijo chefovski pečat, še posebej v obliki degustacijskega menija, ki se ves čas spreminja. Ker ima prijazno ceno, vabi tudi ne-igralce, radovedne zunanje goste.

Zato Calypso ni le za petične in/ali kulinarično zahtevne obiskovalce igralnice, ki si po gneči za igralnimi želijo več intimnosti in prefinjenosti za jedilnimi mizami, temveč vabi tudi radovedne, ki raje izzivajo chefe kot pa srečo.

Rad Dobrojem priporoča: ”Če stavite na hitrost, ”pojejte vse, kar lahko” v Oceanisu, če stavite na priložnost, se mediteransko sprostite v Mediterraneu, če pa ne stavite, se prepustite Calypsu. Čeprav se kar nekaj slovenskih igralnic trudi tudi s fine dining ponudbo, je vrhunsko-prefinjen le Calypso.”

 

Restavracija Calypso

 

 • Nadgradnja

  Tisti, ki zmagajo v Perli, odprejo, najbrž, šampanjec, ne pa degustacijskega menija, in tisti, ki izgubijo, izgubijo tudi apetit … Glede tega je Perla že s samopostrežnim Oceanisom za hitro in množično ter restavracijskim Mediterraneom za vse priložnosti dovolj opremljena. Calypso je, torej, nadgradnja, nekaj za dušo, ne le za strast. Prefinjena restavracija s francoskim načinom strežbe, namreč ni le njen marketinški naslov.

  perla
  od
  Avtor slike: Perla
 • Chef Perle

  To je trend v svetu – da najboljši chefi najdejo ”zatočišče” v najboljših hotelih. Takšne restavracije so chefovske ne le zaradi ponudbe (hrana, vina, postrežba), temveč tudi zaradi posebnosti ambienta. Njihovi obiskovalci sploh ne opazijo, da so v (velikem) hotelu oziroma v hotel pridejo ravno zaradi takšne ”prefinjene restavracije”. Tovrstni poskusi se dogajajo tudi pri nas, na Bledu, v Portorožu, Ljubljani, a najbolj resno tej ”strasti” strežejo v novogoriški Perli, kjer ima Calypso ob glavnem chefu celotne Perle Matjažu Šinigoju

  calypso executive chef v perli matjaž šinigoj
  od
  Avtor slike: UME
 • Chef Calypsa

  še svojega chefa, Daliborja Janačkoviča.

  chef Calypsa dalibor janačkovič
  od
  Avtor slike: Dejan Javornik
 • Jedilnica

  Prostorsko to sicer ni ”manjša restavracija”, vseeno pa ji ne gre odreči elegance. Intimnost ponudi zato z velikostjo, prostora, miz, razmaka med njimi, kar daje natakarski ekipi dovolj prostora, da se trudi s ”postrežbo na najvišjem nivoju”. Vedno jim sicer ne uspe, ob kakšnem hodu so preveč zapeti, kdaj pozabijo predstaviti jed, kakšnega vina ne natočijo pri mizi, ampak že za šankom, toda gostov v Calypsu ni veliko, natakarjev pa je, in že to ustvari razliko ter nivo. Tudi v tem se vidi, da Perla (HIT) s Calypsom resno misli.

  calypso jedilnica
  od
  Avtor slike: UME
 • Degustacija

  Jedilni list ponuja znane jedi, ki pa na krožnikih dobijo chefovski pečat. A la carte ponudba predvsem ne želi prestrašiti, torej želi predvsem ugajati. Očitno je to ravno tisti nivo, ki najbolj ustreza gostom velike igralnice na italijanski meji. Ker so to večinoma stari/stalni gostje, tako naročajo večinoma ”svoje” jedi. Proti temu pa se dovolj uspešno ”bori” sveža ponudba degustacijskega menija. Ta je celo tako sveža, da je zapisana le v natakarjevi beležki. Ker ima prijazno ceno, vabi tudi radovedne zunanje goste.

  calypso pogrinjek
  od
  Avtor slike: UME
 • Kruh

  Košarica kruha je bogata, bel, pirin, koruzni, polnozrnati, majhne bombetke so vzorčne. Ob maslu, oblikovanem in spenjenem, so zraven praženi indijski oreščki. Maslo sicer nima imena, ima pa nadaljevanje s pozdravom iz kuhinje.

  calypso kruh
  od
  Avtor slike: UME
 • Pozdrav

  Pri nas je bila burrata, z bučkino kremo, bučkinim cvetom, kandiranim paradižnikom in sipinim kruhom, pri vas bo kaj drugega, toda tudi sredozemskega, saj je to, logično, Calypsova smer. Vseeno pa nadaljevanje ni le italijansko-sproščeno, temveč se chef trudi, da je tudi francosko-dovršeno.

  calypso pozdrav
  od
  Avtor slike: UME
 • Jelen

  Zato je jelenov tartar lep, dišeč in igriv. Meso se topi in grize hkrati, priloge, robide, rdeča pesa, sipina majoneza, toast, spenjeno maslo, poznajo modne smernice, kombinacije pa okuse, teksture in oblike. S ”ščepcem” kisline bi bilo še za več.

