Podaljšan kulinarični vikend na severno-jadranskih otokih – Od petih zvezdic do umivanja z deževnico – Luksuz Čikata in permakultura Cresa

Potujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

PETEK


10.45: Valbiska – Merag.

Izven sezone ni dobro zamuditi trajekta s Krka na Cres, saj boste naslednjega čakali dobri dve uri. Iz Meraga na Cresu do Lošinja je še ena ura vožnje.

 
12.30: Nastanitev v hotelu Bellevue v lošinjskem zalivu Čikat.

Bellevue je s petimi zvezdicami, zgrajenimi v zgolj sedmih mesecih, ter dvesto sobami v štirih belih nadstropjih z ogromnim atrijem in luksuzno plažo, najavil novo obdobje lošinjskega turizma, ki se je pred več kot sto leti tudi podobno začel. Takrat je bil otok poletno zdravilišče avstro-ogrske monarhije, a je zatem zbolel za virusom množičnega turizma. V zadnjih letih pa je več kot dvesto milijonov evrov investicij, večinoma ruskega izvora, spremenilo razpadajoče hotele v Čikatu in Sunčani uvali v luksuzne spaje, ki nobene želje ne pustijo neuresničene. predsedniški apartma v Bellevueju ima dvesto kvadratov, vilo Hortensio z desetimi sobami in zasebnim butlerjem lahko najamete za sedem tisoč evrov na dan, v butičnem hotelu Alhambra pa ima amuse bouche celo zajtrk. Toda vedno se najdejo tudi last minute in posebne ugodnosti, da se z njimi nagradite vsaj za vikend.

Hotel Bellevue, ČikatHotel Bellevue
Čikat 9, Mali Lošinj, Hrvaška
+385(0) 51 679 000
bellevue@losinj-hotels.com
http://www.bellevuelosinj.com

 
13.00: Pričakujejo vas v hotelski restavraciji.

Tatar iz charolais bifteka s prepeličjim jajcem, juha divjih špargljev s skuto in remolato, počasi pečena račja prsa z omako svežih jagod, rižota s šampanjcem in meto ali file orade z rižoto z blitvo na omaki iz rakov, krema bele čokolade in malin s sladoledom iz pistacije.

 
15.00: Primerno se obujte, ker sprehod bo dolg.

Iz hotela skozi gozd po pešpoti do Malega Lošinja, sprehod okrog mandrača, nato čez hrib nazaj do Čikata, po zalivu ogled prenovljenih luksuznih vil, ki so v zadnjih letih dobile skrivnostne lastnike, po obali do Lanterne in naokrog v Sunčano uvalo. Ogled dnevnega ulova lošinjskih ribičev v vitrini Velega žara, ki slovi tudi po podpeki.

 
19.00: Večerja v restavraciji Alfred Keller v hotelu Alhambra.

Nagrada zato, ker ste bili zadnje čase tako pridni. Dovolite jim, da vas razvajajo.

 

Restavracija Alfred Keller
Hotel Alhambra
Čikat 16, Mali Lošinj, Hrvaška
+385 51 260 700
alhambra@losinj-hotels.com
www.losinj-hotels.com

 

SOBOTA


9.00: Po hotelskem zajtrku prosto dopoldne.

Masaža, fitness, kopanje, sončenje, izlet s čolnom.

 
12.30: Odhod na Cres, na drugo stran otoka (smer Porozina).

V vasi Filozići živi le družina Zlatkov, ki vas pričakuje.

 
14.00: Kosilo na kmečkem turizmu Zlatkov.

Kmetija je permakulturna, voda je iz šterne, divjačina se je sinoči pasla okrog hiše, skulpture med makijo, ki kažejo pot z glavne ceste do Igorjeve farme in lesne delavnice pa so rezultat številnih umetniških kolonij, ki jih organizira nekdanji tonski tehnik, skipper in glasbenik, sedanji lesarski umetnik, eko kmet, vinar in kuhar. Če bo riba, bo raža, če meso, bo jelen, oba pa vedno v gregadi.

 

Art Farm Filozići
Filozići, otok Cres, Hrvaška
+385 91 288 6144
igorfilozici@gmail.com

 
19.00: Pokušina vin v konobi, kjer so sodi umetniško poslikani.

Vino je zadrskega vinograda, pršuti so račji. Še dobro, da imajo tudi prenočišča.

 

NEDELJA


9.00: Bližje je do trajekta v Porozini, toda, če še niste bili v Rivici, je vaš trajekt v Meragu.

Naredite še izlet po Krku.

 
13.00: Kosilo v restavraciji Rivica v Njivicah.

Rivica, Nina in Dražen LesicaRivica
Ribarska obala 13, Njivice, Hrvaška
+385 98 259 125
www.rivica.hr
info@rivica.hr

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,