Ljubljana je dobila še en vinski festival! To je jasno že po prvi izvedbi mednarodnega festivala vin Top vino, v organizaciji spletne vinoteke eVino. Ne nazadnje je festival v preddverju Cankarjevega doma potekal le v ponedeljek, toda druženje z vinarji in obiskovalci se je razvleklo do poznega torkovega večera. Po pokušini več kot 280 vrhunskih vin – bordojski châteauji in burgundci, francoski šampanjci, italijanski mehurčki in toskanska vina, španski in portugalski vinarji, kalifornijci in novozelandci, izjemni slovenski vinarji, zamejska velikana Gravner in Zidarich -, ki so jo kulinarično blažili španski pršut Blazquez in kulinarične dobrote Selecta, se je pofestivalsko zabavalo s Petrom Grašom zvečer v ljubljanskem klubu Top six, in se drugi dan vrhunsko sklenilo z vini Calon Segur na pofestivalski večerji v Danilu v Retečah.

Danilov meni: karpačo iz pečene buče z dimljeno skuto, bučnim oljem in bučnim drobljencem in Chateau Capbern Gasqueton 2012; krompirjeva juha z martinijem, njokom vijoličnega krompirja in žabjim krakom; krap ajdove moke z jurčki na jurčkovi posteljici s parmezanovim čipsom in ocvrto ajdovo kašo in Chateau Marquis de Calon 2012; kakijev sorbet; konfitiran goveji rep v vinski omaki s prilogo in Chateau Calon Segur 2009 in Chateau Calon Segur 2003; kostanjeva sladica, koreto Danilo in praline, izbor sirov in Chateau Calon Segur 1998.

Sam festival je vsekakor dobrodošla popestritev slovenske vinske scene in Ljubljane, ki je navsezadnje ”mesto vina in trte”. Z njim smo dobili priložnost primerjave, ne le z drugimi vinskimi dogodki v Ljubljani, temveč še bolj primerjave vrhunskih (top) svetovnih in slovenskih vin.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,