Jože Rozman nam v knjigi Čar vina pričara poseben odnos, svojstveno strast, neusahljivo ljubezen do ”pijače”

NAROČITE KNJIGO

 

Ko spoznaš Jožefa, mačka, ki je imel tako gosposke manire, da jo je poleti mahnil na morje, enkrat z Brati Karamazovimi, drugič z Gargantuo in Pantagruelom, pozimi pa si je z Jožetom, ko je ta prišel v očetovo klet pokušati vino, delil klobase, te kar posrka v Rozmanov vinograd, v katerem raste ”mala, drobna, divja, najbolj okusna in aromatična divja češnja, ki diši v bogatih, zrelih, bolj umirjenih rdečih vinih”. Potem popiješ na dušek ves Čar vina, od prvega letnika 1992, ki je bil tako božje obdarjen, da je že takoj dobil zlato medaljo, pa čeprav je bil v njem ob dolenjsko uradni modri frankinji tudi nedovoljeni primorski merlot. A Jože Rozman, vinski publicist, somelje druge stopnje, degustator z opravljenim izpitom na BF v Ljubljani in WSET III, tudi vinogradnik, dolgoletni urednik Kmečkega glasi in ustanovitelj ter sedem let urednik revije Vino, se na takšne neumnosti požvižga, raje hodi po robu, izziva, preizkuša samega sebe, raziskuje, kje so meje še sprejemljivega, kdaj vino pade čez. To si lahko privošči, ker mu je vino že tako dolgo v veselje in strast, in ker bo z njim v Čaru vina očaral tudi vas!

Joze Rozman portretKnjiga o vinu, ki te začara ravno zato, ker je ne zanimajo (le) bistrost, barva, vonj, okus in harmonija, zato se najbrž kakšni orto enologi in tradicionalisti ob njej pokrižajo, temveč raje simpatično, nevsiljivo, lažje razumljivo, neavtoritativno in na dovolj neposreden način sleherniku približa ne (le) vino, temveč, kot pravijo Dolenjci, pijačo.

Čar, ki je v vinu, nam Rozman opisuje ognjevito in dehteče, hkrati zna biti mehek kot svila in oster, živahen, hrustljav, celo rezek, zato je njegov pogled na vinski svet, iz lastnega vinograda, dolgoletnega publicističnega ukvarjanja z vinom, strokovnega degustiranja in s številnih vinskih potepanj po svetu, tako za ljubitelje ”klenih, umirjenih, mineralnih klasik”, kot za oboževalce ”sadno vpadljivih, gostih in marmeladastih” nekaj novega, ”izziv, radost spoznavanja, tista čarobnost, ki lahko zaposli človeka za celo življenje”.

Jože Rozman je avtor treh knjižic: Podarite si penino (2002); Rdeče, ki te ljubim, rdeče (2003); Zlato iz belega (2005), bil je urednik in glavni pisec zajetne monografije Vipavska – barve, vonji, okusi (2011). Na predavanjih in delavnicah svoje izkušnje in bogato znanje z veseljem in velikim žarom posreduje udeležencem.

Jože Rozman: Čar vina
Beletrina, zbirka Koda, 2018, 192 strani, trda vezava, cena 27 evrov

KNJIŽNA POLICA

Tags: , , , , , , , ,