Rekordno število sodelujočih restavracij – 105 – in rekordno število srčkov – 145, več kot dvesto posebnih menijev za 19 evrov, več kot sto vinskih spremljav in več kot trideset tisoč gostov

Piše: Uroš Mencinger

 

Spomladanski Teden restavracij 2019 se je končal, začela se je, torej, pomlad … Teden restavracij je kot kurent, le da ne prežene samo zime, temveč tudi spomladansko utrujenost (dobro)jedcev in ponovoletno mrtvilo v naših gostilnah. S Tednom restavracij oživijo narava in njene dobrote, chefovski krožniki in jedi na njih, dobre gostilne in vsi mi, njihovi gostje.

zorko TR9p hladni čokoladni fondant5

Dva tedna daljše čakanje na pomladni TR se je obrestovalo, ko so posebni TR meniji zadišali po čemažu in zelenih špargljih. Solatni srčki so bili pečeni, mlado korenje je bilo ožgano, mlada špinača je bila v topli solati, mlada koruza je bila v različnih teksturah in vsi gostje, malo in manj stari, smo bili mladi …

Videlo se je v kuhinjo, kjer je bila gneča kot med mizami, zaradi križanja natakarskih poti in hodov jedi, in na njih, zaradi obilja pribora, ki so se ga eni prvič lotili od zunaj navznoter, in kozarcev, iz katerih so drugi prvič pokusili vino k hrani. Ni čudno, da mnogi zato prvič niso obesili plašča kar čez naslonjalo stola …

kult316 flambiranje

Pri desni mizi so pravkar dobili drugo dejanje dobrodošlice iz kuhinje, pri levi pa so bili že prvi hladni predjedi, ko je na sredini, med obojimi, zagorelo. Plamen je švignil visoko v zrak, da so levim in desnim zastale vilice v rokah. Toda natakar je bil čarovnik in gasilec hkrati, spretno je ujel plamen v bakreno kozico in iz nje zložil na krožnike flambirano divjačino …

V meniju sta bila kunec in krap. Bodo gostje to sprejeli? Potem pa so morali v podeželski gostilni parkirati tudi čez cesto in ko so odhajali, so se smejali ter zahvaljevali chefu, ki edini v Sloveniji ve, kako je kuhati z(a) Michelinovo zvezdico …

Večerni sprehod po mestu se ni oziral na imena nad vrati, kape na fasadi, srčke na internetu. Videl je, namreč, že od daleč, da je bilo nekje polno, nekje pač ne. Eni so pravočasno rezervirali, drugi pa bodo to naredili pač jeseni …

Ko je bila na mizi že sladica, večinoma v tretjem, nekje pa šele v četrtem ali celo petem hodu, se je med gosti sprehodil še On, chef v snežno beli opravi. ”Kako je bilo? Ste uživali,” je vprašal tukaj in se zahvalil: ”Hvala, da ste bili naši gostje,” tam. Eni so veselo prikimali, drugi so obljubili, da bodo še prišli, a nekateri so tudi kaj pripomnili in drugi še kaj zapisali … Vse to in zato je Teden restavracij!

maxim amuse2

Rekordno število sodelujočih restavracij – 105 – in rekordno število srčkov – 145, več kot dvesto posebnih menijev za 19 evrov, več kot sto vinskih spremljav in več kot trideset tisoč gostov, je rezultat prvega dela sezone osmega leta slovenskega Tedna restavracij in najbolj okusnega tedna pomladi. Vsaka sezona Tedna restavracij poskrbi za nove dokaze, da gre za največjo kulinarično akcijo v Sloveniji, ki zato pravzaprav ni akcija, temveč je veliko slovensko kulinarično gibanje. Množični obisk Tedna restavracij le potrjuje, da je med zadovoljnimi gosti vedno več pravih, aktivnih dobrojedcev, ki ne jejo dobro le občasno – dvakrat letno po deset dni v času TR -, temveč vse leto dobro kuhajo, kupujejo dobre sestavine, obiskujejo dobre gostilne in skrbijo za svoje dobro počutje in zdravje. Šola okusov, skratka!

 

 

Tags: , , , , , , , , ,