Imate radi, če vas chef pozdravi? Seveda, njegova dobrodošlica je v vsaki dobri gostilni zaželena.

Piše: Uroš Mencinger

Še ni tako daleč nazaj, ko so se gostinci pozdrava iz kuhinje bali bolj kot pozdrava sanitarnega inšpektorja. Raje celo njemu, kot pa gostu kaj – zastonj … Počasi, a vedno hitreje, se časi spreminjajo. Pozdrav iz kuhinje ni več le domena odličnjakov.

Glede tega si doslej pri nas gostinci sicer (še) niso (večinsko) upali po italijansko zaračunati coperto (pogrinjka), a prav tako tudi niso gostov spravljali v zadrego, kam položiti prtiček iz blaga. Je, skratka, še vedno dosti več papirnih serviet kot pa draženja po francosko, a la amuse-bouche, amuse-gueule in hors d’oeuvre. Pa čeprav bi bilo potrebno pogledati le v lastno zgodovino. Mar se niso naši stari po slovensko pozdravljali s kruhom in soljo?! Zakaj, torej, ne bi zdaj temu še nekaj novega dodali? Planinsko maslo, nižinsko skuto, domačo mast … Ali, še boljše in pravilneje, jed s svojim podpisom, a tako majhno, da ne nasiti, zato pa močno vzdraži.

Gostilničar tako in tako ne bo ničesar podaril, saj bo vse zaračunal. Gost pa zaradi tega ne bo nič manj naročil, kvečjemu bo zato (še) raje plačal. Vsi lahko s tem le pridobimo.

Natakarjem ne bo potrebno spraševati: ”Kaj boste pili?”, medtem ko bomo gostje šele listali po jedilniku. Kuharji ne bodo več anonimni, ker nas bodo ”osebno” pozdravili. Ker se bodo s tem hkrati predstavili, gostov ne bo več strah, saj bomo že na začetku vedeli kaj nas čaka.

Kuharji bodo pozdrave pripravili vnaprej, zato bodo dobili čas, da se bolj posvetijo naročenim jedem. Natakarjem se ne bo potrebno opravičevati, ker se tako dolgo nič ne zgodi. Gostom na začetku ne bo krulilo in na koncu se nam ne bo spahovalo. Zaradi pozdrava, namreč, ne bomo na tešče pojedli cele košare suhega kruha, zato ne bomo nadaljevali siti, temveč radovedni, in potemtakem na koncu ne bomo sitni, temveč zadovoljni.

Vse to tudi pomeni, da bomo za mizo končno (spet) postali družabni. Ne bomo se, namreč, več zdolgočaseno-čakajoč pogovarjali o politiki(h), ne bomo buljili v telefone in ne bomo tiho, temveč bomo sproščeno in s polnimi usti kramljali o temi, zaradi katere smo prišli – hrani.

Pozdrav iz kuhinje je v gostilni, ki ponuja hrano gostom v užitek in sebi v zaslužek, enako potreben, kot so potrebni stol, miza, pribor, krožnik, sveži cvet in nasmeh! Tudi zato smo ga dodali trem (dosedanjim) hodom menija Tedna restavracij. Po tem (desetdnevnem) Tednu bosta pozdrav iz kuhinje in chefova dobrodošlica tudi pri nas samoumevna in povsod pričakovana. Ne več le zaželena.

Tags: , , , , , , , ,