Čeprav je namesto morja zdaj pizza, je Juretova Locanda še vedno najboljša slovensko govoreča planinsko-smučarska koča
Piše: Uroš Mencinger
Za srček na snegu se je potrebno peljati daleč (v Italijo). Ali pa se odpraviti na bližnjo božjo pot. Da Jure je smučarska koča, zaradi katere je z Višarij odlična smuka, tja pa je potrebno tudi poleti in ne le ob polni luni!
Odkar sta Višarje in Trbiž tako dobro smučarsko povezana – čez dve leti bo na vrh popeljala še nova gondola iz Ovčje vasi, Trbiž pa družinam gradi nove smučarske proge, ki ne bodo le črne -, je potrebno predvsem pozimi dobro razporediti moči. Pod vmesno postajo gondole ima Jure leseno kočo Lussarino, kjer na aperitiv vabijo sončna terasa in kadeča se polena, po tiramisuju, ki je v Conventu obvezen tako kot Juretova harmonika, pa je še lep sprehod do cerkvice, kjer je s terase planinske koče Meschnik najlepši sončni zahod, z nje pa nato proti Trbižu najdaljši spust s ”slovenskih” smučišč. Včasih je bil Trbiž naš zaradi kave in kavbojk, zdaj pa je zaradi polne lune na Višarjih.
Kako se je začelo
Ker s polno luno se je tudi začelo. Pred četrt stoletja je bila le žičnica iz Ovčje vasi in Jure je v župniški Locandi al Convento gledal televizijo, si nekaj skuhal in ob jedi kar sam degustiral furlanska vina, s katerimi je že takrat dobro založil smučarsko klet. ”Tako sem čakal, če bo kdo prišel …” In so ob prvi polni luni res prišli štirje. ”Ob drugi jih je bilo že 15, ob tretji pa 55.” Potem pa je prišla še gondola. Jure: ”In je steklo!”
Danes zvečer ni polne lune, je pa nočna smuka. Ker se je čez dan za šankom dolgo čakalo na prosto mizo, so nočni za večerjo rezervirali. Katera gostilna v dolini jih ima 160 na večerji? Še dobro, da župnih pozimi odstopi župnišče, saj je polnih tudi vseh 55 ležišč.
Bratranca Igorja (desno), s katerim je Jure Preschern na Višarjah začel, je sicer premagala ljubezen do rib in družine, zato je zdaj na gori manj morja, v dolini pa še več Avstrijcev, toda zato je zdaj na vrhu tudi pizza. Pa saj tudi smučajo ne vsi enako in če Višarje in Trbiž smučarsko slovita po zahtevnih in dolgih progah, ki so vedno dobro urejene, slovi Jure še vedno po tocu in braida, ker je polenta tako groba, a kremna, in sirova omaka tako polna, a gladka, po domačih raviolih, ker je montasio od pravega kmeta in je dišeča skuta prav prekajena, in sacherci, ker je res fatto in casa, kar v Italiji, kjer imajo sladice kupljene in odmrznjene, ni pravilo. Sicer pa je doma narejena tudi pizza, ki je iz treh mok (00, trdinka in dvakrat kuhana) in dolgo vzhajana. Kar je za pozni spust s 1790 metrov štiri kilometre strmo v dolino, seveda, zelo pomembno.
Srček za Locando
Če bi bila romarska gostilna, bi bila polna le nekaj dni v letu. Če bi bila smučarska koča, bi v njej iskali prosti stol le za kosilo. Če bi bila pohodniško zavetišče, bi v njej jedli iz nahrbtnikov. Jure je vse to, toda predvsem domača gostilna, v kateri gospodar kar za šankom raztegne harmoniko, ko čakate, da iz kuhinje zaduši frika. Čeprav je namesto morja zdaj pizza, je Juretova Locanda še vedno najboljša slovensko govoreča planinsko-smučarska koča. Dobra volja je pač nalezljiva, tako kot furlanske pašte in sonce na terasi.
Locanda al Convento
-
Višarje
Za en srček na snegu se je potrebno daleč (v Italijo) peljati. Ali pa se odpraviti na bližnjo božjo pot. Da Jure je smučarska koča, zaradi katere je z Višarij odlična smuka, tja pa je potrebno tudi poleti in ne le ob polni luni!
višarje vas
od
Avtor slike: UME
-
Locanda
Ime je čez celo fasado, a tega nihče ne bere. Na vratih zavetišča romarjev, smučarjev in pohodnikov 1766 metrov visoko je le majhen listek, a Jureta tako vsi poznajo. Smuči ali pohodniške palice na ograjo, pa hitro za zvokom harmonike in vonjem dimljene skute. Višarska kraljica se sveti v soncu, terasa pa v dobrem razpoloženju.
da jure višarje ponudba
od
Avtor slike: UME
-
Ponudba
Je klasika, kot povsod na smučiščih, narezek, testenine s paradižnikovo omako, lazanja z ragujem, golaževa juha, na drugi strani ”startne liste” so še dunajski s krompirčkom, svinjski kotlet z zeljem in hrenom ter celo mešano meso na žaru. Zakaj je Jure, ki ni v vrsti prva, temveč druga gostilna na Višarjah, nekaj posebnega?
