Uroš Mencinger o vse večji popularnosti kulinarike in vse večji pasivnosti jedcev.

To ni kulinarika, to je televizija! Vse drugo je le posledica tega. Nismo ponoreli za dobro hrano, temveč vedno norimo za tistim, kar nam tisti trenutek prodajajo. Zdaj nam kulinariko. Včeraj so nam zdravo življenje, predvčerajšnjim fitnes, jutri nam bodo kaj … Res sem že radoveden.

Ko smo vsi hoteli imeti zelene Elanove ercejke, to ni bilo zato, ker bi hoteli smučati kot Stenmark, temveč zato, ker smo hoteli držati v rokah enake smuči kot jih je na zmagovalnih odrih držal Stenmark. In ko danes požiramo TV kuharijo, to ni zato, ker bi bili lačni, temveč zato, ker smo vsega drugega siti! Bolj smo pasivni, bolj smo dovzetni za ves ta šov. Manj kuhamo, ker smo prepričani, da zato nimamo časa, več časa posvečamo marketinški kulinariki. Manj denarja imamo za dobre jedi, bolj se v domačem naslanjaču zanimamo za vrhunske chefe. Zanimivo bi bilo izvedeti, koliko Slovencev se je na Netflix naročilo zaradi Ane Roš. In koliko jih je že kdaj jedlo v Hiši Franko? Seveda, naročnina na TV šov je samo osem evrov, večerja v vrhunski restavraciji pa je vsaj sto evrov. A zato nam ni težko prvo plačevati vsak mesec, drugo pa niti enkrat preden nas ni več.

Gre za pasivne in aktivne. Prvih je vedno več, a tudi drugih, nekaj, priznam, tudi zaradi tega medijsko-kulinaričnega cirkusa, ni vedno manj. Ne nazadnje gre za matematiko. Koliko let nameravate živeti? No, zdaj pa si izračunajte, koliko od teh let boste – jedli! Spimo, delamo in – kaj?! Jemo in/ali uživamo? Pravzaprav je potrebno od 24 ur, kolikor jih imamo čisto vsi, odšteti spanje, če ravno takrat ne ponočujemo, in službo, če jo imamo, ter preostali čas čim bolj uživati ob hrani. Eni tako, da ob gledanju svoje priljubljene kuharske oddaje preizkušajo teksturo čipsa in vinsko spremljavo piva, drugi, da med uživanjem ob svoji priljubljeni jedi ne lajkamo po telefonu, ne listamo po kuhar’ci in ne sedimo pred ekranom.

Potrebno se je pač odločiti. V Šoli okusov smo se že – s prvim januarjem 2017 spletna stran vivi.si ni več za pasivne jedcem… Aktivni dobrojedci pa bodo že vedeli kaj in kako!

 

Najlepše kulinarično darilo je tukaj.

20 razlogov za 19 evrov je tukaj.

 

Tags: , , , , , ,