V Šoli okusov smo prepričani, da še tako dober domači chef potrebuje dober recept. Zato tudi imamo Kuhinjo. A včasih je vseeno dovolj le ideja – za jedi brez recepta!

Tatarski biftek prodajajo že v vsaki trgovini, zato z njim že ne bomo presenetili svojih gostov. A nekaj surovega, atraktivno zrezanega, je vedno dober uvod. Odprite, torej, hladilnik. V njem bi morali imeti vedno kos bele, uležane, začinjene slanine, ki ji Toskanci pravijo lardo. Tudi pri nas jo dobimo, tudi od naših proizvajalcev (Kodila, Cigoj). Tanko zrezana in hitro ogreta naredi topljiv umamijev film čez mesne, morske in celo zelenjavne jedi, saj je že malo sladko-mastnega larda dovolj za velik učinek. Toda, kot tatarec in na debelo?!

Lardo narežite na drobne kocke, kot bi sekljali meso za tatarca. Krompir narežite na enako majhne (pet milimetrov) kocke, dobro sperite v hladni vodi, osušite in nato ocvrite. Ohlajen hrustljavi krompir zmešajte z lardom. Igra topljivosti omili maščobno krepkost slanine, kar krompirju uspeva z nasprotjem – hkrati hrusta in pivna.

Z valjastim modelom naredite na krožniku iz tatarca stolpič. Na vrh mu poveznite, spet iz hladilnika, žlico postrvjega kaviarja, nato pa pojdite pogledat v shrambo, kaj vse se skriva na njenih policah. Čebulna marmelada, ribezov čatni, okisana čebula, vloženi črni orehi, pekoča čilijeva omaka, slivova marmelada … Možnosti so prepuščene izbiri in vaši domišljiji. Če se vam vse to zdi premalo, pa zavijte še v trgovino. Račja ali gosja terina? Saj ne bo ob lardovem tatarcu nihče opazil. Domačim chefom so takšni majhni triki dovoljeni.

Tags: , , , ,