Včasih smo potovali, da smo kaj videli, danes potujemo, da okusimo! Na Gourmet over Mura vabijo kulinarični odličniki iz Prekmurja in Pomurja, Šunkarna Kodila, vinska klet Marof, Gostilna Rajh, domačija Firbas, pivovarna Bevog, vinska klet Steyer in oljarna Kocbek

 

Janko Kodila, Šunkarna Kodila:
”Gost pride v regijo in jo želi okusiti. Na ta način dobi izbrano kulinarično ponudbo in spozna kulinariko regije na obeh straneh Mure.”

Tanja Pintarič, Gostilna Rajh:
”Obiskovalcem želimo ponuditi nekaj več. Želimo jih privabiti, da regijo obiščejo tudi zaradi naše ponudbe.”

Uroš Valcl, Vinska klet Marof:
”Izkazali smo spoštovanje drug do drugega in pokazali regiji, da se da sodelovati. Druži nas to, da so za vse najbolj pomembne odlične sestavine.”

 

Gourmet over Mura je degustacijska vstopnica, ki jo ponuja sedem ponudnikov, združenih pod blagovno znamko kakovosti Gourmet over Mura. Sprva so bili le štirje in le iz Prekmurja, potem pa so se z brodom odpeljali še čez Muro in pritegnili še bučno olje, dišeči traminec in slovenjegoriško gibanico. Druži jih namreč veliko: družinska tradicija, zgodovina, znanje, kulinarika in ljubezen do predajanja strasti Pomurje.

Gourmet over Mura (GOM) je kulinarični izlet ob Muri, ki z nakupom vavčerjev ponuja popust na izbrane storitve sedmih ponudnikov najboljšega iz Pomurja. Izlet lahko traja en dan ali dlje, zajame lahko različne ponudnike (tri ali več), kot ime pove je nastal kot ponudba obiskovalcem iz tujine, a veliko novih in tako dobrih pomurskih kulinaričnih zakladov bo odkril tudi obiskovalcem iz vseh koncev Slovenije. GOM je prvo tovrstno povezovanje v SV Sloveniji, zaradi svojega povezovanja zgolj uspešnih in vrhunskih kulinaričnih zgodb pa kar v vsej Sloveniji.

 

Kodila: glavno je kvalitetno meso

Kje začeti? Najboljše z malico, ki v Prekmurju diši, seveda, po šunki. Janko Kodila, tretja generacija družine, ki se ukvarja s predelavo mesa in mesnih izdelkov, nas popelje na ogled Šunkarne. Za videti je veliko, čeprav je ”skrivnost” zelo preprosta. Janko Kodila: ”Glavno je kvalitetno meso. Temu pri predelavi dodamo samo sol in začimbe. Nato pa si vzamemo čas …”

V novi Kodilini trgovini, nad katero se sušijo šunke in druge mesnine, je na zidu kolo starega očeta, sicer Dolenjca, s katerim je po Prekmurju prodajal klobase. Oče je bil v Pomurki vodja predelave mesnih izdelkov. S sinom Jankom sta ustanovila podjetje 1992. leta. Danes je Kodila največji proizvajalec zaščitene Prekmurske šunke, ima tudi certifikat za kranjsko klobaso in prekmursko gibanico, izdeluje druge sušene mesnine, tudi testenine, ekološki kruh, vedno bolj je znan tudi po gourmet ponudbi mesa in mesnin za gastronomijo. Trgovina Kodile v Markišavcih pri Murski Soboti je tudi prodajna izložba drugih lokalnih proizvajalcev in vinarjev. Razen Prekmurske šunke pa so magnet za kupce še vsak dan sveži, topli ocvirki.

Nova Šunkarna, ki si jo ogledujejo gostje Gourmet over Mura, je zgrajena po starih principih, iz trstike in ilovice, brez cementa in apna v stenah, pod slamnato streho, kar vse zagotavlja dobro klimo in sveži zrak, da poleti ni vroče, pozimi ne mrzlo, da šunke zorijo v čim bolj naravnih razmerah, glede na letne čase. Janko Kodila: ”Prašič se je pital leto dni, šunke pa so potem tudi leto dni zorele. Menjava letnih časov z menjavo vlage in temperature, vse to je odločilno vplivalo na postopek zorenja in okus šunke.”

