Ocenjujemo: ob izviru Krke je na Javornikovi domačiji tako dobro za en srček kot je drugje za tri

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

Do izvira Krke je sprehod, do spusta po reki pa dolgi postanek že takoj na začetku. Le kdo bi šel naprej, če pa na Javornikovi domačiji ne le ješ, temveč se kopaš, loviš ribe, se sprehajaš, poležavaš in ob lesenem mostu čez Krko z levo držiš njo čez mizo, z desno pa žlico čez krožnik?!

Domačija Javornik, kjer so včasih le izposojali kanuje in pekli postrvi, je postala gostilna zato, ker je na Slovenskem premalo takšnih, ki znajo nesporno lepoto naše narave tako pristno združiti z okusnostjo naših jedi. Če drugje ne ješ postrvi, jih pri Javorniku ob Krki vzljubiš!

javornik krka19 jedilnica

Zgoraj so brzice s slalomskimi vratci, spodaj pa je tako mirno, da se slišijo muhe, ko jih ribiči navijajo po zraku. Na reki so kajaki in kanuji, hortenzije so ob plotu, lesene mize na travi in tik ob zeleni vodi ležalniki za vmes med hodi. Majhna jedilnica je na romantični terasi in ob topli peči.

javornik krka19 terasa2

Vsak osupne, kot hortenzije ob plotu, ko parkira med kajaki in kanuji ter čez trato obide majhno hiško, od Janka, Metke ali obeh, stopi na leseno teraso ter izpod jelše pogleda v zeleno reko, v kateri si vitke vrbe umivajo dolge in tanke veje.

Rad Dobrojem priporoča: ”Čar teh jedi je, da niso dovršene, izpiljene, ponavljajoče. Čar tega ambienta je, da so ob vsakem novem obisku reka, vreme in ribiči drugačni. Ko prideš, težko greš. Ko ješ, težko nehaš. Ko se vračaš, nisi sam.”

Ocena – 1 srček: Ko se končno uspeš vrniti, si vesel, da sta le hčeri zrasli, sicer pa se pri Javorniku ni nič spremenilo. Še vedno je potrebno rezervirati, zato je gneča kvečjemu pred vrati, ne pa za mizami, še vedno gre počasi, zato pa je vmes čas za sprehod, poležavanje, sanjarjenje, in še vedno so to iste jedi, ki pa nikoli niso povsem enake, zato so jim dodali le nekaj divjačine, če se je kdo že naveličal ”spet” postrvi, in nekaj vin, da so na tabli Mavrič, Frelih, Korenika in kot se za kajakaško domačijo spodobi tudi Molmenti (Italijan, Daniele, zmagal na OI 2012 v Londonu v kajaku na divjih vodah).

Javornik je zmes romantike piknikov, kot so nekoč bili, in gostoljubja domače kuhinje, ki pa jo odlikuje prav to, da ni (le) iz nekdanjih (babičinih) dni, temveč je mlada, živa, sodobna, a še vedno predvsem dišeče-preprosta, zato je tukaj za en srček tako dobro kot drugje za tri!

 

Domačija Javornik

 

Tags: , , , , ,