Svetovno prvenstvo bo prihodnje leto v belgijskem Antwerpnu

V društvu Sommelier Slovenije, ki predstavlja Slovenijo v Mednarodnem sommelierskem združenju (ASI – Associacion de la Sommelerie Internationale), so po letu 2015 ponovno izbrali najboljšega sommelierja Slovenije. To je postal 37-letni Martin Gruzovin iz Šmihela pri Novi Gorici, ki bo kot predstavnik Slovenije marca 2019 nastopil na svetovnem prvenstvu sommelierjev v Antwerpnu (Belgija). Drugo mesto je osvojil Valentin Bufolin, tretja pa je bila Nataša Kimovec.

Na državno tekmovanje so se lahko prijavili le kandidati, ki so uspešno opravili izobraževanje po predpisanih programih in opravljajo sommeliersko delo. V polfinalu v Vili Vipolže v Brdih so se pomerili Valentin Bufolin, Blaž Draksler, Martin Gruzovin, Nataša Kimovec, Kole Kostadinov, Nik Ražman in Rok Ražman.

Najprej so v 90 minutah opravili zahtevno pisno preverjanje znanja, ki je v 72 vprašanjih zaobjelo znanja s področja vinogradništva, vinarstva in sommelierske stroke. Sledila je opisna degustacija dveh vin in test spajanja vina in hrane, v praktičnem delu tekmovanja pa so morali pokazati veščine strežbe z dekantiranjem vina. Tekmovalci so se tako že v prvem delu tekmovanja seznanili z načinom preverjanja znanj, ki je programsko usklajen z zahtevami svetovnega združenja ASI in enoten za največja tovrstna tekmovanja.

Trije najboljši, Nataša Kimovec, Valentin Bufolin in Martin Gruzovin so se pred več komisijami in obiskovalci ponovno predstavili v popoldanskem delu prireditve. Vsak je v samostojnem nastopu opravil degustacijo dveh slovenskih in dveh tujih belih in rdečih vin ter prepoznavanje petih žganih pijač, popravek napak v vinskem listu, podal ustrezne predloge za spajanje hrane in vina ter prikazal dekantacijo in strežbo vina. Tekmovanje je spremljalo več komisij, za degustacijo, za spajanje vina in hrane, za popravke v vinskem listu, za strežbo ter znanje tujega jezika in splošno razgledanost. Žiriji je predsedoval Davorin Škarabot, podpredsednik društva Sommelier Slovenije.

Tags: , , , , , , ,