Za pravo, zaščiteno Prekmursko šunko so dobri le prašiči prekmurskih rejcev, ki so pitani vsaj devet mesecev, težki 160 kilogramov, z dovolj vraščene maščobe, z manj vode v mesu. Vsaka šunka, ki visi v hladilnih komorah, ki oponašajo letne čase, ima evidenčno številko, ki zagotavlja popolno sledljivost.

Janko Kodila konča obhod na strehi moderno-stare šunkarne in zorilnice mesnin, kjer je prostor za piknike ob žaru in suho zorjenih govejih Kodila steakih. ”Dovolj govorjenja,” povabi na pokušino mesnin, namazov, ocvirkov in, seveda, Prekmurske šunke.

 

Marof: pol litra na trs

Po tako obilni malici je čas za vinsko pokušino na Marofu. Moderna klet na vrhu mogočnega vinogradniškega amfiteatra se zliva z okolico in v betonskem trebuhu skriva velike lesene sode, v katerih enolog Uroš Valcl zori najboljša prekmurska vina. Okušamo iz sodov ter degustiramo za dolgo mizo s širokim pogledom na vinograde največjega družinskega (dve družini, Polanič in Valcl) vinarskega posestva v Sloveniji, 35 hektarjev, v Prekmurju in manjši del na Štajerskem. Klet je iz leta 2009, njena arhitektura spominja na panonski brod, prevrnjen na vrhu hriba, skozi podpalubje se vidijo sodi in veliko prostora. Marof ima največ vinogradov in najmanj pridelka … Ker je bila ob gradnji filozofija drugačna, načrtovali so 300.000 steklenic, je zmogljivost kleti dosti večja od 60 tisoč litrov, ki jih Valcl dovoli ”natočiti” iz 35 hektarjev trsov. To je manj kot pol litra po trti, letno največ 100.000 steklenic! Včasih so bili bariki, zdaj so sodi večji, 500 in 600-litrski. ”Ker so vina tako mineralna, že imajo v sebi dovolj zgodbe, zato nočem, da bi jo s čim drugim maskiral, skrival,” pojasni Valcl. ”Takšen je moj pogled na vinarstvo, vino ni izdelek, temveč je moje izražanje, moj značaj, ta pokrajina, njeno podnebje, tradicija.”

Marofovi vinogradi v Prekmurju so na treh lokacijah, v Kramarovcih, kjer so tla iz črne, magmatske kamnine bazalt, ter Mačkovcih in Bodoncih, kjer so tla kremenčasta. Razen tal opredeljuje te vrhunske lege še podnebje, Panonska nižina prinese topel zrak, toda malo padavin. Prekmurje ima toliko sončnih dni kot Primorska, toda najmanj padavin v Sloveniji! ”Vse to se odraža v naših vinih. Nekaterim so všeč, nekaterim ne, a bistveno je, da so izraz našega terroirja,” je prepričan Valcl. “To so vina, ki si jih mi želimo pridelovati, ne delamo jih za množice, z njimi ne posnemamo stilov, ne iščemo všečnih arom.”

To niso uniformirana in množično všečna vina. Njihova mineralnost ni le slana, temveč se tudi iskri, kot bi se kremen brusil med seboj. V požirkih so koti, ki iz okušanja delajo dogodivščino. Toda vseeno so vina elegantna, celo prefinjena. Takšna, da moraš ob njih pojesti še kaj drugega kot le kos kruha ali sira.

 

Rajh: sladoled iz gibanice

Po vinski pokušini na Marofu je do Rajha kratek skok, ki je nagrajen z okusnim pozdravom. Na ajdovem kruhu iz ekološko pridelane moke, zmlete v mlinu na kamen, ki melje le ekološko moko, sta bučno maslo in zaseka. Stara gostilna je prenovljena in tako je tudi v kuhinji, kjer je zdaj chef že najmlajši. V juhi je zdrobov cmok, ob njem pa velika kost … Za hladno predjed je, torej, popečen kruh, na katerega namažemo še topel mozeg. Za toplo pa čez kost nalijejo juho, da zaplava tudi zelenjava, ki je v njej.