  calypso jelenov tatar
  od
  Avtor slike: UME
 • Pokrovača

  Ocvrta Jakobova pokrovača je čvrsta in mehka obenem, kar je pohvala osnovni sestavini, panko drobtine ji dodajo hrustljavost, kombinacija z meto, grškim jogurtom, grahovo kremo in mladim grahom poudari nežnost školjke in jo zeliščno-zelenjavno začini.

  calypso ocvrta pokrovača
  od
  Avtor slike: UME
 • Jastog

  A vseeno v meniju najbolj prepriča juha, ki je (pravilno) na stalnem spisku – jastogova. Prava juha, ki se kuha in ne skopari s sestavinami, ješprenjev ocvrtek ji dodaja prepoznavnost, zaznavna je tudi sladka kislost. Da je gosta zaradi okusa, pove sosednja juha,

  calypso jastogova juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Juha

  sicer osvežena z limeto, ki pa je gosta le zaradi graha. Ko ji zakuho, sicer lepo pri mizi, zalije tekočina, ostane všečen okus, a zmanjka teksture, oblik in pogleda.

  calypso grahova juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Potočni raki

  Ravioli bi se lahko imenovali tudi žlikrofi, polnjeni so z jurčki, na(d)grajeni pa s potočnimi raki. Kljub česnovi omaki, v kateri je preveč smetane, in sveži kislici, ki s svežino to popravlja, nadevu uspe zmagati, čeprav tudi s pomočjo scenosleda. A to, da si degustacijski meni ne sposoja a la carte jedi, se Calypsu ne sme šteti v zlo, pa četudi zato omaki zmanjka samostojnosti, potočnim rakom pa vidnejše vloge.

  calypso ravioli jurčki
  od
  Avtor slike: UME
 • Fregola

  Zato bolj prepriča drobna testenina fregola sarda, ki jo ”zadimljeno” podpira panceta, a ne tako, da bi zakrila lisičke, ki so vesele kraške družbe sira jamarja v obliki kreme. Ker je kombinaciji pomagal tudi vinski nasvet, je potrebno omeniti malvazijo Lepe Vide, 2013.

  calypso fregola lisičke
  od
  Avtor slike: UME
 • Zlatovščica

  Pri glavnih jedeh je bilo nato 1:1. Uspelo je govejemu repu, ni pa poširani zlatovščici. Sicer je vsaj zanimivo, če ne kar pohvalno, da v restavraciji, v kateri (stalni) gostje naročajo velike pladnje škampov in divjakov, za ribji finale chefovskega okušanja ponudijo sladkovodno ribo, toda, saj smo vendar na Vipavskem. Žal pa se je prav tej jedi zgodila nechefovska napaka – prepečenost in z njo izsušenost. Ni pa to odločilo, da Calypso še ni med odličnjaki. Zanje ima, namreč, dovolj ambicij in virov (človeških in drugih); kar njegovim jedem še zmanjka, je bilo poleg zlatovščice – koromač v kar treh oblikah, v drobtinah, peni in dušen, ter sladki krompir v dveh, kot pire in pečen. Izdelano, oblikovano, spretno, pestro, lepo, zloženo, poravnano in prefinjeno miniaturno. Vse to, a če ne bi bilo slike, bi že pozabil … Takšne jedi še nimajo dovolj odločnega podpisa! Ne moreš reči, da ni dobro, da je (skoraj) brez napak, celo elegantno. A tudi ne (z)veš, zaradi katere jedi se boš prihodnjič vrnil.

  calypso zlatovščica
  od
  Avtor slike: UME
 • Goveji rep

  Morda pa zaradi ocvrtega govejega repa? S pečeno polento, vloženo redkvico, šalotko in predvsem chefovsko brezhibno obdelano dimljeno omako telečje osnove in kostnega mozga ga nismo le veselo pospravili, temveč se ga še vedno spominjamo. To in tako!

  calypso goveji rep
  od
  Avtor slike: UME
 • Panakota

  Z manj elementi in več poudarka na sivki bi panakota, z borovničevim sorbetom, kaviarjem in omako, ter črno sladkorno čipko in pistacijevim biskvitom, lahko imela kakšno bolj izvirno ime, toda zato,

  calypso panakota sivka
  od
  Avtor slike: UME
 • Mousse

  vseeno, kaj in kako je prej, moussa bele čokolade, s hruško, karamelno omako, sorbetom viljamovke, granolo in meliso, nikakor ne smete zamuditi. Moderno, pa ne le zaradi tekstur, barv in oblik, torej vtisa, še bolj zaradi ujemanja, torej rezultata, zato pravi finale fine večerje.

  calypso mousse
  od
  Avtor slike: UME
 • Praline

  Seveda pa so bile nato še praline.

  calypso praline
  od
  Avtor slike: UME
 • Če si lačen le dobrojedskih užitkov, ti v Perli ni potrebno izzivati sreče! Takšna restavracija zato ni zanimiva le za petične in/ali dobrojedsko zahtevne obiskovalce igralnice, ki si zaželijo vsaj pri jedi več intimnosti in manj množičnosti, temveč tudi za obiskovalce, ki obiščejo Perlo le zaradi degustacijskega menija. Čeprav se kar nekaj slovenskih igralnic trudi tudi s fine dining ponudbo, vrhunska prefinjenost uspeva le Calypsu.

  Chef Matjaž Šinigoj (desno) in

  calypso vodja chef šinigoj
  od
  Avtor slike: UME
Tags: , , , , , ,