Preverjeno: trije srčki za gostilno Repovž iz Šentjanža – Domače in vrhunsko je lahko za isto mizo

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

Gostilna Repovž je tipična slovenska podeželska gostilna. Je sredi vasi, je kmetija, tudi trgovina, v njej so sami domači, za šankom in pred njim, že z vrat se vidi v kuhinjo, že na stenah je vse opisano, že s pozdravom je vse povedano, najprej se gre v gostilno in šele za njo v jedilnico, najprej se priveže duša in šele nato se začne – netipično. Gostilna Repovž je tako drugačna od večine slovenskih podeželskih gostiln!

repovž19 pogrinjek amuse2

Gostilna Repovž najboljše na Slovenskem združuje, kar se zdi, da sploh ne gre in ne sodi skupaj! Zato je Repovž dokaz, da je to le potuha tistim, ki nočejo, ne znajo in, torej, ne zmorejo. Domače in vrhunsko sta lahko za isto mizo! Repovž je domača gostilna, ker je tako sredi vasi, tako na kmetiji, tako družinsko povezan in tako gostilniško-tradicionalen! In Repovž je vrhunska gostilna, ker domače jedi iz najboljših, sezonskih, lokalnih sestavin, z lastne kmetije, od sosedov in od najboljših pridelovalcev ter dobaviteljev, tako novo skuha, tako sodobno postreže in tako harmonično ter poučno združi z vini!

Je čisto drugače kot običajno, hkrati pa čisto tako kot je običaj, kjer najboljše sestavine nadgrajujejo z najboljšimi idejami. Repovž je sodoben v izvedbi, a zelo tradicionalen v ideji. Čeprav je to moderna podeželska slovenska kuhinja, so vse te ideje le iz najboljših kmečkih sestavin in vse te jedi ostajajo stare, vsem znane, domače, kmečke in naše.

repovž19 štrukeljc čemaž

Rad Dobrojem priporoča: ”Ker je Repovž ”za dobre duše in radovedne želodce”, predlagam, da se mu prepustite. Ne pričakujte, torej, nedeljskega kosila, temveč se pripravite raje vsak dan na sobotno gostijo. Najboljše na slovenski deželi!”

Gostilna Repovž

 • Domača gostilna

  Gostilna Repovž je tipična slovenska podeželska gostilna. Je sredi vasi, je kmetija, tudi trgovina, v njej so sami domači, za šankom in pred njim, že z vrat se vidi v kuhinjo, že na stenah je vse opisano, že s pozdravom je vse povedano, najprej se gre v gostilno in šele za njo v jedilnico, najprej si priveže dušo in šele nato se začne – netipično.

  Gostilna Repovž je čisto drugačna kot večina slovenskih podeželskih gostiln!

  repovž19 jedilnica
  od
  Avtor slike: UME
 • Jedilni list

  Repovž je ”za dobre duše in radovedne želodce”, zato predlaga, da se mu prepustite. Ne pričakujte, torej, nedeljskega kosila, temveč se pripravite raje na sobotno gostijo. Le, ”če vam čas in volja ne dopuščata, izberite posamezno jed”, sicer pa si izberite:

  kratek štiklc ima 4 hode (30 evrov), za radovedne je degustacija petih jedi (40 evrov),  po Repovžje je scenosled šestih jedi za sladokusce (48 evrov), kraljevski, da spoznaš ”našo hišo, kmetijo, okolje” je sprehod sedmih jedi (55) in do daske je deset jedi brez ovir in zavor (70).

  repovž19 jedilni list
  od
  Avtor slike: UME
 • Pogrinjek

  Ko je natočena penina, Albiana, od Žarna iz Nemške vasi, prijetno sveže-aperitivna, je zraven takoj tudi prvi prigrizek. Na riževem čipsu je hladno dimljena postrv s kaviarjem postrvi, okrog domačih grisinov, ki se votlo drobijo med hrustanjem, so ovite rezine larda krškopoljca. Iz jedilnice se vidi za šank, na krušno peč, skozi okna po vasi, po sosednjih mizah s snažnimi pogrinjki, visokimi peclji, elegantno ovitimi prtički. Torbice počivajo na gajbicah, šopki plavajo v kozarcih za vlaganje in apetit gostov je v dobrih rokah.

  repovž2019 pogrinjek amuse
  od
  Avtor slike: UME
 • Košarica kruha

  V krušni košari so miniaturne, voljne, lahke bele žemljice, ob njih pa še temne in ajdove, z lanenimi semeni. A se vseeno opravičijo: ”Kruh iz kislega testa pa še vzhaja …” Še dobro, ker potem je na sredini mize (in v nas) potrebno narediti čim več prostora.

