V začetku aprila se v Mariboru obeta edinstveni kulinarični dogodek, ki bo štajersko prestolnico za en dan spremenil v dobrojedsko središče Slovenije. David Vračko, chef restavracije Mak, je v goste povabil 12 tujih vrhunskih chefov s skupaj petimi Michelinovimi zvezdicami, ki bodo 50 gostom pripravili nepozabno nedeljsko razvajanje v dvanajstih hodih.

“Letošnje leto ima zame in za restavracijo Mak poseben pomen. Praznujemo peto obletnico obstoja, pet izzivov polnih, uspešnih in nepozabnih let, ki si zaslužijo poseben dogodek, s katerim bomo obeležili prehojeno pot. Hkrati bomo na ta dan tudi uradno odprli nove kletne prostore in gostje bodo med prvimi, ki si jih bodo lahko ogledali. Zato pripravljamo kulinarični dogodek, kakršnega Maribor še ni doživel,” tako David Vračko opisuje izvor ideje za projekt 12-50. In kako mu je uspelo na enem mestu zbrati tako pestro chefovsko zasedbo? “Gostujoči chefi so del moje osebne kuharske poti, učitelji in sodelavci, ki so me spremljali skozi moja kuharska izobraževanja in gostovanja. Vsak od njih je na nek način pustil majhen pečat in projekt 12-50 je moj način, kako se jim zahvaliti. Hkrati želim njihove kreacije predstaviti tudi gostom. Redko se na enem mestu zbere tako odmevna chefovska zasedba in ponosen sem, da jih bomo gostili v Maku.”

Spisek gostujočih chefov obeta veliko. V Maka prihaja Dieter Koschina, chef oblegane portugalske restavracije Vila Joya, ki je po njegovi zaslugi že 15 let zapored ponosni nosilec dveh Michelinovih zvezdic, in velja za enega izmed 50-ih najboljših chefov na svetu. Vila Joya tudi med chefi velja za vrhunsko destinacijo za nabiranje izkušenj, zato ne čudi, da mu bodo družbo delali številni nekdanji kolegi. Gerhard Burger je bil chéf entremetier, preden je ob Vrbskem jezeru prevzel vostvo restavracije Werzer’s Badehaus. V njej se je novih idej in tehnik naužil David Mahn, ki s svojimi božanskimi sladicami trenutno razvaja goste v restavraciji Ammolite – The Lighthouse Restaurant v nemškem mestu Rust. Tudi Armin Gupf, sous chéf restavracije Falkensteiner Schlosshotel Velden, je svojo obrt pilil v Koschinovi kuhinji.

A Koschina ni edini kuharski zvezdnik, ki ga bo David gostil na sovjem dogodku. Z Dunaja prihaja Christian Petz, z nazivom “kuhar leta” in Michelinovo zvezdico nagrajen kuharski mojster, ki si je slavo ustvaril z večletnim uspešnim vodenjem kuhinje v kultnem Palais Coburgu in nato odprl Petz im Gusshaus. Konkurenco mu bo delal njegov nekdanji vajenec, danes vodja nič manj odmevne in z Michelinovo zvezdico nagrajene dunajske restavracije Bauer – Mike Feierabend. Okuse severnoevropske kulinarične tradicije pa bo na pokušino postavil Matthias Bernwieser, chef norveške restavracije Yjalaji, čigar sveže in barvite sodobne kreacije so bile prav tako nagrajene z Michelinovo zvezdico. A impresivna zasedba z njimi še kar ni zaključena.

Iz restavracije kitzbühlskega hotela Tennerhof bo z naravnimi okusi lokalnih specialitet, združenih z najnovejšimi trendi visoke kulinarike, enega izmed hodov pripravil Stefan Lenz. Z degustacijo kuharske filozofije “Cook the Gart’l” bo navdušil Peter Pichler, chef restavracije Molzbachhof. Svoj prispevek bo pristavil tudi Alf Schoch, sous chéf v hotelu Palais Hansen Kempinski, za mojstrski zaključek bo poskrbel Joel Perriard, direktor zuriške Carma Chocolate Academy, za kulinarično presenečenje večera pa Tom Wohlfarter, ki se je svojega dela učil pri chefu Hansu Haasu v restavraciji Tantris v Münchnu in trenutno tudi sam odpira svojo prvo lastno restavracijo.

 

 

Dvanajstim vrhunskim hodom dvanajstih vrhunskih chéfov se bo pridružilo tudi dvanajst izbranih vinarjev, ki bodo s svojimi vini obogatili pripravljene krožnike, ambient pa bo s svojimi skladbami napolnil Vlado Kreslin. Ob tem se obeta tudi dobrodelna dražba uniforme Dieterja Koschine, čigar izkupiček bo skupaj s sponzorskimi donacijami in delom izkupička od prodanih rezervacij doniran Zvezi društev za cerebralno paralizo Slovenije – Sonček. In ker se po tako bogatem kulinaričnem razvajanju še posebej prileže dobro druženje, se bo celoten dogodek zaključil s Kitch’n partyjem, kje bodo gostje imeli priložnost druženja z gostujočimi chéfi.

Rezervacije za dogodek so na voljo na uradni spletni strani projekta 12-50 na naslov www.12-50.si.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,