da jure menu miza
od
Avtor slike: UME
-
Šalama
Na mizah so prti in prtički, na klopeh pa rokavice in čelade. Tukaj se vsi poznajo, saj imajo vsi enake želje. Včeraj so raviole polnjene s sirom Montasio, danes bodo šalamo z balzamičnim kisom, dušeno rdečo čebulo in polento iz bližnje furlanske vasi, ki je zmešana še z ajdovo moko, jutri pa friko s polento.
da jure klobasa čebula polenta
od
Avtor slike: UME
-
Frika
Prekaljeni borci smučarske proge, ki je tudi občasna postaja najboljših alpskih smučark na svetu, vedo, da je pri samostanu najboljša frika (z jelenovim golažem)!
jure višarje jelenov golaž frika
od
Avtor slike: UME
-
Lussarino
Odkar sta Višarje in Trbiž tako dobro smučarsko povezana – čez dve leti bo na vrh popeljala še nova gondola iz Ovčje vasi, Trbiž pa družinam gradi nove smučarske proge, ki ne bodo le črne -, je potrebno predvsem pozimi dobro razporediti moči. Pod vmesno postajo gondole ima Jure leseno kočo Lussarino, kjer na aperitiv vabijo sončna terasa in kadeča se polena, po tiramisuju, ki je v Conventu obvezen tako kot Juretova harmonika,
lussarino da jure smučarska koča
od
Avtor slike: UME
-
Gorska vasica
pa je še lep sprehod do cerkvice,
višarje vivi
od
Avtor slike: UME
-
Sonce
kjer je s terase planinske koče Meschnik najlepši sončni zahod, z nje pa nato proti Trbižu najdaljši spust s ”slovenskih” smučišč. Včasih je bil Trbiž naš zaradi kave in kavbojk, zdaj pa je zaradi polne lune na Višarjih.
višarje
od
Avtor slike: UME
-
Pizza
Bratranca Igorja, s katerim sta na Višarjah začela, je sicer premagala ljubezen do rib in družine, zato je zdaj na Višarjah manj morja, v dolini pa še več Avstrijcev, toda zato je zdaj na vrhu tudi pizza. A zato je res doma narejena, iz treh mok (00, trdinka in dvakrat kuhana) in dolgo vzhajana. Kar je za pozni spust s 1790 metrov štiri kilometre strmo v dolino, seveda, zelo pomembno.
da jure pizza burrata
od
Avtor slike: UME
-
Toč
Jure slovi še vedno po toču (toc in braida), ki je bil včasih težka jed, da danes ne bi šlo več s smučmi navzdol, zato je polenta kremna, a tudi groba kot žganci, z izrazito koruzno aromo in nadokusom, ki ga soustvarja topljeni montasio.
da jure toč in braida
od
Avtor slike: UME
-
Pašte
Tudi v Italiji je potrebno zelo dolgo iskati, da je Gostilni pri samostanu pri paštah kdo kos! Ni le nalezljivi vonj, ki je povsod tam, kjer pašte nastajajo s srcem, ne pa z zajemalko. Je predvsem in enostavno – dobra volja. Ta je še bolj nalezljiva od draženja rikotinega dima v nosnicah in topljivega občutka njokov na jeziku. To je tista preprosta hrana, ki se je ne da posnemati, da pa se jo vsak dan jesti.
da jure njoki
od
Avtor slike: UME
-
Montasio
V raviolih je v nadevu pravilna mešanica krompirja, rikote in staranega ribanega montasia, tako kot v posipu parmezana iz Emilije in dimljene skute iz Karnije (na sliki ravioli v trisu: rezanci z jelenovim ragujem, pastičo z gobami).
da jure tris jelen gobe montasio
od
Avtor slike: UME
-
Domače
Sladice – ob štrudlu sta vedno sveža tiramisu in sacherca – so domače, fatto in casa, kar sicer v Italiji, kjer imajo sladice radi kupljene in odmrznjene, ni pravilo.
jure višarje tiramisu sacher
od
Avtor slike: UME
-
Jure in vino
Čeprav se v planinski koči največ vina stoči, ga ima Jure Preschern v kleti dovolj, da ga tudi odčepi. Zadnja gondola pelje v dolino ob 23. uri. Najbolj priljubljeni so Branko (Igor Erzetič), Damjan Podveršič, Zidarič, Villa Russiz, Joško Gravner, Il Carpino.
da jure prešeren
od
Avtor slike: UME
-
Previdno
Previdno, prosim, ker sonce že zahaja, od Jureta pa je potrebno še v dolino!
da jure popoldan
od
Avtor slike: UME
Tags:
frika,
Jure Preschern,
Locanda,
Locanda al convento,
Lussarino,
montasio,
polenta,
smučanje,
smučarska koča,
Trbiž,
Višarje