Novo v Šoli okusov – Meni februarskega povabila je zanjo in zanj – En srček za ljubljansko-japonski Sato Bento – Potep po Trstu – Prva hrvaška mišelinka

Zajtrk je v kozarcu, kosilo je iz pečice, za večerjo pa je najpomembnejši dober nakup. Kdor pa ne praznuje Valentinovega, jo lahko preseneti tudi marca ali še kak drugi dan. Februarsko gostijo smo posvetili zaljubljencem in njihovemu Valentinu, vendar jo lahko uporabite tudi še drugače – da jo tudi kak drugi dan v letu presenetite z zajtrkom, da kupite morsko žabo z daljšim repom in na večerjo s ”fingerji” za predjed, ribo za glavno jed in na njene sladice povabite prijatelje neko lepo februarsko soboto, da finger food jedem povečate porcije in z njimi zapolnite še več februarskih dni. Za člane Šole okusov: meni februarskega povabila je tukaj.

Potep po Trstu

Trst je naš! Res? Koliko pa ga sploh poznamo? V že davnih časih so bili kava, kavbojke in Ponte rosso. Kaj pa danes? Trgovske centre imamo sami, nakupujemo naprej po avtocesti v Palmanovi, ustavimo se že na Opčinah, Trst ni več naš … Škoda, kajti Trst je tako blizu, ima pa nam toliko za povedati, pokazati, ponuditi, doživeti. Pojdite na potep! Obvezno na kavo, a prej in potem še na toliko drugega, od strme vožnje s tržaškim tramvajem, do sprehoda po starem pristanišču, od tradicionalnega bifeja s prekajenim mesom, kolinami in kuhano šunko, do najbolj svežih morskih specialitet v oštarijah nad mestom, od trga Unità v centru do dvorca Miramare na robu tržaškega zaliva. Za člane Šole okusov: potep po Trstu je tukaj.

Suši in omakase

Ocenili smo ljubljansko japonsko gostilno Sato Bento. Nima privlačne lokacije, ima pa privlačne cene, ima japonskega chefa, torej nima tekočega traku, nima veliko prostora, ima pa dovolj gostov, da opoldan študenti v Ledino prihajajo na ramen z udon in poslovneži na chirashi suši z miso, zvečer pa je polno za omakase meni, kot chef v šestih dejanjih odloči in pripravi. Rad Dobrojem priporoča: ”Sato Bento je razlog, zakaj sušijev ne kupujemo v trgovinah, temveč gremo nanje v japonsko krčmo, pa čeprav je ta med trgovinami.” Za člane Šole okusov: Foto zgodba iz Ledine; Sato Bento je tukaj.

Obisk v Monte

Za člane Šole okusov pa še ocena restavracije, ki je na Hrvaškem prva dobila Michelinovo zvezdico. Mi smo dobili najboljšo chefinjo na svetu, oni pa mišelinke … Za prvo je zaslužna Ana Roš, za drugo pa lobiranje in financiranje hrvaške države. Se bo naših kaj prijelo? Restavracija Monte pa si vsekakor mišelinko zasluži – tukaj in foto zgodba iz Rovinja tukaj. A tudi še kdo na Hrvaškem, predvsem šibeniški Pelegrini – tukaj; foto zgodba iz Šibenika tukaj.

Tags: , , , , , , , , , ,