Za glavno je bograč. Ker ta ni v Bakovcih le najboljši, temveč je iz njega tudi toliko zraslo. Čeprav je Rajh zdaj za tri srčke, torej ena najboljših slovenskih regionalnih gostiln, je bograč še vedno njegova posebnost. Toda, ker tudi prekmurska gibanica ni več sama, ne nazadnje jo lahko za sladico naročite celo kot sladoled, ima tudi bograč alternativo. Ob smuču je glavna sezonska zelenjava, ob vlivancih pa sočne svinjske prsi.

Potem pa je do Kroga, kjer čakajo kanuisti z brodom, le skok in že nas deroča Mura potegne na drugi breg, k Steyerju na vino in narezek, k Firbasu na gibanico in smeh, h Kocbeku na bučno olje in čokolado. Povratek gre še na pivo, ne le čez Muro, tudi čez Avstrijo.

 

Gourmet over Mura
www.gourmet-over-mura.si

 

Domačija Firbas
Prijeten popoldan ali večdnevne počitnice na kmetiji. Narava in domače živali. Okusne jedi in hruška viljamovka na različne načine. Noč na seniku, v sobah ali v glamping hiškah.

Cogetinci 60, Cerkvenjak
+386 31 855 814
info@firbas.com
www.firbas.com
Ogled domačije, narezek s kozarcem hruškovega soka, vožnja po dvorišču s traktorjem starodobnikom: 13 €. Obvezna predhodna rezervacija.

 

Vinska klet Marof
Vinska zgodba o znanju, drznosti, potrpežljivosti. Zgodba o iskreni skrbi za vinograd, grozdje, miošt, vino, pivca. Marof je zgodba o dobrem vinu.

Mačkovci 35, Mačkovci
+386 2 5561 810
info@marof.eu
www.marof.eu
Ogled vinske kleti + degustacija vina (5 vzorcev): 15 €

 

Kodila
Ko veš, kaj ješ. Prekmursko šunko, seveda! Kakovostno meso potrebuje samo sol, začimbe in čas.

Markišavci 44, Murska Sobota
+386 2 5223 600
info@kodila.si
www.kodila.si
Ogled šunkarne in degustacijski narezek Premium: 14 €

 

Pivovarna Bevog
Pestro, butično, vrhunsko. Njihov cilj je popolnost, kar potrjujejo že številne mednarodne nagrade. Slovensko pivo iz Avstrije.

Gewerbepark B9, Bad Radkersburg, Avstrija
+43 3476 41543
office@bevog.at
www.bevog.com
Ogled pivovarne (najmanj 5 oseb, obvezna rezervacija), degustacija piva (4 vzorci), darilo: 10 €

 

Gostilna Rajh
Spoštljivi priklon starim prekmurskim jedem, toda z novimi pogledi nanje. Dober tek vam zaželi že četrta generacija predanih gostincev.

Soboška ulica 32, Bakovci
+386 31 705 007
info@rajh.si
www.rajh.si
Kulinarično razvajanje s štirihodnim menijem: 28 € 

 

Steyer vina
Vinogradniki in vinarji z jasno vizijo, voljo in zaupanjem v modrost narave, ki grozdju omogočajo, da se rodi v vinu in v njem živi.

Plitvica 10, Apače
+386 41 768 026
steyer.vina@siol.net
www.steyer.si
Ogled kleti z degustacijo vin (5 vzorcev) ob domačem kruhu in siru: 15 €. Obvezna predhodna rezervacija.

 

Oljarna Kocbek
Družinska tradicija oljarne, ki sega v leto 1929, še danes ohranja prvinski pridih nostalgije, združen v kakovosti. Za ljudi, ki cenijo svoje zdravje, dobro in povsem po starem delajo še danes.

Stara gora 1, Sv. Jurij ob Ščavnici
+386 2 568 9026
info@kocbek.si
www.kocbek.si
Degustacija (6 izdelkov iz naše ponudbe), ogled + darilo: 11 €. Obvezna predhodna rezervacija.

Tags: , , , , , , , , , , , ,