O množičnem kulinaričnem gibanju, ki nima le enosmernega in mirnega toka, temveč tudi vrtince in brzice – O PR in TR volitvah – O Tednu restavracij in nedeljskem ocvrtem piščancu

Piše: Uroš Mencinger

Za nami so še ene volitve … Pravzaprav še niso. PR (predsedniške) volitve gredo v drugi krog, TR (Teden restavracij) pa so v nekaterih gostilnah in restavracijah zaradi velikega zanimanja gostov za nekaj dni še podaljšali. To pa je tudi edina ”podobnost” obeh izbiranj.

Udeležba na nedeljskih volitvah je bila slaba. Udeležba na Tedenskih pa – spet – odlična! Pravzaprav, udeležba na PR volitvah je vedno nižja, udeležba na TR pa vedno višja! Čeprav se glasovi še preštevajo – po napornih desetih dneh so gostinci utrujeni – in rezultatov ne bo potrdila volilna komisija, je že dan po jasno, da je v desetih jesenskih dneh Tedna restavracij 2017 97 slovenskih gostiln in restavracij obiskalo več kot 40 tisoč tisoč gostov!

PR volitve sicer niso bile neokusne, a so bile zato dolgočasne, TR pa ni bil le okusen, temveč tudi napet. Prav zadnji dan Tedna restavracij, v volilnem jutru, je števec elektronskih sporočil, s katerimi ste rezervirali obisk v restavracijah, obrnil številko 10 tisoč. Ker je tretjina restavracij rezervacije sprejemala (še) po telefonu, in ste še vedno gostje v nekaterih restavracijah poskušali srečo tudi brez rezervacij, je natančno številko nemogoče izračunati. Toda že teh 10 tisoč elektronskih rezervacij, ki so bile večinoma za dve osebi, a vse do šest oseb, pomeni, da smo se to jesen v TR približali najbrž že številki 50 tisoč obiskov, oziroma, da smo presegli številko 44, ki je minulo nedeljo v odstotkih pomenila zelo nizko volilno udeležbo.

A najbolj so se ”volitve”, ki so sovpadale, razlikovale v načinu izbiranja ”kandidatov”. PR kandidate smo – kot so nam v svojih analizah po volitvah zatrdili politični komentatorji – izb(i)rali glede na formo (obliko), menije TR pa v Tednu restavracij – kot ocenjujemo sami, na osnovi elektronskih rezervacij in odmevov gostov po družabnih omrežjih, na spletni strani TR in v samih gostilnah – pa po vsebini! Zato, seveda, ne trdimo, da so bile PR volitve šola slabega okusa … Trdimo pa, da je bil pravkar minuli Teden restavracij prava – šola okusov!

Gostje volijo in izbirajo

Za nami je šesto leto Tedna restavracij in deveta vseslovenska izvedba te tedenske akcije, ki dvakrat letno traja po deset dni. V tem času je devet začetnih gostiln naraslo na stotnijo najboljših in vrhunskih slovenskih gostiln in restavracij, število gostov pa je že lani preraslo številko 80 tisoč. Toda množičnost se s tem ni zadovoljila, saj je prerasla v pravo gibanje, ki pa je, spet, sprva sicer imelo značaj prometa (potovanje med gostilnami) oziroma toka (takojšnja zasedenost najvišje ocenjenih), a je hitro dobilo priključke, odcepe, krožišča in križišča, oziroma brzice in vrtince … Če je bilo, namreč, najprej pomembno, da je čim več ljudi skočilo v ta tok in se mu prepustilo, to kmalu ni bilo več dovolj. Gostje Tedna restavracij ste začeli voliti oziroma izbirati!

