Dobrojedce bo na letošnjem Festivalu Lent od 23. junija do 1. julija z izbranimi street-food kreacijami domačih chefov in chefinj že sedmo leto zapored razvajal SladoLent, največja slovenska promenada ulične prehrane.

 

Ulična hrana niso samo hamburgerji, čevapčiči in palačinke! In k dobremu festivalskemu vzdušju ne spadata samo odlična glasba in prijetna družba, temveč tudi vrhunska hrana in izbrana pijača! Obojega se obiskovalci mariborskega Festivala Lent še predobro zavedajo, odkar lahko ob dravskem nabrežju na lasten želodec spoznavajo vrhunske stvaritve priznanih chefov. Z leti se največja slovenska promenada ulične prehrane namreč na stara, temveč je ravno nasprotno – kot pravi idejni vodja Uroš Mencinger: “SladoLent se pomlaja! Ker bo na dravsko obrežje že sedmič pripeljal vrhunske slovenske chefe, to hkrati pomeni, da se tudi chefovska elita pomlaja in da imamo v Sloveniji vedno več vrhunskih restavracij. To spreminjanje in napredovanje pa se bo poznalo tudi pri jedeh, ki sestavljajo letošnji jedilnik. Chefi – v devetih dneh se jih bo predstavilo kar 31 – bodo z njimi (ponovno) dokazali, da ulična prehrana ni (več) fast food, temveč je enako kreativna in chefovska kot so jedi v njihovih restavracijah.”

Glas o chefih, ki kuhajo pred obiskovalci, o velikem številu vrhunskih vin in o odličnem razpoloženju se je hitro razširil ter v času Festivala Lent prelevil majhno prizorišče v središče slovenskega kulinaričnega dogajanja, kjer se “pomerijo” najboljši domači chefi in chefinje. Zmagovalci so na koncu tako ali tako vedno obiskovalci, ki ocenjujejo njihove kreacije ter uživajo v izbranih vinih. Zato ne čudi, da se pred stojnicami pogosto že pred pričetkom programa gnetejo navdušene množice dobrojedcev, ki komaj čakajo na začetek večernega razvajanja.

Da bo SladoLent ponovno postregel z vrhunsko kulinarično ponudbo, pričajo tudi ocene nastopajočih. Razpon je zelo širok – od 69. najboljše restavracije na svetu, Hiše Franko, do domače jedilnice Miza za 4 – število srčkov (po ocenah na spletni strani www.vivi.si) pa tudi – kar 70!

Za svež veter (in mamljive vonjave) bodo na letošnjem SladoLentu poskrbeli Jorg Zupan (Atelje, Ljubljana), Gregor Jager (Gostilna Maribor), Dejan Mastnak in Aljaž Novšak (Tri lučke, Krško), Mojmir Šiftar (Skipass restavracija, Kranjska Gora), Leon in Valentina Pintarič (Gostilna Rajh, Bakovci), Simon Bertoncelj (Restavracija Julijana, Bled) in Jure Brložnik (Miza za štiri, Maribor).

Vse o 7. SladoLentu je tukaj.

Tags: , , , , , , , ,