Najbolj znani kulinarični knjižni vodič na svetu se že pripravlja na ocenjevanje slovenskih gostiln v 2018

Piše: Uroš Mencinger

Konec marca smo napovedali, da se je Michelin začel zanimati (tudi) za Slovenijo. Na kongresu JRE v Lucernu je mednarodni direktor Michelin Guide’s Michael Ellis povedal: ”Letos je prišla na vrsto Hrvaška, naslednja pa bo Slovenija!” Očitno se bo to zgodilo že v 2018!

Dobro obveščeni viri so nam, namreč, potrdili, da se Michelinovi inšpektorji že konkretno pripravljajo za ”napad” na Slovenijo. Prvi njihovi obiski v naših restavracijah se bodo zgodili že v prvi polovici leta 2018.

Michelin se bo Slovenije lotil preko Velike Britanije in Irske. Njihovo tamkajšnje uredništvo je namreč zadolženo tudi za ”vzhod”, kar pomeni, da urednica Rebecca Burr, ena najboljših Michelinovih mednarodnih inšpektoric, ki je bila doslej strah in trepet chefov predvsem na Otoku, že zbira informacije o slovenski vrhunski kulinarični sceni.

Kakšen bo vodič – le online ali tudi knjižna izdaja -, za zdaj še ni znano. Smo pa izvedeli, da naši vladni predstavniki pri tem ne čakajo križem rok in se ne zanašajo le na lobistično pomoč naših mednarodno uveljavljenih chefinj in chefov, med katerimi sta najbolj dejavna v tej smeri Ana Roš in Tomaž Kavčič, temveč so se že konkretno sestali s predstavniki Michelina. Uradnih informacij o tem sicer še ni.

V letu 2018 bodo tako najboljši slovenski chefi imeli veliko dela z mednarodnimi kulinaričnimi inšpektorji. Razen prihoda Michelina bo, namreč, tudi vodič Gault-Millau v Sloveniji prisoten s svojimi inšpektorji, ne več le preko Avstrije in mimojede, na poti na hrvaško obalo, temveč s svojim slovenskim uredništvom. Akademija 50 najboljših restavracij na svetu bo glasovanje sklenila konec januarja, rezultati pa bodo znani maja. V ocenjevanju 2017 je bil Hiša Franko na 69. mestu.

Tags: , , , , , , , , , , ,