  repovž19 kruh ajdove štručke
  od
  Avtor slike: UME
 • Amuse bouche

  Mladi gospodar nam ”dušo priveže” še preden se ne moremo odločiti. Koliko hodov? Repovž je kmetija, ki ima gostilno sredi vasi, in v njej ponuja jedi, ki so sredi različnih regij. Šentjanž spada uradno pod Posavje, a domačini se imajo za Dolenjce, ki pa jim je Štajerska blizu. Zato so najbolj južna vas, kjer govedini v solati rečejo – esigflajš. ”Sosednje vasi nimajo pojma, kaj je to,” pojasni Grega, ko ponudi ”klasično pripravljeno iz juhe”: kuhana govedina je zmleta in povaljana v bučnih semenih, pod njo je pire ”jušnega” korenja, zraven je puhasta blazinica hrustljavega krekerja in leseni čok se kiti s travniškimi cveticami.

  repovž19 esihflajš amuse
  od
  Avtor slike: UME
 • Hladne predjedi

  ”Klasične” hladne predjedi, s katerimi ”skušamo predstaviti naše okolje”, skrbno zložijo in podrobno opišejo. Toliko jih je, da se nikomur več ne mudi, takšne so, da se nihče več nazaj ne drži.

  repovž19 hladne predjedi
  od
  Avtor slike: UME
 • Krškopoljc

  Od krškopoljca je najboljša pečenka, če je iz trebuševine in hladna, a pri Repovžu jo še izboljšajo, z zeljem, čebulo, ocvrto svinjsko kožo in sezamom.

  repovž19 krškopoljska hladna pečenka
  od
  Avtor slike: UME
 • Postrv in ješprenj

  Posavska postrv je rahlo poširana v belem vinu, kisu in medu. Iz tega prevretka je ena omaka, iz kisle smetane z ginom in surovo kolerabo, pa še druga.

  repovž19 dimljena postrv
  od
  Avtor slike: UME
 • Telečji jezik

  Včasih smo kruh namakali v govejo juho in zraven jedli kuhano govedino. Zdaj pa pri Repovžu kruh namakamo v jabolčni juhi z zeleno in zraven grizljamo kuhan telečji jezik.

  repovž19 govedina iz juhe
  od
  Avtor slike: UME
 • Tatarec 1

  Tatar postrvi je vmes, kot razkužilo, ki pogladi pred močnejšimi okusi.

  repovž19 tatarec postrvi
  od
  Avtor slike: UME
 • Lardo 1

  Bela slanina je lardo-špeh krškopoljca z ekološke kmetije Zabukovc.

  repovž19 domači lardo špeh
  od
  Avtor slike: UME
 • Lardo 2

  Za primerjavo je na obisku še lardo mangalice iz Vipavske doline, od Cigoja.

  repovž19 cigoj lardo mangalica
  od
  Avtor slike: UME
 • Salama 1

  Semiška salama je nagrajena, tudi z žajnofom.

  repovž19 domača salama
  od
  Avtor slike: UME
 • Tatarec 2

  Še en tatar za vmes, ta je iz semiške govedine, z omako iz ajdove kaše in ajdovimi kokicami. Ne moreš si kaj, da si ne bi zaželel – nekaj takšnega, vsaj v eni ”osebi”, še kje.

  repovž19 goveji tatarski ajda
  od
  Avtor slike: UME
 • Sir

  Staran kozji sir iz Mokronoga z vloženo muškatno bučo. Kdor ne verjame, naj se hitro odpelje v Šentjanž, saj smo šele pri predjedi.

  repovž19 sir
  od
  Avtor slike: UME
 • Pašteta

  Pašteta iz zajčjih jeter in domače maslo z zelišči. Saj ni res, pa je. Kako se bodo po tej imenovale vse tiste paštete, ki so ”hišne” v toliko dolgočasnih gostilnah?!

  repovž19 pašteta maslo
  od
  Avtor slike: UME
 • Salama 2

  Žlahtne salame iz Ribnice, Biosing, jelenova in medvedova. Po pogrinjku, pozdravu iz kuhinje in enajstih hladnih prigrizkih je gost pri Repovžu pripravljen, da prizna … Da tako ni na nobeni drugi slovenski kmetiji – gostilni!

  repovž19 salama biosing
  od
  Avtor slike: UME
 • Karpačo

  Štetje pa se zdaj šele zares začenja. Ena. Karpačo semiške govedine. Čisto drugače kot običajno, hkrati pa čisto tako kot je običaj, kjer najboljše sestavine nadgrajujejo z najboljšimi idejami. Surovo meso se še lepše in bolj sočno topi, ker je ovito okrog nadeva iz pečenega ohrovta, jurčkov in jajca. Presenečenje je v ugrizu, umirjanje čustev je na pogradu iz sladkega krompirja, redkvice in pirinega hrustljavca.

  repovž19 karpačo
  od
  Avtor slike: UME
 • Fižol

  Doma še, v gostilni pa ne več. Zakaj pa ne zabeljen stročji fižol?! Dva. Klasično s kislo smetano in ocvirki, po Repovževo pa še z jurčki, bučno omako, vijoličnim krompirjem in čipsom rdečega jabolka. Repovž je sodoben v izvedbi, a zelo tradicionalen v ideji. Vse to so ”le” stare, vsem znane, domače, kmečke in naše jedi.

  repovž19 stročji fižol
  od
  Avtor slike: UME
 • Štrukelj

  Tako kot – tri – sirov štrukelj, kuhan v juhi. Torej so dodali ”le” omako pregrete smetane, jo začinili s čemaževim oljem, štrukeljc pa prekrili s tanko plastjo želeja iz drobnjaka in ga posuli z arašidi.

