Osmi večer SladoLenta nastopajo starosta slovenskih chefov Andrej Kuhar, ljubljanski graščak Damjan Fink, najboljši blejski chef Simon Bertoncelj in najboljša slovenska modra frankinja Uroša Valcla

Po tako dobro obiskanem SladoLentu med tednom bo nocoj, ko se začenja zadnji vikend Festivala Lent, vremenska napoved pa je tudi dobra, še bolj polno. Pridite, torej, pravočasno, kajti nocoj se obeta veliko kuharskega znanja na preprostih kartonskih krožnikih. Imena chefov povedo vse: Andrej Kuhar, Simon Bertoncelj in Damjan Fink!

Andrej Kuhar je starosta slovenskih chefov in edini z Michelinovo zvezdico (iz dveh restavracij v Nemčiji). Na SladoLentu je stalen gost, začel je kot chef ljubljanskega Maxima, nato kot chef velenjske Vile Herberstein, letos pa prihaja kot ”pomočnik” Lene Klinar. Gora pod Lipo na pohorski Tinjski gori, namreč ni le kmečki turizem, temveč ponuja tudi vrhunsko kuhinjo najboljšega Kuharja med chefi. Vzorec svojega degustacijskega menija z Gore bo Kuhar ob Dravi predstavil s cigaro iz fete, pečenih bučk in česnovega jogurta ter s pljučno domačega pujska, ki jo ovil z dimljeno slanino in ji dodal ragu paprike ter ajdov šmorn.

Simon Bertoncelj je grand blejski chef, saj je restavracija Julijana v sklopu najboljšega blejskega Grand hotela Toplice. Na dravski promenadi bo predstavil kompleksen in fine dining street food: zvitek bohinjske zlatovčice s svežo meto, potočnimi raki in zelišči, z rdečo peso, peno kokosa, koriandra in ingverja ter sipinim črnilom. Druga jed bodo zorjena telečja lička, z ješprenjem s pokljuškimi jurčki, krompirjem, oljem tartufov, vitlofom s pomarančo in rdečo lečo.

Med gostilnami je v Ljubljani najboljša Na gradu Damjana Finka! Stalni SladoLentov gostujoči chef nas bo nocoj razvajal z bučnim cvetom, ki ga bo napolnil s panceto, kremo tolminca, lanenimi semeni in mladim grahom, ter s sladoledom iz poparjenih orehov, kefirja in cvetnega prahu, ki ga bo potresel s pirinim drobljencem.

Uroš Valcl, avtorski kletar Marofa, bo za vino večera predstavil svojo modro frankinjo letnika 2013. Priložnost, torej, za ugotovitev, zakaj najboljše slovenske modre frankinje prihajajo iz Mačkovcev.

Andrej Kuhar (Gora pod Lipo, Zgornja Ložnica):

  • Feta cigare s pečenimi bučkami in česnovim jogurtom
  • Pljučna domačega pujska ovita v dimljeno slanino, ragu paprike in ajdov šmorn

Simon Bertoncelj (Restavracija Julijana, Bled):

  • Zvitek bohinjske zlatovčice s svežo meto, potočnimi raki in zelišči, rdeča pesa, pena kokosa, koriandra in ingverja, sipino črnilo
  • Zorjena telečja lička, ješprenj s pokljuškimi jurčki, krompir, olje tartufov, vitlof s pomarančo in rdečo lečo

Damjan Fink (Gostilna na gradu, Ljubljana):

  • Polnjen bučni cvet s panceto, krema Tolminca, lanena semena in mladi grah
  • Sladoled iz poparjenih orehov, kefir in cvetni prah, pirin drobljenec

Vino večera: Modra frankinja, 2013, MAROF, suho

  • Najboljša slovenska modra frankinja, grand cru iz Mačkovcev.

Foto zgodba sedmega večera na SladoLentu je tukaj.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,