Vinarska družina Simčič iz Goriških Brd, znana po peninah Medot in jadrnici Esimit Europa, dvorcu Gredič v Ceglem prineša nov veter.

Peneči briški vinarji tako vstopajo tudi v svet kulinarike in hotelirstva, novo poglavje Grediča pa so začeli z razstavo akademskega slikarja Simona Kajtne Navdihi poletja.

Seveda se je predstavil tudi novi Gredičev chef David Bucik, ki bo poslej s svojo ustvarjalnostjo in z osveženo ter mlado ekipo skrbel za goste restavracije vse dni v tednu. Simon Simčič: ”Želimo še trdneje delovati v smeri razvoja celotne regije in okrepiti destinacijo Goriška Brda v smeri turistične ponudbe, ki jo zaznamujejo visoki standardi, trajnostna naravnanost in vrhunska estetika.”

Domačija Medot ima ime po pradedu Metodu Simčiču, vinarske korenine družine pa je utrdil ded Zvonimir Simčič, ki je bil dolgoletni direktor briške vinske kleti, znani enolog in mednarodno spoštovani poznavalec vin, ki so mu krajani pripisali zasluge za ohranitev vrste rebula. Oče Igor Simčič je s poslovno žilico in mednarodno vizijo prek odmevnega jadralnega projekta Esimit Europa ponesel ime briške vinske regije še dlje v svet in na svojo domačijo v Brda pripeljal tudi najznamenitejše obiskovalce iz sveta športa, diplomacije in gospodarstva. Vse to pa danes združuje Simon Simčič, ki vinarsko tradicijo nadaljuje v smeri še večjega izpopolnjevanja v odličnosti in jo dopolnjuje s poslovnimi potezami, usmerjenimi k razvoju celotne regije.

Akademski slikar Simon Kajtna: ”Gre za zanimiv način socializacije umetnosti. Za slikarja je ambientalna razstava redka priložnost. Običajna galerija nima preteklosti, je nevtralna in omogoča avtonomno postavitev, ambientalna postavitev pa lahko poudari ali odvzame energijo slike, zato mi je bila ta razstava velik izziv. Je pa to izjemna priložnost in omogoča ustvarjanje kontrapunktov, kar je osnova za harmonijo – če ni nasprotij, ni harmonije. Tako se slika na zanimiv način približa uporabniku, ne samo v galerijah.”

Ob navdihu poletja je sveža ekipa Grediča priredila gastronomsko popotovanje in ob spremljavi različnih penin Medot predstavila kulinarične specialitete kuharskega mojstra Davida Bucika, ki je tako rekoč domačin, iz Nove Gorice: ”Preprosto rad kuham. Že v Pikolu sem se naučil discipline in odrekanja, ki so nepogrešljiva sestavina življenja kuharskega mojstra, nato pa sem delal v kazinojski restavraciji Paquito v Volčji Dragi. Na Grediču sem sedaj našel resnično svobodo pri ustvarjanju, na krožnike gostov pa bom prinesel vsakič kakšno presenečenje. Kosila pri nas so vedno lahko prijeten pobeg iz poslovnih središč v okolici.”

Meni ob otvoritve razstave: carpaccio morske žabe kuhane na nizki temperature, gratiniran sipin ragu s špinačo in žafranom, brancin s porom, janežev pire, korenčkova krema, prah rdeče pese in olivno olje. Vinska spremljava: celotna paleta Medotovih penin.

Tags: , , , , , , , , , ,