Klet Vipava 1894, ki je v avstrijskih rokah in odkupuje grozdje več kot 300 vipavskih vinogradnikov, sodeluje s chefi slovenskega in hrvaškega združenja JRE

Najstarejša slovenska vinska klet po dolgoletni agoniji, ko je izgubila večino kakovostnega trga in ostala brez vinogradov, se pod avstrijskim lastništvom vrača tudi v vrhunske restavracije. Solastnik kleti, znani avstrijsko-štajerski vinar Hannes Sabathi, je na dvorcu Zemono gostil številne slovenske in hrvaške chefe. Ob jedeh Tomaža Kavčiča so točili vina Lanthieri, iz prvega letnika, ki ga je Sabathi na Vipavskem naredil iz grozdja več kot 300 kooperantskih vinogradnikov iz Vipavske doline.

JRE slo hr

Slovenski in hrvaški chefi iz združenja JRE

”Kot feniks iz pepela,” je slovenski chef Tomaž Kavčič, gostitelj druženja vipavskih vin s chefi združenja JRE iz Hrvaške in Slovenije na dvorcu Zemono, opisal hiter razvoj kleti Vipava 1894, odkar jo je pred letom dni prevzel znani avstrijsko-štajerski vinar Hannes Sabathi. 

”Naša vizija je vinifikacija najboljših vin Vipavske doline,” je dejal vinar in enolog Hannes Sabathi. ”Lapornata tla Vipavske doline in podnebje na stičišču Mediterana ter celinske Evrope, dajejo vinom neponovljiv značaj. Vina Lanthieri imajo korenine v plemeniti rodbini. Grozdje iz najboljših leg in posebna tehnologija jim zagotavljata vrhunski in plemenit okus,” je Sabathi opisal Linijo Lanthieri, v kateri so malvazija, pinela, zelen, chardonnay, sivi pinot, sauvignon, barbera, merlot in cabernet sauvignon. ”Vina so namenjena zahtevnejšim vinskim pivcem, ki se poglobijo v elegantno in uglajeno telo in uživajo v plemenitem okusu.”

sabathi kavcic

Hannes Sabathi in Tomaž Kavčič

Vipavsko klet je slaba banka leta 2015 prodala kupcu iz Ukrajine, ki pa v njo ni investiral. Ko je klet šla v stečaj, sta jo leta 2017 kupila Hannes Sabathi in njegov partner Michael Blaschitz.

Prvo slovensko knjigo o vinogradništvu, Vinoreja za Slovence, je napisal vipavski rojak in duhovnik Matija Vertovec, izšla je leta 1844. Petdeset let pozneje so Vipavski vinogradniki ustanovili prvo vinsko klet na Slovenskem, Vipavsko vinsko zadrugo.

Predstavitev vin Lanthieri na dvorcu Zemono je bila tudi priložnost za srečanje slovenskih in hrvaških chefov, ki so povezani v mednarodno združenje JRE.

Foto: Marijan Močivnik

Tags: , , , , , , ,