Ocenjujemo: 1 srček za rime kranjskega Soneta – Bistro kosila v več hodih in ambiciozne a la carte jedi za večerjo v sproščenem ambientu staro-nove kranjske gostilne

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

Če si prišel v bistro, želiš le hitro, preprosto, znano, kot drugod, a ne v Sonetu, saj te na kosilo vabi vsak dan druga, pestra in trihodna rima. Če si prišel na večerjo, pričakuješ pesnika ob kupici za mizo, dobiš pa chefa ob ustvarjanju v kuhinji. Če si prišel peš, ker Sonet je v starem delu Kranja, boš odšel poskakujoč. Skratka, Sonetova rima je takšna, da je drugačna, zato za kosilo ponuja udobne jedi na vrhunski način, za večerjo pa vrhunske na gostilniški način.

bistro sonet prostor

Ko želiš morski karpačo, ga dobiš iz jakobink, škampov in kraljevih gamberov, s humusom avokada, bivoljo mocarelo, ribjimi ikrami, kandiranim paradižnikom in morskimi algami s črnim sezamom, ko pričakuješ testenine z omako, pa dobiš na izbiro domače ajdove rezance z jagenjčkom in marmelado aronije ali skutne cmočke z žafranom in črnimi tartufi. Če si povsod naročiš biftek, je tukaj v družbi pokrovače, krompirjevega blina z ajdo, zelenjave in vinske omake, če tudi na Gorenjskem pogrešaš brancina, pa se s poširanim tukaj rimajo žafranova in ribja omaka, krema korenja, pasijonka in zelenjava. Zato ne pričakuj štrudlja, ker je zvit v jabolčno vrtnico s sladoledom karamele in ajdovim drobljencem, ali lavinega kolača, ker je tukaj – vulkan.

sonet krapi2 foto matic lipar

Bistro Sonet – ajdovi krapi in gosja jetra

Rad Dobrojem priporoča:
Kranju sta doslej čast reševala Matiček, ki pa je divji, in Brioni, ki pa so kavarna. Ker so zdaj že trije, na Gorenjskem ni potrebno več le na deželo za dobrojedsko doživetje.

Ocena – 1 srček:
Gre za presenečenje! Turisti so presenečeni, da v bistroju v gostilniškem ambientu dobijo dobrojedsko izkušnjo, domačini so presenečeni, ker lahko od doma gredo kar peš na posebno doživetje, pesnik je presenečen, ker njegove rime ne zvenijo več žalostno, vsi drugi pa dobijo kodo za parkiranje v hotelu, ki po zajtrku pogrne za tri ambiciozne hode, za večerjo pa ne pesni, temveč ”le” dobro kuha.

 

Bistro Sonet

 

Tags: , , , , , ,