Od 13. do 22. oktobra bodo vrhunski slovenski chefi in chefinje v 97 sodelujočih restavracijah goste ponovno popeljali na kulinarična doživetja s posebnimi meniji, polnimi svežih lokalnih jesenskih okusov, po enotni ceni 17 evrov.

Jesen ima že od nekdaj prav posebno mesto v srcih dobrojedcev. Takrat so shrambe najbolj založene in ozimnica kar prekipeva z najboljšimi okusi letošnje sezone. In takrat slovenski chefi in chefinje vabijo za svoje mize in postrežejo s skrbno izbranimi meniji, polnimi sveže pridelanih dobrot, v katerih uresničujejo divje ideje, ki so jih nabirali čez poletje. Zato jesen za dobrojedce ne predstavlja zatona ali konca, temveč nov začetek – uvod v bogato zimsko kulinarično sezono. In ker si vsak uvod zasluži primerno slavje, ga ima tudi jesen – jesenski Teden restavracij.

Kulinarična akcija, ki se je v nekaj letih iz lokalne ideje prelevila v vseslovensko dobrojedsko gibanje, bo tudi tokrat postregla z izbrano ponudbo lokalnih in sezonskih jedi vrhunskih slovenskih chefov od Piranskega zaliva pa vse do Prekmurja.

97 izbranih destinacij po vsej Sloveniji

K sodelovanju so bile ponovno povabljene le tiste restavracije, ki so si v oceni selektorja akcije, kulinaričnega kritika Uroša Mencingerja, prislužile vsaj en srček, ali so na dobri poti, da tega osvojijo. O kakovosti slovenske kulinarike zato priča število sodelujočih gostiln in restavracij – kar 97 iz vseh koncev Slovenije jih bo deset dni v oktobru goste vabilo s posebnimi meniji po enotni ceni. Že uveljavljenim sodelujočim restavracijam so se jeseni pridružile še tri nove, tako da je Teden restavracij v letu 2017 bogatejši za kar dvanajst novih kulinaričnih destinacij.

Na jesenskem Tednu Restavracij 2017 se bodo prvič predstavili:

  • Stara gostilna, Piran
  • Hiša Štekar, Snežatno
  • Gostilna Maribor, Maribor

Narava na krožniku

Vsak Teden restavracij postavi slovenskim vrhunskim chefom novi izziv. V letošnjem letu je to narava! Ta se v jesenskih mesecih pokaže v vsej svoji obilnosti in kreposti – z močnimi okusi, intenzivnimi aromami in mamljivim vonjem. V menijih Tedna restavracij 2017 bo goste tako čakalo čim več narave in naravnega! Seveda pa mora ostati tudi vse tisto, kar so chefi upoštevali že doslej: kreativnost v odnosu do tradicije, ki se kaže v jedeh nove slovenske kuhinje; uporaba lokalnih sestavin in pletenje mreže lokalnih pridelovalcev in dobaviteljev; ter prezentacija jedi, saj prve jejo oči.

Teden restavracij v novi preobleki

Z jesenskim Tednom restavracij je luč sveta ugledala tudi prenovljena spletna stran tedenrestavracij.si, ki bo odslej še preglednejša in bo obiskovalcem ponudila iskalnik za izbiro restavracije (po ocenah, krajih, regijah) in še več informacij o sodelujočih restavracijah, recenzije in foto zgodbe preteklih obiskov, predvsem pa vpogled v zakladnico kulinarično zakladnico Šole okusov. Nova podoba ne prinaša zgolj prijaznejše uporabniške izkušnje, temveč tudi dinamično prilagodljivo obliko za različne formate prikazovanja, zaradi katere boste odslej po Tednu restavracij z lahkoto brskali tudi s pomočjo tabličnih računalnikov in pametnih telefonov.

Uroš Mencinger, kulinarični kritik in selektor Tedna restavracij:
”Teden restavracij je svojevrstna šola okusov, ki vstop med dobrojedce omogoča širokemu krogu ljubiteljev dobrih jedi in vrhunskih restavracij. Zato smo prenovili spletno stran Tedna restavracij in jo združili s Šolo okusov ter tako slovenskemu dobrojedskemu gibanju ponudili še boljše orodje za iskanje in odkrivanje vrhunskih in najboljših.”

Sprejemanje rezervacij se začne v petek, 29. septembra. Od tega dne bodo vse informacije o načinu rezervacije, sodelujočih restavracijah, razpoložljivih mestih in izboru menijev dostopne na spletni strani Tedna restavracij.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,