Osnova sodobne kuhinje so dobre in pravočasne priprave, v zadnjem trenutku se zgodi le pika in i, športnikov zadnji atom moči na ciljni črti, zmaga za dolžino prsi, v tem primeru telečjih, račjih ali piščančjih. V petek se, končno, začne!

Piše: Uroš Mencinger

 

Za športnika je najlepše, ko se konča obdobje treninga (naporov, ponavljanja, monotonosti) in se, končno, začnejo tekmovanja (adrenalin, vrhunec, zmaga). Za kuharje (in chefe še bolj) tudi! Točno, tudi za Teden restavracij je potrebno trenirati. In to ne velja le za chefe, temveč tudi za dobrojedce. Ste pripravljeni?

Kuharji in chefi so priprave na letošnji spomladanski Teden restavracij začeli že konec lanskega oktobra. Ko se je končal jesenski TR so v ponedeljek, 23. oktobra, potem ko so v desetih dneh pogostili skupno več kot 45 tisoč gostov, malo počivali. Ta dan so bile gostilne tako prazne. Naslednji dan pa je že bilo potrebno narediti analizo, kaj je bilo dobro in kaj ni bilo le dobro … Priprave na TR 2018 so se začele!

Menije so si morali zamisliti že na začetku letošnjega leta. Še dobro, da je bila zima na začetku tako mila in so lažje dobili pomladne ideje. In potem so začeli preizkušati. Ne uspe vsaka ideja – meniji TR pa morajo biti ob vsaki ponovitvi akcije boljši in bolj ustvarjalni, saj smo gostje vedno boljši dobrojedci, zato tudi več zahtevamo -, zato pa so priprave in treningi, da se ponavlja, pili, izboljšuje. To je v športu, oziroma pri kuhanju, najbolj naporno. Vsak dan isto … Zato pa pravim, da smo si zelo podobni. Vsi komaj čakamo, da se začne zares. Da je konec ponavljanja, pri športnikih sklec in počepov, pri kuharjih govejih juh in praženih lignjev, pri chefih kremic in penic, ki vsaj malo razbijajo monotonost želja vsakodnevnih gostov, pri (dobro)jedcih pa hitrih malic, izpuščenih kosil, prepoznih večerij. Naj se končno začne!

A potem se je februarja, ravno takrat, ko je bilo potrebno potrditi menije, začela prava zima. Bodo šparglji pravočasno pogledali iz pomrznjene zemlje? Bo čemaž zrasel iz snega? Nam bo vroče ali nas bo zeblo med 16. in 25. marcem? Naj treniramo smučanje ali plavanje?

Ko smo menije vnesli na spletno stran, so se začele spremembe. Chefi so (u)videli, kaj so ustvarili njihovi kolegi, začeli so primerjati menije in tekmovanje se je ustvarilo še preden je ura zapiskala start.

Toda, čas za začetek rezervacij ni še niti napočil, ko je bilo priprave in trening potrebno zaključiti in začeti – kuhati. Če pogostiš v desetih dneh več kot tisoč gostov, jim ne moreš vsega skuhati sproti. Mladi pomočnik je po dveh tednih mesenja, valjanja, polnjenja in zvijanja raviolov zaprosil: ”Chef, tri tisoč jih je. Bo dovolj? Ne morem več …” Osnova sodobne kuhinje je dobra in pravočasna priprava, v zadnjem trenutku se zgodi le pika in i, športnikov zadnji atom moči na ciljni črti, zmaga za dolžino prsi, v tem primeru telečjih, račjih ali piščančjih.

Zato zdaj stotnija (101) chefinj in chefov pripravljena pričakuje začetek pomladnega Tedna restavracij. Ste pripravljeni tudi Vi?

Ste že rezervirali? Ni še vse polno in ”last minute” vas dobro pripravljene na množični start pričakujejo gostilne in restavracije po vsej Sloveniji! Dober tek!

 

Tags: , , , , , , , , ,