  repovž19 štrukeljc čemaž
  od
  Avtor slike: UME
 • Koktajl

  Nevtralizator, čeprav ni sorbet, temveč je koktajl. Še zimski, zaradi hruške viljamovke in njenega žganja (Zima, Evrosad, Krško), toda s tonkino peno in penino Slapšak.

  repovž19 sorbet
  od
  Avtor slike: UME
 • Paprikaš

  Štiri, na osnovi ideje piščančjega paprikaša. Nastala pa je kroglica iz piščančjih želodčkov (malenčki, jim pravijo), okrog so krompirjevi žganci in zelje, čez vse skupaj je čips topinamburja. Spet, znani okusi in nova izvedba, ki pa ne razgrajuje, temveč nadgrajuje. Nova slovenska kuhinja!

  repovž19 piščančji paprikaš
  od
  Avtor slike: UME
 • Pleče

  Ko je ona preštela do pet, so krškopoljcu popekli pleče in ga položili na vlivance iz pire, kruhov cmok in šalotko. Naravna omaka je objela različnost tekstur, travniška zelišča pa so  poskrbela za dolgi spomin.

  repovž19 krškopoljski pujs pleče
  od
  Avtor slike: UME
 • Žrebiček

  Ko je on preštel do pet, je bil žrebiček mehko podušen. ”Težko” vratovino so spremljale mehke teksture in nežni okusi, skutni cmoki, skutne kocke, izabela v omaki, pire pastinaka. Vse s kmetije, a vse na zelo urbani način.

  repovž19 žrebiček
  od
  Avtor slike: UME
 • Knedl

  Rekli so mu knedl, a ni bil slivov, temveč je bila jagodna pena na vrhu, bela čokolada s karamelo na dnu in čokoladni kosmiči naokrog. Zapečeno in cvetoče hkrati! Šest.

  repovž19 knedl jagode bela čokolada
  od
  Avtor slike: UME
 • Močnik

  Mlečni močnik, začinjen s tonka oreščkom, spodaj slana karamela, na vrhu lešniki, vmes rdeče jabolko in čokoladni piškot. Tako kot v starih in kot v novih časih hkrati. Sedem, a ni še konec.

  repovž19 močnik karamela
  od
  Avtor slike: UME
 • Kepe in praline

  Posladica: snežene kepe v vanilijevi omaki. Če še lahko, ko že ne moreš več, največ pove, kako je bilo … Vseeno pa priznamo: čokoladne kroglice na oblatu iz Ruby čokolade, vanilijeve rogljičke, čokoladne praline in jagodni žele smo si zavili za jutri.

  repovž19 snežene kepe praline
  od
  Avtor slike: UME
 • Vinska spremljava

  Aperitiv: penina Albiana, Žaren, Dolenjska; ne le še ena nova penina na Slovenskem, poživi. Omizje hišnih prigrizkov: zeleni silvanec 2017, St. Rupert, Frelih, Dolenjska; integrirano v vinogradu, v sodu v kleti, ne le za poleti. Goveji karpačo in ohrovt: laški rizling 2015, Ducal, Štajerska Slovenija; ni se zaman kot edini Štajerec, a s Primorske, uvrstil med Repovževe Dolenjce. Stročji fižol: Klara 2015, Kerin, Dolenjska; chardonnay, s soncem zabeljen, za ocvirke. Sirov štrukelj: Lapor belo 2012, Krapež, Vipava; masleni chardonnay, pikantna pinela, tanična rebula, Krapeževa harmonija. Piščanec in topinambur: modra frankinja 2016, Kmetija Kobal, Bizeljsko-Sremič; zrele kisline, zmerni tanini, živahno vino. Pleče krškopoljca: Reddo 2016, magnum, Burja; veliko vino v globokem kozarcu, in obratno. Žrebiček: modra frankinja 2015, Ernst Triebaumer, Gradiščansko, Avstrija; biodinamik, sočno, toda elegantno, resno, toda pitno.

  repovž19 vinska spremljava grega
  od
  Avtor slike: UME
 • Trije srčki za domače in vrhunsko

  Gostilna Repovž najboljše na Slovenskem združuje, kar se zdi, da sploh ne gre in ne sodi skupaj! Zato je Repovž dokaz, da je to le potuha tistim, ki nočejo, ne znajo in, torej, ne zmorejo. Domače in vrhunsko gre skupaj! Repovž je domača gostilna, ker je tako sredi vasi, tako na kmetiji, tako družinsko povezan in tako gostilniško-tradicionalen! In Repovž v tej domači gostilni ponuja vrhunsko kulinariko, ker tradicionalne jedi iz najboljših, sezonskih, lokalnih sestavin, z lastne kmetije, od sosedov in od najboljših pridelovalcev ter dobaviteljev, tako novo skuha, tako sodobno postreže in tako harmonično ter poučno združi z vini!

  repovž19 jedilnica
  od
  Avtor slike: UME
Tags: , , , , , ,