Seveda se je tudi to jesen ob začetku sprejemanja rezervacij v prvih urah zrušila spletna stran, čeprav smo naredili novo in ji močno povečali zmogljivost. Žal je bilo zaradi tega tudi kar nekaj – upravičenega – nezadovoljstva in zaradi tega se vam ponovno iskreno opravičujemo. Na srečo pa je bilo z vaše strani, spoštovani in dragi gostje TR, še več razumevanja, in prav z njim ste dokazali, da ne gre več le za ”plavanje s tokom”. Logično, da bi večina rada stol za 17 evrov v ”dragih” in najbolj znanih restavracijah. Toda, če bi bilo le to, potem bi se števec elektronskih rezervacij ustavil že prvi ali najpozneje drugi dan, ko so bile tiste tri, štiri najbolj zaželene že polne. Tako pa se je pravo izbiranje takrat šele začelo. In se je števec ustavil šele zadnji dan, na volilno nedeljo, šele ob 14.39 (pri številki 10.015), ko je bila večina ”volišč” že zaprtih in ko so kuhali le še v nekaterih nedeljskih gostilnah.

Če bi vsi hoteli le plavati s tokom, potem:
– ne bi bile polne tudi ”neznane” in podeželsko odmaknjene gostilne in restavracije;
– bi minulo (volilno) nedeljo gostje naročali v znani, domači, tradicionalni gostilni na robu mesta le meni TR, saj je bil tudi v njem ocvrti piščanec, toda na način TR, torej izkoščičen in polnjen (z jesenskim nadevom iz jurčkov), ne pa tudi klasično in tradicionalno, kot vsako nedeljo, volilno ali navadno, torej govejo juho z domačimi rezanci, ocvrtega piščanca s praženim krompirjem in solato iz bifeja ter pravkar pečeno sirovo gibanico.

pri lesniku tr2017j stajerski pohanc

 

Sicer ocvrto, toda polnjeno

Prav v tem ”ocvrtem piščancu” pa tičita razloga, zakaj smo si v tem komentarju o pravkar minulem TR sposodili žal še ne zaključene PR volitve, in zakaj trdimo, da je bil pravkar minuli Teden restavracij prava šola okusov. Zato ker:

1. Volitve niso le politične, temveč je pravilno izbiranje še kako pomembno tudi v kulinariki

2. Tako kot izbiramo gostilne v času Tedna restavracij, jih še ne izbiramo vse leto!

Zaradi točke 1 smo Teden restavracij združili s Šolo okusov oziroma spletno stranjo www.vivi.si. Le tako je, namreč, mogoče Teden restavracij ”raztegniti” čez vse leto. Več o tem je že tukaj.

Zaradi točke 2 pa se s tem še ne bomo ustavili. Ne da bi imeli kaj proti ”pohanem pšancu”, saj je sedež TR ne nazadnje le sto metrov oddaljen od najbolj znane štajerske ”pohane kure”, kjer je tudi Rad Dobrojem stalni gost. Pač pa zato, ker menimo, da je prav, da imamo gostje dvakrat letno priložnost obiskati tudi restavracije, v katere sicer ne zahajamo redno, a da ni prav, da bi dobro jedli samo dva tedna na leto.

Zato Šola okusov! In zato je Teden restavracij šola okusov! Zato, ker smo se organizatorji to jesen naučili, da so rezervacije pri TR bistvene in da moramo na tem še delati … Zato, ker so se gostinci in chefi naučili, da gostom ni dovolj le cena, temveč da zanjo tudi vedno več zahtevajo. In zato, ker je tudi vedno več gostov Tedna restavracij pripravljenih, da se – učijo.

Prav o slednjem se boste, če ne boste čakali le pomladi, temveč boste z nami ves čas, v Šoli okusov še veliko naučili. Za iztočnico tokrat le temeljno vprašanje: kako pravilno (iz)voliti? In za spodbudo le kratek odgovor: potrebno je iz cone udobja v cono učenja!

Več o tem kmalu v Šoli okusov. Ali pa nasvidenje spomladi!

P.s. Še ena volilna razlika. Po prvem krogu PR volitev ni nihče imel razloga, da bi odprl penino, na letošnjih dveh krogih Tedna restavracij pa smo odpirali šampanjec! Hvala Veuve Clicquot za znižano ceno okušanja pravih mehurčkov!

Tags: , , , , , , , ,