Nocoj na chefovski promenadi ob Dravi: Tomaž Kavčič, Gašper Čarman, Jure Brložnik in Simčičeva Rebula Cru Selection 2016

Piše: Uroš Mencinger

 

Nocoj na SladoLentu: vrhunec tik pred zaključkom! Najbolj znani slovenski chef iz najbolj znane slovenske gostilne, toda samo za vas. Najboljši somelje iz najboljše vinoteke, toda v chefovski vlogi. Najmanjša slovenska restavracija, toda na največji chefovski promenadi. Zabava je zagotovljena. Ne le predstava, pravi kulinarični show!

SladoLent je izšel iz Evropske prestolnice kulture, hkrati pa je odgovor na večletni izziv na Festivalu Lent, ki so mu v kulinarični ponudbi očitali ”zgolj čevapčiče na Lentu”. Uroš Mencinger, kulinarični kritik in z ženo Violeto producent SladoLenta: ”Če vsi hvalijo program Festivala Lent, a hkrati grajajo njegovo kulinarično ponudbo, pa naredimo še iz nje program, sva rekla in poklicala najboljše.”

Začelo se je v pravem cirkuškem prostoru s petimi vrhunskimi slovenskimi chefi (Ana Roš, Tomaž Kavčič, Gregor Vračko, Tanja Pintarič, Jure Tomič), ki so v treh dneh izvedli skupaj devet kulinaričnih predstav, vse so bile razprodane. Naslednje leto pa se je SladoLent že preselil na promenado. In so se nehale pritožbe, da je na festivalu zanič kulinarika.

 

Nocoj na SladoLentu

Tomaž Kavčič (Gostilna Pri Lojzetu, Zemono) 4 srčki

  • Brioš, rogljiček z izkoščičenim odojkom v družbi gorčice, janeža, rdečega vina in majoneze iz oljčnega olja
  • Repa tropinovka + vipavska klobasa = jota

Gašper Čarman (Danilo gostilna&vinoteka, Reteče) 3 srčki

  • Rdeča pesa, marinirana postrv, hren
  • Moscow mule

Jure Brložnik (Miza za štiri, Maribor) 2 srčka

  • Smoki bedrca: piščančje bedro v smokijevih drobtinah, grahova krema, jus perutničk, okisana zelenjava, čilijevo olje
  • Moje miške: miške s kislo smetano v kristalnem sladkorju s cimetom, kakavov drobljenec, čokoladni mousse, malina z rdečo peso, poljubčki posušenih cvetov

 

Vino večera

Marjan Simčič: Rebula Cru Selection 2016, suho, Goriška Brda
Intenziven vonj, popečen kruh, začimbe, suho sadje, lešniki, jabolka, med. Okus mineralen in kremast. Vino z rustikalno noto, vendar elegantno. Govori Marjanovo grozdje!

 

Z vinskega lista

M-enostavno dobra vina: House MiX, 2017, suho, Štajerska Slovenija
80 % laški rizling, 20 % sauvignon. Bogat sadni vonj. Štajerc!

Vina Joannes: Renski rizling, 2017, polsuho, Štajerska Slovenija
Vonj po breskvah in marelicah ter dolgi pookus kralja.

 

Sinoči na SladoLentu

  • Sedmi večer

    Vreme ne popušča, toda gostje se ne dajo. Je sicer hladno, oblaki ves čas grozijo in po Dravi piha, toda na SladoLentu je vseeno polno! Dobrojedcev nič ne moti, streha je trdna, vsak večer pa prinaša nova kulinarična doživetja.

    sedmi dan gostje
    od
    Avtor slike: UME
  • Gasilska

    Skupinska slika nastopajočih sedmega večera 8. SladoLenta: Tri lučke, Sedem in Pavus – grad Tabor Laško.

    skupinska pavus sedem tri lučke
    od
    Avtor slike: UME
  • Pavus - Grad Tabor

    Ekipa restavracije Pavus z gradu Tabor pod vodstvom Marka Pavčnika

    pavus delo
    od
    Avtor slike: UME
  • Piščanec

    Marko Pavčnik (Pavus – grad Tabor, Laško) 3 srčki

    Konfitirana in ocvrta piščančja kračka: meso kračke je izkoščičeno, sesekljano, oblikovano v kroglo, panirano, ocvrto, zelenjavna priloga caponata kot solata, zeliščna majoneza iz zeliščnega pesta in balzamičnega kisa

    pavus kračka kaponata
    od
    Avtor slike: UME
  • Rezanci

    Marko Pavčnik (Pavus – grad Tabor, Laško) 3 srčki

    Postrvja karbonara iz Laškega: omaka iz dašija dimljene postrvi, creme fraiche in jajc, testenina, koprc, postrvji kaviar in hladno dimljena postrv

    sedem postrv karbonara
    od
    Avtor slike: UME
  • Tri lučke

    Ekipa restavracije Tri lučke pod vodstvom chefa Aljaža Novšaka

    tri lučke aljaž novšak delo
    od
    Avtor slike: UME
  • Krača

    Aljaž Novšak (Tri lučke, Sremič) 2 srčka

    Dimljena svinjska krača: konfitirana, ohrovt z jabolki, žele jabolčnega kisa, pena iz fižola, bučna semena, bučno olje, zeliščna solata

    tri lučke krača
    od
    Avtor slike: UME
  • Breskev

    Aljaž Novšak (Tri lučke, Sremič) 2 srčka

    Breskev: korenjeva slaščičarska krema, breskev kompresirana z zeliščnim sirupom iz verbene, melise, timijana, bazilike, pena domačega jogurta, pehtranov sladkor, meringe z bučnimi semeni in zajčja detelja

    tri lučke breskev
    od
    Avtor slike: UME
  • Sedem

    Ekipa restavracije Sedem pod vodstvom chefa Sebastjana Plevčaka

    sedem plevčak ekipa
    od
    Avtor slike: UME
  • Losos

    Sebastjan Plevčak (Restavracija Sedem, Maribor) 1 srček

    Poširan losos: losos konfitiran v olivnem olju, ocvrtek polnjen s sirom, skuto in koriandrom, ocvrt v zelenih drobtinah, čemaževa omaka, česnova majoneza in zelišča

    sedem poširani losos
    od
    Avtor slike: UME
  • Bela čokolada

    Sebastjan Plevčak (Restavracija Sedem, Maribor) 1 srček

    Žele bele čokolade z vanilijo, džem z amaretto češnjami in višnjami, gel sadnega soka, prah višenj in marcipanov sponge cake

    sedem bela cokolada amaretto cesnje 6
    od
  • Batičev Angel 2016

    Vino večera: Batič, Angel belo, 2016, suho, Vipavska dolina

    Pinela 40 %, chardonnay 30 %, sauvignon 30 %. Ekološka, biodinamična pridelava. Velika zvrst, grande cuvee, dobesedno angel v steklenici. Mojstrovina več rodov.

    sladolent18 angel belo16
    od
    Avtor slike: UME
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,