Nocoj na chefovski promenadi ob Dravi: Janez in Tomaž Bratovž, Simon Bertoncelj, Roberto Gregorčič in Bartolov Modri pinot 2011

Piše: Uroš Mencinger

 

Nocoj na SladoLentu: vabljeni za chefovo mizo, izza katere vam kuhajo kar štirje vrhunski chefi! Najboljše iz Ljubljane, najboljše z Bleda in najboljše iz Dolenjskih Toplic. JB krat dva, oče in sin, Simon krat medalje z mednarodnih tekmovanj, Roberto krat srce in smeh.

Eden najboljših slovenskih chefov Janez Bratovž (JB restavracija) je na SladoLentu vsako leto zato: ”Ker je to posebna izkušnja, saj v svoji restavraciji ne morem imeti takšnega kontakta z gosti, tukaj pa kuham in hkrati kramljam z njimi, vzdušje je res posebno, vsi uživamo, gostje v hrani, mi z gosti”.

 

Nocoj na SladoLentu

Janez in Tomaž Bratovž (JB restavracija, Ljubljana) 4 srčki

  • Roastbeef v listnatem testu
  • Krema z limonsko travo, gozdnimi sadeži in zdrobljenim testom

Simon Bertoncelj (Restavracija Julijana, Bled) 3 srčki

  • Trebuh mladega prašička in pire dimljene buče, jabolčni fondant, pečena čebula in shitake gobe glazirane v soji, mladi grah
  • Čokoladni brownie z borovnicami in pečen ananas z rožmarinom, krema lokalne skute, gel sveže mete, topinambur in pehtranova pena

Roberto Gregorčič (Oštarija, Dolenjske Toplice) 1 srček

  • Ajdovi svaljki s kopunom, peteršiljevo korenino in zorjenim pikantnim sirom
  • Soržni krapci s koprivami, zelenimi beluši in lisičkami

 

Vino večera

Bartol: Modri pinot 2011, magnum, suho, Štajerska Slovenija
Podaljšana maceracija, pet let zorenja v 600 litrskem francoskem hrastu, brez filtracije in brez dodanega žvepla. Veliko vino iz velike steklenice.

 

Z vinskega lista

Dolc: Modra frankinja, 2011, suho, Dolenjska
Belokranjska kraljica, klena, odporna, spoštovanja vredna.

Vinakoper: Shiraz Capo D’Istria, 2011, suho, Slovenska Istra
Bogat okus, borovnice, čokolada, začimbe, žametni tanini in plemenita nota lesa.

Verus: Šipon, 2017, suho, Štajerska Slovenija
Nežna sadna cvetica, prijeten in skladen okus, živahna kislina.

 

Sinoči na SladoLentu

  • Drugi večer

    Drugi večer osmega SladoLenta so nastopili Atelje s chefom Jorgom Zupanom (tretji z desne), Maxim s chefom Petrom Kovačem (tretji z leve) in Hiša Fink s chefom Damjanom Finkom (četrti z leve).

    skupinska atelje fink maxim
    od
  • Tonkatsu

    Jorg Zupan (Atelje, Ljubljana) 3 srčki

    Tonkatsu sendvič z govejim jezikom, krema iz jurčkov, miso majoneza iz domače miso paste iz zelene leče, kisla čebula in kumare

    sladolent8 zupan tonkatsu govejega jezika
    od
    Avtor slike: UME
  • Češnje

    Jorg Zupan (Atelje, Ljubljana) 3 srčki

    Domač piškot razmočen v sladkem mleku, češnje in kozji jogurt s pehtranom

    sladolent8 zupan piškot in češnje
    od
    Avtor slike: UME
  • Postrv

    Damjan Fink (Hiša Fink, Novo Mesto) 2 srčka

    Postrv in kos kruha: postrv kuhana v lovorju, korenju in limoni, krompirjeva krema z janežem, zeliščna omaka z luštrekom, ikre postrvi in suho, bez olja, ocvrt kruh

    sladolent8 fink postrv
    od
    Avtor slike: UME
  • Jagnje

    Damjan Fink (Hiša Fink, Novo Mesto) 2 srčka

    Belokranjsko jagnje v hrustljavi skorjici odojka: jagnje kuhano na nizki temperaturi, ocvrto v odojkovi skorjici, krema zelene, redkvice in mlada čebula

    sladolent8 fink jagnje
    od
    Avtor slike: UME
  • Parmezan

    Peter Kovač (Restavracija Maxim, Ljubljana) 2 srčka

    Domači tortelini z mesnim nadevom in tremi teksturami staranega (24 in 30 mesecev) parmezana, omaka, espuma in pena, olje bazilike, paradižnikova omaka, pečen paradižnik in bazilika

    sladolent8 kovač mesni ravioli
    od
    Avtor slike: UME
  • Solni cvet

    Peter Kovač (Restavracija Maxim, Ljubljana) 2 srčka

    Mousse grškega jogurta s pasijonko, mandljev biskvit z oreščki, mangov sorbet, espuma kisle smetane, drobljenec s solnim cvetom in nuit blanche čokolado

    sladolent8 kovač mangov sorbet jogurtov mousse
    od
    Avtor slike: UME
  • Šampanjec Serge Mathieux

    Vino Večera: šampanjec Blanc De Noirs, Serge Mathieu, brut, Francija, uvoznik eVino

    100 % modri pinot, letnika 2004, 2005. Vonj zelo saden, predvsem rumeno sadje, okus zrel, harmoničen in saden. Aperitiv, belo meso, morje.

    serge mathieu vino večera
    od
    Avtor slike: UME
  • Obisk

    Obiskal nas je: direktor Narodnega doma in šef Festivala Lent Vladimir Rukavina Gogo

    sladolent8 gogo
    od
    Avtor slike: UME
Tags: , , , , , , , , , , , , ,