Ocenjujemo: 1 srček za gostilno Termika iz Ozeljana, ki v kampu Lijak, raju za padalce in zmajarje, termično obdeluje lokalne okuse ob avtohtoni vinski spremljavi

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

Termika je steber dvigajočega se zraka. Kot lijak, le da v tem zrak ”teče” navzgor … Tega konvekcijskega pojava pa nimajo radi le padalci in skakalci, temveč tudi kuharji. Zato je v Lijaku Termika, ki v ”paradižu za letalce in zmajarje” oznanja tudi ”gurmanska doživetja pod zvezdami”. Drugje bi bil brez termike po takšnih obljubah najbrž padec, tukaj pa je z njo, torej, vzgon.

Termika - zunaj

V Deželo aktivnih trenutkov pod Trnovsko planoto, kjer je zaenkrat le kamp, a bo kmalu hotel, kot ”ga še ni tukaj naokrog”, niso vabljeni le aktivni padalci, zmajarji, izletniki, dopustniki, pohodniki, kolesarji, temveč tudi dobrojedci, ki jih zanima, kako sveže so ob četrtkih ribe, kaj ob petkih chefu prinesejo lokalni kmetje, kako diši sobotni žar in kako vesel je nedeljski družinski dan.

Tam, kjer je svetovno znani Lijak, prideš v kamp, a te že na recepciji pričaka moderno-domačen ambient restavracije. Dovolj bi ti bilo nekaj na hitro in kar na terasi, a te v paviljonski restavraciji v gostilniškem ambientu vinskega bara ob kaminu tako prijetno greje, da se prepustiš termični obdelavi lokalnih okusov in avtohtoni vinski spremljavi.

 

Rad Dobrojem priporoča:
Aktivni, ne sedite le na terasi, saj ste lahko takšni tudi pri jedi! Neaktivni, brez skrbi, ni se vam potrebno vreči v Lijak, da bi spoznali Termiko!

 

termika brancin škampi ajdova kaša

Ocena – 1 srček:
Termika je nastala iz recepcije kampa, oziroma kot logična posledica preživljanja aktivnih trenutkov v Lijaku. S terase je tako lep razgled, da ne le zažeja, temveč vzbudi tudi apetit. Termika bi lahko tukaj obstala in raztegnila ”leskovački” žar čez ves teden, a njene fine ambicije segajo precej višje, zato termiko, zaradi katere bivaš, skačeš, hodiš, kolesariš, tudi okušaš. In ugotoviš, da to sploh ni kamp, saj ima kamin, sploh ni gostilna, saj ima ponudbo fine restavracije, sploh ni restavracija, saj ima ambient stanovanja, sploh ni dnevna soba, saj je tudi vinski bar, sploh ni čas le za hitro kosilo, zato po ajdovi kaši s škampi in brancinom pred novim skokom najdeš še prostor za kremo iz kravje skute in kozjega sira, s slivovo marmelado ter figami in orehi v medu vred.

 

Gostilna Termika

 

  • Termika

    Paviljonska arhitektura z leseno fasado

    Termika - zunaj
    od
    Avtor slike: Termika
  • Gostilna

    in moderna, toda domačna, jedilnica s kaminom.

    termika jedilnica
    od
    Avtor slike: UME
  • Ponudba

    Na mizi sta dva lista, na vsakem je več hodov (4 in 5) ”termičnih okusov” v obliki sezonskih in chefovsko spisanih menijev. Za hitre so mesni, ribji ali vegetarijanski krožniki, za tematske pa so v četrtek sveže ribe, v petek se chef druži z lokalnimi kmeti, sobota je dan za žar, nedelja pa za družinsko veselje.

    termika miza
    od
    Avtor slike: UME
  • Solkanski redič

    Solata s solkanskim radičem, suhimi figami, grozdjem in kozjim sirom.

    termika solkanski redič
    od
    Avtor slike: UME
  • Pesna juha

    Pesna juha z majaronovo peno in grisini.

    termika juha rdeče pese
    od
    Avtor slike: UME
  • Njoki

    Njokina sirovem fondiju s tartufovim maslom in na vrhu čipka s sipinim črnilom. V tej preprosti jedi je zmagala spretno narejena sirova omaka, ker takšna fonduta pri nas ne uspe velikokrat. Malo sestavin, toda zato čisti okus, s primerno nadvlado sira.

    termika njoki sir
    od
    Avtor slike: UME
  • Rižota

    Rižota s solkanskim radičem in domačo panceto.

    termika rižota radič
    od
    Avtor slike: UME
  • Ajdova kaša

    Pečen file brancina z ajdovo kašo v morski omaki s solkanskim radičem. Za ”po željah”! Zato, ker bi povsod drugje pričakoval ajdovo kašo, a si je ravno zato tam, kjer jo pripravljajo na vedno enak način, ne bi naročil. Tukaj pa ni le z brancinom, temveč so v njej namesto dolgočasnih gob škampi! Zato se izkaže kot prava primorska jed!

    termika brancin škampi ajdova kaša
    od
    Avtor slike: UME
  • Jagnječje zarebrnice

    Jagenjčkova zarebrnica na kremi sladkega krompirja, kuhana hruška v rdečem vinu in pistacijev sponge.

    termika jagnječji kotleti
    od
    Avtor slike: UME
  • Čokoladni souffle

    Čokoladni souffle, gozdni sadeži v omaki, marinirane jagode s pistacijo, čokoladna krema. Čeprav smo mnenja, da v naših gostilnah zaradi toliko suflejev že vlada sladek dolgčas, je bil ta souffle vsaj brez napak (in s tekočo sredico).

    termika čokoladni sufle
    od
    Avtor slike: UME
  • Sirova krema

    Krema iz kravje skute in kozjega sira, fige in orehi v medu, slivova marmelada. Za ceno enega kar dva finala – sirov in sladek.

    termika kozji sir
    od
    Avtor slike: UME
  • Ocena - 1 srček

    Termika je nastala iz recepcije kampa, oziroma kot logična posledica preživljanja aktivnih trenutkov v Lijaku. S terase je tako lep razgled, da ne le zažeja, temveč vzbudi tudi apetit. Termika bi lahko tukaj obstala in raztegnila ”leskovački” žar čez ves teden, a njene fine ambicije segajo precej višje, zato termiko, zaradi katere bivaš, skačeš, hodiš, kolesariš, tudi okušaš. In ugotoviš, da to sploh ni kamp, saj ima kamin, sploh ni gostilna, saj ima ponudbo fine restavracije, sploh ni restavracija, saj ima ambient stanovanja, sploh ni dnevna soba, saj je tudi vinski bar, sploh ni čas le za hitro kosilo, zato po ajdovi kaši s škampi in brancinom pred novim skokom najdeš še prostor za kremo iz kravje skute in kozjega sira, s slivovo marmelado ter figami in orehi v medu vred.

    Termika - Ivan Ilijevski in Erik Batagelj
    od
    Avtor slike: Termika
Tags: , , , , , , , ,