Da v Sevnico ne boste šli le zaradi first Lady – Hotel, v katerem je nastala torta Melania, in restavracija, v kateri je Melania šele na koncu

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

Če bi Melania pripeljala svojega Donalda v domači kraj, bi ga, najbrž, povabila na tortico, ki so jo Sevničani posvetili ameriški prvi dami. Zato je bela kot Bela hiša, ima zlati čop, kot so pozlačeni lasje ameriškega predsednika, in je sladka kot Melanija. A ta dobra in lepa torta, iz bele čokolade in polna orehov, je nastala tam, kjer Donalda Trumpa najbrž nikoli ne bo. S tem pa ne bo zamudil le ženine tortice, temveč tudi vse tiste hode, ki so v Ajdi pred njo! Ne bodite še vi kot Trump.

ajda bistro

Čeprav ima Ajda v Ajdovcu tudi bistro, v katerem Trump ob svoji najljubši (Melaniji) ne bi ostal niti brez svojega najljubšega (burgerja), pa se žajfnica o ameriškem predsedniku v Sevnici s tem konča. Restavracija Ajda je, namreč, čisto prava in resna restavracija, ki ima pridnega šefa in nadebudnega chefa, kratek jedilni list in dolg degustacijski meni, polno steno lokalnih vin in poln spisek lokalnih dobaviteljev, vsi ti pa so zagotovilo, da vam v Sevnico ni treba le zaradi first Lady.

Že z glavne ulice se opazijo lepi pogrinjki in že iz kuharjevega pozdrava se izve, da se sem ne gre le na dopoldansko malico in popoldansko tortico. Čeprav hotel ni bil vedno na dobrem glasu, je zdaj čisto drugače(n), čeprav je Ajdina ekipa mlada, je zato toliko bolj zagnana, čeprav to (še) ni ameriški fine dining, je že ravno prav fino, da je sir mlad, kruh mehak, špeh od krškopoljca, postrv nežno poširana, modra frankinja pa celo v čokoladi. Chef Blaž Žvab je še tako mlad, da seveda še ne zna dovolj. Zna pa dovolj za ravno takšno Ajdo! Ker restavracija na glavni sevniški ulici ni hotelska in ni le za poroke in obletnice.

ajda chef blaž žvab5

Fino, a, brez skrbi, ni preveč fino. Skrbni pogrinjki, udobni stoli, dobra vina; za meni, da ni potrebno izbirati, za poslovneže, da imajo kje in kaj zapraviti, za Sevničane, da jim ni potrebno v (večje) mesto, za turiste, da ne pridejo zaman zaradi Melanije.

Rad Dobrojem priporoča: ”Ajda nima veliko srčkov. Ajda nima vsega, kar imajo veliki. In Ajda nima le Melanije. Vse to troje pa so ravno njene glavne prednosti, zaradi katerih lahko prideš lačen in kulinarično radoveden, pa ne boš šel le sit in trumpovsko potešen.”

Restavracija Ajda

 • Melania

  Je lepa, slavna, bogata in predsednikova … Toda ”njena” torta vseeno ni kičasta. Zelo drugače od podobnih žajfastih sladic, ki imajo preveč vsega in premalo dobrega. Torta Melania ima ravno prav malo pozlate, dovolj bele čokolade in zvrhano mero orehov, zaradi katerih ni le penasta in sladka.

  ajda torta melania
  od
  Avtor slike: UME
 • Jedilnica

  Fino, a, brez skrbi, ni preveč fino. Skrbni pogrinjki, udobni stoli, dobra vina; za meni, da ni potrebno izbirati, za poslovneže, da imajo kje in kaj zapraviti, za Sevničane, da jim ni potrebno v (večje) mesto, za turiste, da ne pridejo zaman zaradi Melanije.

  ajda jedilnica
  od
  Avtor slike: UME
 • Bistro

  Brez takšnih miz, takšnega lesa, takšnega dizajna, takšnega šanka in takšnega jedilnega lista se dandanes ne da. Ajda v bistrojskem delu nahrani okoliške uslužbence in zadovolji mlade po letih in okusih: dilca lokalnih mesnin za začetek, zajemi z žlico dnevno juhico, pašta in njoki na mah, trije burgerji in ocvrta bedrca, hobotnica iz pečice, jagenjčkovi kotleti, krškopoljčeva rebrca ter zorjena govedina na grame.

  ajda bistro
  od
  Avtor slike: UME
 • Pozdrav

  Mladi kravji sir ima svežino, ki jo potrebuje pozdrav. Na vrhu jo poudarja zapik svežega timijana. Da je takoj zraven hišna pekarna, potrjuje topla ajdova bombetka. Ni le pogrinjek, ker se to spodobi, je tudi chefov pozdrav, ker takšen njegov kuharski slog.

  ajda pozdrav skuta
  od
  Avtor slike: UME
 • Kruh in mesnine

  Suhe mesnine krškopoljca – slanina je pravi dimljeni špeh in salama je od pravega kralja živali, oboje od KZ Sevnica -, vložena šalotka, topla ocvirkovka in maslena pašteta, iz telečjega hrbta in zelenjave, ki je dodana vrednost ”dilce”, ki je na urbanem, ne lesenem pladnju.

