Marcin Popielarz bo kot zmagovalec regionalnega natečaja S.Pellegrino Young Chef 2018 na Poljskem predstavljal državo na svetovnem finalu v Milanu prihodnje leto. Mojmir Šiftar z odličnim drugim mestom navdušil strokovno žirijo.

Po dnevu izjemnih predstav desetih vzhodnoevropskih talentiranih vzhajajočih kuharskih mojstrov v poljski Varšavi si je domači chef Marcin Popielarz priboril naslov zmagovalca regionalnega finala S.Pellegrino Young Chef 2018 natečaja za vzhodno Evropo in bo napredoval v svetovni finale, ki bo potekal maja 2018 v Milanu v Italiji. Popielarz je s svojim dimljenim halibutom s kumarami in koprom premagal devet drugih kandidatov, ki so tekmovali za priložnost, da sodelujejo v velikem finalu. Žirijo je s svojo jedjo “Tradicija kolin” navdušil tudi slovenski finalist Mojmir Šiftar iz restavracije Skipass, ki je le za las zgrešil naslov regionalnega finalista in se uvrstil na odlično drugo mesto.

“Z mojo kreacijo sem v eni jedi zaobjel slovensko tradicijo kolin, saj predstavlja celodnevni proces delanja kolin od jutra pa do večera – prvi krožniček predstavlja začetni obred oz. zajtrk (osmojena prašičja koža in jurka, ki simbolizira kozarec vina), drugi krožniček predstavlja malico (v ponvi pečena jetra s karamelizirano čebulo in Kocbekovo bučno olje), zvečer pa so že pripravljene prve klobase (spodaj krema bujte repe, na vrhu klobasica kot sinonim kolin, saj vsebuje vse dele prašiča, le brez krvi in posuta z dimljeno papriko; postrežena pod klošejem, ki vsebuje jabolčni dim (jabolko kot tradicionalni slovenski sadež),” svojo mojstrovino opisuje Šiftar, ki se je v regionalni finale uvrstil že drugič – prvič se je za finalni nastop boril v letu 2015.

SPYC - tradicija kolin, Mojmir Šiftar

SPYC 2018 – tradicija kolin, tekmovalna kreacija slovenskega Mojmira Šiftarja

In kako je obetavni mladi slovenski chef sicer zadovoljen z letošnjim tekmovanjem? “Tekmovanje je na najvišjem nivoju, kar se tiče organizacije, promocije, izbora in žirije. Letošnja konkurenca je bila na zelo visoki ravni, zato sem zelo ponosen na mojo uvrstitev. Organizatorji so nam resnično šli na roko in pomagali s vsemi detajli – priskrbeli so mi celo prašičje možgane, ki so na poljskem prepovedani za prodajo, a so pomembna sestavina v moji kreaciji. Omogočijo ti strokovno okolje in obilico časa za pripravo, svojo jed pa sam postrežeš in obrazložiš, tako da si resnično sam odgovoren za celoten proces od začetka do konca.” Pri njegovem podvigu sta ga podprla tudi oljarna Kocbek in podjetje Merit-HP, ki sta pomagala z izdelavo unikatnih desk iz slovenske gline in lesa oreha, na katerih so bile jedi servirane.

Regionalna konkurenca za vzhodno Evropo je potekala 18. oktobra na gradu Arkady Kubickiego v Varšavi. Ugledna žirija kuharjev – Wojciech Modest Amaro, Ana Roš, Florin Scripca, Andre Tokiev in András Wolf, so okusili in ocenili vsako od polfinalistov pripravljenih avtorskih jedi, utemeljenih na petih zlatih pravilih tekmovanja: sestavine, spretnost, genij, lepota in sporočilo. Po besedah ​​kuharja Wojciech Modest Amaro, sodnika in mentorja za regionalni finale, je bila letošnja zasedba tekmovalcev povsem vrhunska, zato je toliko bolj ponosen na zmagovalca in dejstvom, da bo med svetovnim finalom zastopana tudi visoka poljska kulinarika.

SPYC 2018 - zmagovalna jed

SPYC 2018 – zmagovalna jed chefa Marcina Popielarza na regionalnem finalu za vzhodno Evropo

Regionalni tekmovalni krog se bo nadaljeval do decembra 2017, kjer bodo polfinalisti iz vsega sveta tekmovali za možnost nastopa v velikem finalu v Milanu. Na slednjem bo 21 regionalnih finalistov s pomočjo uveljavljenih mentorjev predstavilo svoje najboljše kulinarične kreacije in se potegovalo za naslov San Pellegrinovega mladega chefa 2018.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,