Srček za ljubljansko-italijansko restavracijo Mirje s Tržaške – Pozdravi s pizzo, nasiti s paštami in prepriča s cannoli

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

V Sloveniji vsi ponujajo ”italijanske specialitete”, a nihče ni ”pravi Italijan”. Slovenija ima nekaj dobrih picerij, druge jedi (in njihovi gostje) pa so le za caprese-bolognese-milanese. Vsaj ljubljansko Mirje pa skuša spremeniti to dolgočasje!

Mirje govori italijansko z ljubljanskim dialektom, a se mu pozna še nekaj ”celjanščine” … Zato na začetku Tržaške sicer ni čisto tako kot v Trstu, toda zato je vsaj malo tako kot je tudi na Siciliji.

Spet pice… Tudi v Italiji ni ristoranteja brez krušne peči, le da v Mirju v njej po slovenski navadi ves dan gori. Pizze so dobre, tudi zato, ker so iz ”ogljevih” droži, kar pa pove že kuharjev pozdrav v obliki belo-črnih-vročih štručk. Mirje kandidaturo za vašega najljubšega slovenskega Italijana oznanja s sveže pripravljenimi omakami čez hišne testenine, vas ne razočara s kosili in vam sočno zapeče zrezke ter bifteke, toda prepriča vas šele s sladicami, med katerimi so najbolj dolce vita cannoli.

mirje burrata pršut2

Na Mirje opozarjamo tudi zato, ker poplava ”italijanskih” restavracij počasi usiha, zato prihaja čas za prave specialiste. Mirje ima sicer največ navijačev z Mirja, med mladino, uslužbenci, prijatelji in zaljubljenci, toda, ker je tako blizu, se da tja pobegniti (pred turisti) tudi iz centra, saj je polepšalo ambient, zgradilo atraktivno ”verando” ob parkirišču, ima dobro postrežbo, zna z vini (in coravinom), pa še vsaj eden od šefov je vedno tam.

mirje rižota jurčki pokrovača

Rad Dobrojem priporoča: ”Tisti, ki vedo, kje v Ljubljani je Mirje, ker tukaj stanujejo, delajo ali hodijo v šolo, imajo blizu do dobre italijanske gostilne. Za vse druge pa je že čas, da spoznajo, kje zaviti s Tržaške in kaj so cannoli.

Ocena, 1 srček: Ko Mirje pravim pizzam, svežim paštam, korektnim bisteccam in dolce sladicam doda prijazno postrežbo in primerno vinsko ponudbo, se tudi brez tre colori, plastičnega kiča, prižganega televizorja in sladkobnih canzon dvigne nad povprečno slovensko znanje kuharske italijanščine. Zato je Mirje slovensko-dobra italijanska restavracija, ki ji do ”najboljšega Italijana” manjka ”le” to, da na začetku Tržaške (še) ni oštarija z njihovega konca.

 

Restavracija Mirje

 

 

 

Tags: , , , ,