Poudarki najbolj okusnega tedna vsako leto dodajo novo kakovost slovenski kulinariki – Tradicionalne slovenske jedi na način sodobnih chefov – 102 tradicionalno-novi zgodbi

V spomladanskem Tednu restavracij sodeluje tudi Hiša Denk. Pred korono je bil kar nekaj let preveč fudijev iz vse Evrope, da bi se v njej našlo še kaj prostora za dobrojedce Tedna restavracij. A pandemija nove korone je zaprla meje in Hiša Denk, ena najboljših slovenskih restavracij, vabi na TR meni s – ”starimi” jedmi. Seveda, kajti poudarek spomladanskega Tedna restavracij je povezovanje tradicije in sodobnosti! Zato bo Gregor Vračko s sodobnim mojstrstvom štirih srčkov obudil Rossinija, mlinarja in jagode s smetano … Zato bo za obiskovalce Tedna restavracij pripravil žlikrofe tradicionalno s krompirjem in porom, a jim sodobno dodal spomladanske tartufe, gosja jetra in madeira omako, sicer tradicionalne sestavine a la rossini.

P.S. S smetano, ki bo prežgana, bodo mesečne jagode gozdne sorte Mara des Bois, pomladen pa bo tudi bezeg.

 

Tlačenka in velouté

Monstera Bineta Volčiča, ki sodeluje prvič, ponuja tlačenko, seveda z bučnim oljem, steak, toda iz gomolja zelene, mlečni riž iz mladosti in pavlovo iz preteklosti … A že marca, v prvem poskusu pomladnega Tedna restavracij je bila Monstera prva razprodana! Ne, ni ”krivo” TV zvezdništvo, temveč chefovsko znanje za 3 srčke! Le kdo si ne želi spoznati tradicije na Binetov način? Kako bo tlačenko spremenil v sodobno doživetje s pomočjo krompirjeve velouté ”juhe”, krompirjevke, čemaževih cvetov in bučnega olja; kako bo zeleno združil z ješprenjem, jurčki in tartufi; in kako bo iz otroštva vzel mlečni riž z vaniljo ter mu dodal sorbet gozdnih sadežev, rabarbarin ragu, smrekove vršičke in medeni krokant, kako bo za podaljšanje ”zvezdniškega” menija za 19 evrov z doplačilom štirih evrov ponudil še pečene goveje ličnice, dimljen krompirjev pire in pečeno zelenjavo?! Pa je to le en meni od dveh v Monsteri in od več kot dvesto v pomladnem Tednu restavracij! Rezervacije od 1. junija!

 

Matevž in orehova potica

miza za stiri TR20p raviol

miza za štiri: matevž v tortelonu na Tednu restavracij

Tisto, kar je v ”vaši” gostilni vsak teden v nedeljskem kosilu in na vaši mizi vsak dan na krožniku, se v Tednu restavracij le bere podobno. Zato bosta Jure in Maja v najboljši slovenski najmanjši restavraciji Mizi za štiri v Zgornji Polskavi pri Mariboru svojim gostom v času Tedna restavracij na štirih mizah za štiri postregla ”le” matevža, svinjsko pečenko in orehovo potico. Toda, naj vam prišepnemo le kaj se bo še skrivalo v matevžu: tortelon, polnjen s pečenim fižolom in okisano čebulico, dimljen krompirjev pire, mlada špinača, rjavo maslo, zelenjavni jus, drobnjakovo olje in domači ocvirki! Tradicija in sodobnost, skratka.

Ob morju bo Rizibizi, ki bo v Tednu restavracij sodeloval prvič, tradicionalno-lokalen, zato bo po svoje posodobil bakalar in šparglje, na Krasu bo v Ruju petelinova rulada s panceto, mladim kozjim sirom in zeliščno polento, na Koroškem se bo v Korošici začelo z ajdovo slano pito in ob telečjem vratu omastilo s koroškim kipjenkom, na Jezerskem bodo v Vili Planinki koprive s skuto in gorska kreša s smrekovimi vršički, na Dolenjskem bo v Oštariji Herbelier som že v predjedi, v Prekmurju bo v Gostilni Rajh tradicionalni retaš z orehi, jabolki in ajdo, na Celjskem bo v Pavusu Marko Pavčnik sadno razpoložen, zato bodo češnje z gosjimi jetri, jagode s priželjcem in maline s tartufi … Veselo izbiranje restavracij in menijev na www.tedenrestavracij.si!

 

Poudarki Tedna restavracij

Vsako leto Teden restavracij poudari en element, ki je pomemben za vrhunsko doživetje kulinarike v gostinstvu, hkrati pa ne pozabi na vse dosedanje. S tem Teden restavracij dviguje kakovostno raven v najboljših slovenskih restavracijah in gostilnah.

Poudarek za leto 2020 je povezovanje tradicije in sodobnosti. S tem izpostavljamo sicer dva pomembna elementa, ki pa ju povezujemo ravno zato, da poudarimo – oba sta enako pomembna!

Vrhunska kakovost mora črpati iz bogate tradicije. Hkrati pa ne sme obstati v preteklosti, temveč mora tradicijo nadgrajevati.

Poudarki Tedna restavracij:

  • lokalno in ustvarjalno (2015): kreativna uporaba lokalnih sestavin pri sestavljanju menijev TR;
  • prezentacija jedi (2016): naj jejo tudi oči;
  • prijazno do narave (2017): vpliv sonaravnosti na kreiranje menijev TR;
  • pozdrav iz kuhinje (2018): Meni TR se začne s chefovo dobrodošlico
  • vinska spremljava (2019): slovenska vina in vinarji na Tednu restavracij;
  • tradicija in sodobnost (2020): našo bogato kulinarično tradicijo spoštujemo tako, da jo nadgrajujemo.

 

Tags: , , , , , , , , ,