Stanko Radikon

11. septembra 2016

Danes je oranžna barva modna, toda ko je Stanko Radikon začel svoja bela vina v 12 hektarjev velikem vinogradu v Oslavju, na italijanski strani Brd, pridelovati tako kot so to delali tukaj nekoč, v popolnem sozvočju z naravo, s podaljšano maceracijo, brez kakršnih koli dodatkov, ne v vinogradu in ne v kleti, je bila to revolucija. Ne radikalna, temveč radikonska! Ker je bil Stanko Radikon njen začetnik. Zato bi pravzaprav morali četrto barvo vin, ko so eni za oranžno, drugi pa za jantarno, imenovati – radikonska barva!

Stanko Radikon

”Vsako leto želim pridelati boljše vino,” je Stanko kratko in jedrnato opisal svojo filozofijo. ”Brez dodatkov, le z izkušnjami, srcem in rokami.” Še zdaj mnogi svetovni vinski strokovnjaki ne verjamejo, da je mogoče pridelati veliko vino povsem brez dodanega žvepla. Stanko Radikon se je temu le smejal. On je z žveplom opravil že leta 2002, potem ko je že 1995. leta začel vinograd obdelovati na naraven način, brez kemikalij! ”Žlahtne snovi, ki jih pridobimo z maceracijo, nam dovolijo pridelavo vin brez dodanih konzervansov, zato so takšna vina popolnoma naravna.”

Radikonovo vinsko filozofijo – tako kot njegovega jakota, obrnjeno ime za furlanski tokaj, zaradi madžarske zaščite tega imena – so hitro prevzeli tudi drugi slovenski vinarji na obeh straneh Brd in v začetku novega tisočletja se je tako rodil ”slovenski slog belih vin”, ki je danes svetovno uveljavljen in cenjen.

Legendarni zamejski vinar Stanko Radikon je danes preminil, po hudi bolezni, star 61 let.

Tags: , , , ,