Nocoj na chefovski promenadi ob Dravi: Janez in Tomaž Bratovž, Simon Bertoncelj, Roberto Gregorčič in Bartolov Modri pinot 2011
Piše: Uroš Mencinger
Nocoj na SladoLentu: vabljeni za chefovo mizo, izza katere vam kuhajo kar štirje vrhunski chefi! Najboljše iz Ljubljane, najboljše z Bleda in najboljše iz Dolenjskih Toplic. JB krat dva, oče in sin, Simon krat medalje z mednarodnih tekmovanj, Roberto krat srce in smeh.
Eden najboljših slovenskih chefov Janez Bratovž (JB restavracija) je na SladoLentu vsako leto zato: ”Ker je to posebna izkušnja, saj v svoji restavraciji ne morem imeti takšnega kontakta z gosti, tukaj pa kuham in hkrati kramljam z njimi, vzdušje je res posebno, vsi uživamo, gostje v hrani, mi z gosti”.
Nocoj na SladoLentu
Janez in Tomaž Bratovž (JB restavracija, Ljubljana) 4 srčki
- Roastbeef v listnatem testu
- Krema z limonsko travo, gozdnimi sadeži in zdrobljenim testom
Simon Bertoncelj (Restavracija Julijana, Bled) 3 srčki
- Trebuh mladega prašička in pire dimljene buče, jabolčni fondant, pečena čebula in shitake gobe glazirane v soji, mladi grah
- Čokoladni brownie z borovnicami in pečen ananas z rožmarinom, krema lokalne skute, gel sveže mete, topinambur in pehtranova pena
Roberto Gregorčič (Oštarija, Dolenjske Toplice) 1 srček
- Ajdovi svaljki s kopunom, peteršiljevo korenino in zorjenim pikantnim sirom
- Soržni krapci s koprivami, zelenimi beluši in lisičkami
Vino večera
Bartol: Modri pinot 2011, magnum, suho, Štajerska Slovenija
Podaljšana maceracija, pet let zorenja v 600 litrskem francoskem hrastu, brez filtracije in brez dodanega žvepla. Veliko vino iz velike steklenice.
Z vinskega lista
Dolc: Modra frankinja, 2011, suho, Dolenjska
Belokranjska kraljica, klena, odporna, spoštovanja vredna.
Vinakoper: Shiraz Capo D’Istria, 2011, suho, Slovenska Istra
Bogat okus, borovnice, čokolada, začimbe, žametni tanini in plemenita nota lesa.
Verus: Šipon, 2017, suho, Štajerska Slovenija
Nežna sadna cvetica, prijeten in skladen okus, živahna kislina.
Sinoči na SladoLentu
-
Drugi večer
Drugi večer osmega SladoLenta so nastopili Atelje s chefom Jorgom Zupanom (tretji z desne), Maxim s chefom Petrom Kovačem (tretji z leve) in Hiša Fink s chefom Damjanom Finkom (četrti z leve).
skupinska atelje fink maxim
od
-
Tonkatsu
Jorg Zupan (Atelje, Ljubljana) 3 srčki
Tonkatsu sendvič z govejim jezikom, krema iz jurčkov, miso majoneza iz domače miso paste iz zelene leče, kisla čebula in kumare
sladolent8 zupan tonkatsu govejega jezika
od
Avtor slike: UME
-
Češnje
Jorg Zupan (Atelje, Ljubljana) 3 srčki
Domač piškot razmočen v sladkem mleku, češnje in kozji jogurt s pehtranom
sladolent8 zupan piškot in češnje
od
Avtor slike: UME
-
Postrv
Damjan Fink (Hiša Fink, Novo Mesto) 2 srčka
Postrv in kos kruha: postrv kuhana v lovorju, korenju in limoni, krompirjeva krema z janežem, zeliščna omaka z luštrekom, ikre postrvi in suho, bez olja, ocvrt kruh
sladolent8 fink postrv
od
Avtor slike: UME
-
Jagnje
Damjan Fink (Hiša Fink, Novo Mesto) 2 srčka
Belokranjsko jagnje v hrustljavi skorjici odojka: jagnje kuhano na nizki temperaturi, ocvrto v odojkovi skorjici, krema zelene, redkvice in mlada čebula
sladolent8 fink jagnje
od
Avtor slike: UME
-
Parmezan
Peter Kovač (Restavracija Maxim, Ljubljana) 2 srčka
Domači tortelini z mesnim nadevom in tremi teksturami staranega (24 in 30 mesecev) parmezana, omaka, espuma in pena, olje bazilike, paradižnikova omaka, pečen paradižnik in bazilika
sladolent8 kovač mesni ravioli
od
Avtor slike: UME
-
Solni cvet
Peter Kovač (Restavracija Maxim, Ljubljana) 2 srčka
Mousse grškega jogurta s pasijonko, mandljev biskvit z oreščki, mangov sorbet, espuma kisle smetane, drobljenec s solnim cvetom in nuit blanche čokolado
sladolent8 kovač mangov sorbet jogurtov mousse
od
Avtor slike: UME
-
Šampanjec Serge Mathieux
Vino Večera: šampanjec Blanc De Noirs, Serge Mathieu, brut, Francija, uvoznik eVino
100 % modri pinot, letnika 2004, 2005. Vonj zelo saden, predvsem rumeno sadje, okus zrel, harmoničen in saden. Aperitiv, belo meso, morje.
serge mathieu vino večera
od
Avtor slike: UME
-
Obisk
Obiskal nas je: direktor Narodnega doma in šef Festivala Lent Vladimir Rukavina Gogo
sladolent8 gogo
od
Avtor slike: UME
Tags:
bartol,
festival lent,
janez bratovž,
jb,
julijana,
modri pinot,
oštarija,
promenada,
roberto gregorčič,
simon bertoncelj,
sladolent,
street food,
tomaž bratovž,
ulična hrana