Ponovno obiskano: Tabor je ravno to, kar drugi niso: gorenjska konoba, ki ima dobre zveze v Dalmaciji in dobrega morskega chefa pod Karavankami!

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

Kar dva srčka za morske jedi izpod planin? Kaj pa drugega, če pa je Tabor najboljša morska restavracija v ”neprimorskem” delu Slovenije! Dva srčka za ribo iz pečice? Bilo bi noro, če bi v zvočnikih še vedno pele klape in če bi hobotnice cvrčale le izpod peke! Dva srčka za gostilno izpod avtoceste? Bilo bi nemogoče, če do tja ne bi vodilo toliko in tako zavitih odcepov, krožišč in deteljic! Dva srčka šele zdaj, če pa je Tabor že 30 let? Ravno zato, ker je šlo postopoma, leta 1989 je gostilno zgradila očetova delavnica, potem so prišli ribiči in z njimi najemniki, dokler ni Tabora končno prevzela hči, ki je pripeljala pravega chefa.

tabor19 jedilnica

Brez skrbi, torej, v Taboru je še vedno dovolj prostora za vesele družbe in še vedno nimajo lignjev, toda podpeka na vrtu je še večja, posebna ponudba pa še boljša!

Pogrinjki so snežno beli, v zadnji sobi gori v kaminu, po strmih kamnitih stopnicah se ne gre v prazen kevder, temveč v polno vinsko klet, mlada gospodarica, ki je izkušnje nabirala celo v Avstraliji, pa ribo tako filira, da ti ni žal za kostmi, ko jih odnese v kuhinjo. Tabor ni le še ena več gostilna z morskimi jedmi, brez katerih nam živeti ni. Tabor je ravno to, kar drugi niso: gorenjska konoba, ki ima dobre zveze v Dalmaciji in dobrega morskega chefa pod Karavankami!

 

Rad Dobrojem priporoča: 
S chefom Gašperjem Kordežem stalni gostje niso ostali brez dalmatinskega melosa, novi pa so dobili še chefovskega, zato Taborova morska specializacija izpod Karavank vabi tako tiste, ki imajo na morju najraje girice, v planinah pa divjake, kot one, ki se ne morejo upreti skušnjavi, da po jastogu za predjed za glavno poskusijo še podpeko, a da ne pozabimo še punc pri škampih ter fantov v gorenjski vinski kleti.

Ocena – 2 srčka:
V slovenskih gostilniških pečicah je veliko rib, a preveč odmrznjenih in premalo kosti je še rožnatih. Skratka, skoraj nikjer ni zelenjava boljša od grdobine, glava pa od repa. Ta ”klasika” je v Taboru na stalnem jedilnem listu, srčki pa so na posebnem. To pa je tudi prava kombinacija. Posebna ponudba chefu v majhni kuhinji omogoča pripravo velikih jedi, ki dokazujejo, kako velik čar je majhnost Slovenije, kjer se da z gora skakati v morje. Čeprav je Tabor pod avtocesto in pod gorami, ima do morja enako blizu, kot imajo drugi daleč. Oni se namreč zanašajo le na to, da je riba najboljša, če jo kuhar čim manj ”muči”, a jo potem utapljajo, kurijo, žgejo in izsušujejo, Taborov chef pa se z njo pogovarja. In tako mu škamp pove, da ima rad lardo, skuša, da ji je všeč okisana svežina, bodika, da v družbi cvetic ne pika, in pokrovača, da sovraži gratinirano kapo.

 

Restavracija Tabor

 

Tags: , , , , , ,