O štajerskih vinih in štajerskih pivcih, od pubecov do zorjenih vin, med pozebo in točo ter na najboljših vinskih legah.

Piše: Uroš Mencinger

Za začetek kratko in jedrnato: štajerska vina so najboljša na svetu! Za nadaljevanje pa še malo naokrog. K severnim sosedom, ki imajo le najboljša vina v Avstriji, in k primorskim prijateljem, ki imajo le najboljša v Sloveniji … Kako to vpliva na štajerska vina? Tako, da se najboljša na svetu prodajajo po največ 10 evrov, najboljša pri nas pa po najmanj 10 evrov (in južno-štajersko-avstrijska pa najmanj 15)! Ne gre, torej, za pivce, gre za kupce!

Štajerska je daleč največja slovenska vinska dežela. Zato je razumljivo, da je v njej nekaj velikih vinarjev, ki morajo tržiti svoje stotisoče litrov drugače od velikokrat manjših družinskih štajerskih vinarjev. To pomeni, da morajo na svetovnih sejmih osvajati medalje s svojimi sladkimi predikatnimi butičnimi vini, če si hočejo ustvariti ime za prodajo svojih manj sladkih množičnih vin po največ dva evra.

Manjši pa so pubeci in prodajajo mlada vina … Da ne bo pomote – to je dobra akcija! Le ne vem, če se zaradi nje proda kaj več zrelih (in s tem dražjih) štajerskih vin. Samo ta so lahko, če že ne najboljša, pa vsaj res dobra!

Eno leto pozeba, drugo toča in letos kar oboje hkrati. Ni lahko biti štajerski vinar in prodati vso lansko vino za letošnji špricer. A še težje je, če prodajaš po 2, drugi pa po 12, in čakaš do februarja na led za zlato medaljo, da boš potem zorel v kleti sto majhnih steklenic, ko drugi zorijo po več tisoč velikih.

Zato so zaenkrat štajerska vina najboljša na svetu le Štajercem. Imamo pa zato na Štajerskem res najboljše vinogradniške lege! To nam priznavajo tudi drugi. In se čudijo, zakaj njih ne znamo boljše izkoristiti.

Tags: , , , , , ,