Slovenija je dobila prvič predstavnika v velikem finalu Global Chefs Challenge, ki bo naslednje leto v Sankt Peterburgu v Rusiji 

Chef Marko Magajne iz celjske Galerije okusov je na kvalifikacijah kuharskega tekmovanja Global Chefs Challenge v Riminiju priboril zmago za regijo južne Evrope in se uvrstil v finale tekmovanja najboljših kuharjev sveta, ki bo v ruskem Sankt Peterburgu.

GCC marko magajne1

Svetovna kuharska zveza WACS, v katero je včlanjena tudi Slovenija, dvoletno prireja izbor za najboljšega kuharja sveta – Global Chefs Challenge. V velikem finalu se pomerijo zmagovalci kulinaričnega svetovnega prvenstva (Culinary World Cup) in zmagovalci sedmih regijskih kvalifikacij (Worldchefs Regional Semi-Finals). Slovenija spada v regijo južne Evrope. Tekmuje se v treh kategorijah: mladi kuharji, senior kuharji in slaščičarji.

Marko Magajne, ki mu je na tekmovanju asistiral pomočnik Žiga Grofelnik, je zmagal v senior kategoriji. ”Z Žigom sva res morala hiteti, saj je najin meni obsegal veliko sestavin in predpriprave. Vendar sva prej že vadila in s timskim delom sva jedi pravočasno izdala. Konkurenca je bila huda, poleg naju še Španci, Maltežani, Makedonci in Italijani. Vsaka država je poslala svojega najboljšega kuharja. Zmaga je bila res nepričakovana. Pred finalom pa naju čaka še veliko dela,” je po zmagi v Riminiju povedal chef Galerije okusov Marko Magajne.

 

Tekmovalna pravila so zahtevala, da kuharji v 3 urah in 20 minutah pripravijo trihodni meni za šest oseb. Marko in Žiga sta pripravila:

  • hladna predjed – karpačo brancina s tatarjem jakobinke, sončnična majoneza z brancinovimi jetri, čips kože brancina, drobtine rjavega masla, pire in čips pastinaka, olje krebuljice, mariniran koromač;
  • glavna jed – telečji križ, hrustljav kanelon s telečjimi ledvicami in pinjolami, ocvrta bela polenta s cvetačo, pire cvetače in gomolja zelene, ocvrta cvetača, okisana cvetača, demi glace omaka, lešnikova pasta;
  • sladica – čokoladna zloženka, mandljev drobljenec z rdečim poprom, kakavov kreker, sorbet čaja pomaranče in ingverja, gel pomaranče, rdeča pomaranča marinirana z grand marnierjem, pena čaja in pomaranče.

 

Članica sodniške komisije WACS iz Slovenije je Alma Rekič. ”To je že moje drugo GCC tekmovanje in moram priznati, da je letos bilo res napeto in se je čutilo rivalstvo. Bilo je veliko obiskovalcev in tudi kuharskih mojstrov. Videli smo lahko veliko tehnik in novih znanj. Ponosna sem, da bo Slovenija prvič predstavljala južno Evropo na svetovnem prvenstvu.”

Marka je izbralo in finančno podprlo Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije.

Tags: , , , , , , , ,