Novo v Šoli okusov – 99 vrhunskih spomladanskega Tedna restavracij – Dva srčka za hotel Planinka iz Ljubnega ob Savinji – Drugače: fish and chips, lignji in njoki, čokolada in ananas.

Ste že rezervirali? Pohitite, kajti za Teden restavracij med 10. in 19. marcem je vse manj prostora, kljub rekordnemu številu restavracij. Na spletni strani tedenrestavracij.si si oglejte vse menije, na Šoli okusov vivi.si preverite vse sodelujoče restavracije in gostilne, ter rezervirajte na način kot utripa ob menijih. Najbolj kulinaričen teden v letu, ki zato traja dvakrat po deset dni, se spomladansko približuje in poslavlja od zime. Tokratni Teden restavracij je, namreč, v znamenju prebujanja narave!

Za lažje iskanje in izbiro smo sodelujoče restavracije razporedili po ocenah/srčkih, po krajih in po pokrajinah – tukaj.

V Ljubno na presenečenje

Chef Zdravko Robič nas je v hotelu Planinka v Ljubnem ob Savinji presenetil za 2 srčka! V sodelovanju z mišelinsko nagrajeno restavracijo iz Bruslja je Planinka razlog, da tudi med ne-ribiči, ne-skakalke in ne-flosarji spoznate Zgornjo Savinjsko dolino, v kateri vas čaka kar nekaj presenečenj. Priložnost je že kmalu, tudi Planinka sodeluje na spomladanskem tednu restavracij! Savinjski meni: srnin carpaccio s staranim parmezanom, omaka črnih tartufov in olivnega olja; pečen svinjski file s koruzno skorjico in rdečim poprom na jurčkovi kremi v družbi krompirja, rdeče pese, rikote in bučnega pireja; beli čokoladni mousse, prekrit s temno čokolado v družbi lešnikov in sadja s karamelnim prelivom. Flosarski meni: porova juha z žličnikom mascarpone sira, hrustljavi kruh in drobljenec; hrustljava postrv s pomarančno melisino omako, zelenjava v družbi motovilca in mandljev; sončnica z italijansko meringo, polnjena s svežim sadjem in prelivom pasijonke s sladoledom in karameliziranim sladkorjem.

Tukaj:
Hotel Planinka
foto zgodba
Planinka na Tednu restavracij

 

Znano, toda drugače

Doma ne kuhamo zato, ker moramo, temveč zato, ker v tem uživamo. Zato ne kuhamo vedno eno in isto, temveč kolikor se le da vedno drugače. To velja tudi za klasične jedi, ki ne bi to postale, če bi zanje obstajal le en in edini recept. Znano, torej, vendar vsaj malo drugače. Jed, ki je klasični fast food, street food in zamrznjeni program hkrati, je lahko vrhunska, pa čeprav jo jemo z roko! V naših gostilnah se ne da brez golaža iz zažgane čebule in lignjev na tri načine – pariški, tržaški in žar, v Šoli okusov pa ne brez – golaža iz lignjev! Razlika? Takšna kot med sadno kupo iz ananasovega kompota z rastlinsko smetano in peno iz bele čokolade s karameliziranim svežim ananasom!

Tukaj:
fish, a ne chips
lignjev golaž s polentinimi njoki
mousse bele čokolade in ananas

Tags: , , , , , , , , , , , , ,