  Ker je zraven pekarna, je kruh svež in ga je več vrst.

  ajda suhe mesnine
  od
  Avtor slike: UME
 • Postrv in cimet

  Že to, da smo jo tako hitro popadli, da je na sliko uspelo priti le ”ostankom”, veliko pove. Postrv je marinirana v razsolu, s sladkorjem, belim balzamičnim kisom in Ajdinom uspelim preizkusom, cimetom. Pastinakov pire dodaja sladkobo postrvjim ikram, topinamburjevemu čipsu in zelenju koromača. Za pokapljat je olivno olje Monterosso, ki lepo in sveže diši. Žvabovi krožniki so tudi za gledat.

  ajda postrv ikre
  od
  Avtor slike: UME
 • Juha

  Grahova juha in skutin cmok z baziliko. Gosta juha je skrbno pasirana, da ne ostaja med zobmi, v prid ji gre, da ni popravljena/pokvarjena s smetano. Fina juha, a z vsebino in primerno zakuho.

  ajda grahova juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Ravioli

  Ravioli so polnjeni z regratom in skuto, položeni na pire gomolja zelene, na vrhu se topi lardo krškopoljca. Spretna izvedba, a spet pire in kljub toplemu krožniku so se ravioli ”nekje” ohladili.

  ajda ravioli z regratom
  od
  Avtor slike: UME
 • Postrv in ješprenj

  Poširana postrv je polnjena s špinačo, ješprenj pa s korenčkom in redkvico. Več kot le okras sotirani julien trakov vijoličnega in oranžnega korenja. First lady bi bilo všeč, nam pa je zmanjkalo zelenjave v ješprenju in omake (ali vsaj) pene na krožniku.

  ajda postrv
  od
  Avtor slike: UME
 • Ribeye in ajda

  Bržola brez kosti, z mastnim očesom kot se spodobi za ribeye, z ajdovim štrukljems skuto kot se spodobi za Ajdo, chefovsko reducirano demi glace temno omako in popečeno zelenjavo, v kateri se je brstičnik poslavljal od zime, jajčevci pa pač niso napovedovali pomladi.

  ajda ribeye
  od
  Avtor slike: UME
 • Slaščičarna

  Čokolada, temna za obod, mousse za sredico in žele modre frankinje za nadev. Ajda nima le slaščičarne (in pekarne), v njej ima tudi sodobno slaščičarsko znanje.

  ajda čokoladni mousse
  od
  Avtor slike: UME
 • Vinska spremljava

  Za aperitiv penina brut, od Slapšaka, za presenečenje laški rizling, 2015, s tretjino barika, od Dularja iz Zdol, za meso modra frankinja s kmetije Andreje in Ivana Kobala, s Trnovca tik nad Sevnico, za sladkanje suhi jagodni izbor modre frankinje, 2012, iz KZ Krško. Ajda pravilno stavi na sosede in (le) lokalna vina.

  ajda modra frankinja izbor kz krško
  od
  Avtor slike: UME
 • Ocena: 1 srček

  To ni le za en srček, temveč je – kar za 1 srček! Zato, ker tega in tako ne pričakuješ. Na fini način, toda ne prefino, uglajeno, toda ne zapeto, če hočeš preprosto, če hočeš popularno, če hočeš hitro, toda če hočeš, je lahko tudi počasi in s hodi.

  Ajda nima veliko srčkov. Ajda nima vsega, kar imajo veliki. In Ajda nima le Melanije. Vse to troje pa so ravno njene glavne prednosti, zaradi katerih lahko prideš lačen in kulinarično radoveden, pa ne boš šel le sit in le trumpovsko potešen.

  Chef Blaž Žvab je še tako mlad, da seveda še ne zna dovolj. Zna pa dovolj za ravno takšno Ajdo! Ker restavracija na glavni sevniški ulici ni hotelska in ni le za poroke in obletnice.

  ajda chef blaž žvab
  od
  Avtor slike: UME
Tags: , , , , , ,