Poudarki najbolj okusnega tedna vsako leto dodajo novo kakovost slovenski kulinariki – Tradicionalne slovenske jedi na način sodobnih chefov – 110 tradicionalno-novih zgodb

Piše: Uroš Mencinger

 

Najhitreje so pošle ”vstopnice” za Monstero Bineta Volčiča! Seveda, njegovi TV gledalci si ga želijo videti še v živo in doživeti za le 19 evrov, pa čeprav jim bo ponudil le tlačenko, nadevanega piščanca in mlečni riž … Ne, ni le TV zvezdništvo, Monstero je razprodalo tako hitro tudi chefovsko znanje za 3 srčke! Le kdo si ne želi spoznati tradicije na Binetov način? Kako bo tlačenko spremenil v sodobno doživetje s krompirjevo peno z bučnim oljem, pečenim radičem, bučno aioli majonezo in kandiranim rumenjakom; kako bo piščanca nadeval s škampi in kulenom ter mu dodal kremno ekološko polento, sotirano zelenjavo in čemaž; in kako bo iz otroštva vzel mlečni riž z vaniljo ter mu dodal kardamomov sladoled, sadni ragu, čokoladni krokant. To je Teden restavracij!

 

Jota z razgledom

B restavracija TR20p predjed

B-restavracija: jota z zeljem in kranjsko klobaso

Žal, a joto v dvajsetem nadstropju, z najlepšim pogledom na Karavanke, Julijce in prestolnico, ste zamudili. B-restavracija v ljubljanskem hotelu InterContinental je v Tednu restavracij že polna. Zato se bodo hitrejši od vas med 20. in 29. marcem okrepčali z joto iz kislega zelja, s kranjsko klobaso, mladim krompirjem in zelišči, se nato nasitili z dušenim govejim plečetom in pire krompirjem z ocvrto čebulo ter rdečo vinsko omako, na koncu pa še posladkali s čokoladno vaniljevo grmado s punčem in orehi. Toda, mar ni to vsako nedeljo na jedilniku tudi v ”vaši” gostilni?!

Ne gre le za najvišji ljubljanski razgled in ogled petzvezdičnega hotelskega luksuza za ”le” 19 evrov. Obiskovalci Tedna restavracij so deveto leto te najbolj množične slovenske kulinarične akcije že prekaljeni dobrojedci, zato vedo, da se nobena jota v najbolj okusnem tednu v letu ne poje le vroča … Ne nazadnje je osrednja tema letošnjega Tedna restavracij povezovanje tradicije in sodobnosti!

 

Matevž in orehova potica

miza za stiri TR20p raviol

Miza za štiri: Matevž je postal tortelon

Tisto, kar je v ”vaši” gostilni vsak teden v nedeljskem kosilu in na vaši mizi vsak dan na krožniku, se v Tednu restavracij le bere podobno. Zato bosta Jure in Maja v najboljši slovenski najmanjši restavraciji v Zgornji Polskavi pri Mariboru svojim gostom v času Tedna restavracij na štirih mizah za štiri postregla ”le” matevža, svinjsko pečenko in orehovo potico. Toda, naj vam prišepnemo le kaj se bo še skrivalo v matevžu: tortelon, polnjen s pečenim fižolom in okisano čebulico, dimljen krompirjev pire, mlada špinača, rjavo maslo, zelenjavni jus, drobnjakovo olje in domači ocvirki! Tradicija in sodobnost, skratka.

 

Šlikrofi in žlikrofi

kendov dvorec TR20p Šlikrof z regratom in srno

Kendov dvorec: šlikrof, regrat, srna

Pa gremo še na drugi konec Slovenije, v Idrijo. Tam sta chefa Klavdij in Franci pripravila vsak svoj meni. Ko ju je v roke dobil lektor, je v Klavdijevem črko š zamenjal z ž, češ, na Idrijskem so doma žlikrofi. A na Tednu restavracij bodo gostje Kendovega dvorca okusili tudi – šlikrofe! Imajo drugačno obliko in drugi nadev (skuta, zelišča). Da bo razlika jasna, pa bodo v meniju chefa Francija še žlikrofi, prav tako z zelišči, a s pomladnim čemažem in mladim kozjim sirom iz Poljanske doline.

In to so le štirje primeri iz nabora stodesetih. Veselo izbiranje restavracij in menijev na www.tedenrestavracij.si!

 

Poudarki Tedna restavracij

Vsako leto Teden restavracij poudari en element, ki je pomemben za vrhunsko doživetje kulinarike v gostinstvu, hkrati pa ne pozabi na vse dosedanje. S tem Teden restavracij dviguje kakovostno raven v najboljših slovenskih restavracijah in gostilnah.

Poudarek za leto 2020 je povezovanje tradicije in sodobnosti. S tem izpostavljamo sicer dva pomembna elementa, ki pa ju povezujemo ravno zato, da poudarimo – oba sta enako pomembna!

Vrhunska kakovost mora črpati iz bogate tradicije. Hkrati pa ne sme obstati v preteklosti, temveč mora tradicijo nadgrajevati.

Poudarki Tedna restavracij:

  • lokalno in ustvarjalno (2015): kreativna uporaba lokalnih sestavin pri sestavljanju menijev TR;
  • prezentacija jedi (2016): naj jejo tudi oči;
  • prijazno do narave (2017): vpliv sonaravnosti na kreiranje menijev TR;
  • pozdrav iz kuhinje (2018): Meni TR se začne s chefovo dobrodošlico
  • vinska spremljava (2019): slovenska vina in vinarji na Tednu restavracij;
  • tradicija in sodobnost (2020): našo bogato kulinarično tradicijo spoštujemo tako, da jo nadgrajujemo.

 

 

Tags: , , , , , , , , , , ,