Novo v Šoli okusov – Deseto nadaljevanje Chef doma – Ocenili smo mariborski Fudo – Obiskali smo novi Eataly v Trstu – Skuhali smo dagnje, svinjska rebra in ”ostanek” božičnega kruha
Kuhate doma? Ali raje gledate nadaljevanke, v katerih drugi kuhajo? Prvi ste aktivni dobrojedci, drugi pa so pasivni kulinarični navijači … A tudi za prve je nadaljevanka! Januarsko nadaljevanje Chef doma, v katerem znanje vrhunskih chefov in izkušnje kulinaričnega kritika uporabljamo za domačim štedilnikom, saj doma kuhamo radi + dobro, je postreglo s petnajstimi dobrojedskimi nasveti, s pomočjo katerih ne boste več jedli le z usti, temveč tudi z glavo – tukaj.
In kaj boste skuhali? Ker so najboljše pozimi, priporočamo dagnje, toda ne v klasični buzari, temveč v ”poglobljeni” omaki s paradižnikom, in ne kar s kruhom, temveč z domačim pomfritom. Raje meso? Torej svinjska rebra iz pečice, ob katerih se bo njej zdelo, da se kar topijo, njemu pa, da vseeno tudi hrustajo. Za posladek pa – ostanek! Če vam je ostalo še kaj božičnega kruha, ga boste spremenili – tukaj – v sočen narastek.
Ker pa so za dobre jedi nujne najboljše sestavine, je dobra vest pretekli teden prišla iz Trsta. V starem tržaškem pristanišču Porto Vecchio je Italija postala Eataly! To, kar je v New Yorku, Rimu, Münchnu, Tokiu, po vsej Italiji in vsem svetu, je zdaj tudi v Trstu. Kulinarična trgovina s konceptom, od tržnice do vrhunskih izdelkov, ne le iz Italije, temveč tudi Slovenije (olivna olja, vina), od pekarne do picerije, od mesnice do ribarnice, od knjigarne do predavalnice. Eataly je vse, kar je kulinarično, Eataly je Italija, Eataly je novi razlog, da ”pozabljeni” Trst spet oživi. Lokacija je najboljša, sredi marine, s pogledom do Debelega rtiča, v treh nadstropjih, s pečenjem in kuhanjem v živo, za poseben nakup, za poldnevni izlet, za zajtrk, kosilo, večerjo, z dovolj parkirišči in vse to v središču mesta. Preberite njihov manifest – tukaj.
Ocenili smo mariborski Fudo, ki je tako postal tretja mariborska gostilna z enim srčkom. In kaj je Fudo? Fudo je zato, da nisi doma! Da greš zjutraj na ameriške palačinke z grškim jogurtom in dolenjskim medom, opoldan na francosko račko z italijansko polento in mehiškim čipsom, zvečer na hrustljavi krompirček z domačo majonezo, vegi burger s čičeriko in avokadom ter kreativni humus, karkoli že to pomeni, s kozarcem maceriranega štajerskega vina, kakorkoli se to neverjetno sliši. Tukaj je za člane Šole okusov foto zgodba iz Poštne 1 v Mariboru.
Za člane Šole okusov:
Chef doma
Rad + dobro jem doma
Dagnje v paradižnikovi omaki
Svinjska rebrna pečenka z zelenjavo
Narastek s štolo in češnjami
Fudo, 1 srček
Foto zgodba o fudo-jedeh