Odčep. Iz domače vinske kleti. Škampi iz pečice in dulce de leche.

 
Ruinart, brut rose, šampanjec, Francija. Že barva je takšna, da se zaljubiš. Res rose, živahno rožnat, takšen tudi v ustih, iz vinskega kozarca, ohlajen na 4 stopinje, da izrazi svojo svežino, ki pa se ne peni, temveč valovi s sadnimi aromami, od vinogradniške breskve do zrele lubenice. Aperitiv, ki ustvari razpoloženje.

Bianco della Castellada, La Castellada, Collio, 2005, 13,5 vol. %. Niko Bensa je velik gospod! Vino, ki je od pet do glave brezhibno. Elegantno! Nič ne štrli, vse je na svojem mestu, vse zato, da že kaplja napolni usta. Osveži, toda z zelišči in začimbami. Nasiti, toda še jutri, s pookusom v spominu. Spremljava: kvarnerski škampi so bili zjutraj na Reki še živi, zvečer pa v pečici še slajši, posuti s prahom kandirane pomarančne lupine.

Renski rizling Piramida, 1994, Vinag, pozna trgatev, polsladko, 10,5 vol. %. Zaprašeno je dolgo čakala na vrhnji polici v shrambi, ki ni vinsko idealna. Zamašek je kar padel ven, moker, zmaličeno stisnjen. A v kozarcu je vino hitro zadihalo. Po desetih minutah je dobilo jantarno barvo. Zadišal je petrolej, a decentno. V ustih presenečenje, še vedno živahno, z veliko prijetne kisline, ki ne dovoli sladkorju osladnosti. Veliko Piramid je umrlo, preden so se uspele postarati, a ta je ostala velika, za spomin na nekdanji Vinag in na vrhunsko lego sredi mesta. Spremljava: pečena jabolka z mlečno karamelno omako (dulce de leche) in zapečenim vetrcem (meringue).
 


 
 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,