Nocoj na chefovski promenadi ob Dravi: Tomaž Kavčič, Gašper Čarman, Jure Brložnik in Simčičeva Rebula Cru Selection 2016
Piše: Uroš Mencinger
Nocoj na SladoLentu: vrhunec tik pred zaključkom! Najbolj znani slovenski chef iz najbolj znane slovenske gostilne, toda samo za vas. Najboljši somelje iz najboljše vinoteke, toda v chefovski vlogi. Najmanjša slovenska restavracija, toda na največji chefovski promenadi. Zabava je zagotovljena. Ne le predstava, pravi kulinarični show!
SladoLent je izšel iz Evropske prestolnice kulture, hkrati pa je odgovor na večletni izziv na Festivalu Lent, ki so mu v kulinarični ponudbi očitali ”zgolj čevapčiče na Lentu”. Uroš Mencinger, kulinarični kritik in z ženo Violeto producent SladoLenta: ”Če vsi hvalijo program Festivala Lent, a hkrati grajajo njegovo kulinarično ponudbo, pa naredimo še iz nje program, sva rekla in poklicala najboljše.”
Začelo se je v pravem cirkuškem prostoru s petimi vrhunskimi slovenskimi chefi (Ana Roš, Tomaž Kavčič, Gregor Vračko, Tanja Pintarič, Jure Tomič), ki so v treh dneh izvedli skupaj devet kulinaričnih predstav, vse so bile razprodane. Naslednje leto pa se je SladoLent že preselil na promenado. In so se nehale pritožbe, da je na festivalu zanič kulinarika.
Nocoj na SladoLentu
Tomaž Kavčič (Gostilna Pri Lojzetu, Zemono) 4 srčki
- Brioš, rogljiček z izkoščičenim odojkom v družbi gorčice, janeža, rdečega vina in majoneze iz oljčnega olja
- Repa tropinovka + vipavska klobasa = jota
Gašper Čarman (Danilo gostilna&vinoteka, Reteče) 3 srčki
- Rdeča pesa, marinirana postrv, hren
- Moscow mule
Jure Brložnik (Miza za štiri, Maribor) 2 srčka
- Smoki bedrca: piščančje bedro v smokijevih drobtinah, grahova krema, jus perutničk, okisana zelenjava, čilijevo olje
- Moje miške: miške s kislo smetano v kristalnem sladkorju s cimetom, kakavov drobljenec, čokoladni mousse, malina z rdečo peso, poljubčki posušenih cvetov
Vino večera
Marjan Simčič: Rebula Cru Selection 2016, suho, Goriška Brda
Intenziven vonj, popečen kruh, začimbe, suho sadje, lešniki, jabolka, med. Okus mineralen in kremast. Vino z rustikalno noto, vendar elegantno. Govori Marjanovo grozdje!
Z vinskega lista
M-enostavno dobra vina: House MiX, 2017, suho, Štajerska Slovenija
80 % laški rizling, 20 % sauvignon. Bogat sadni vonj. Štajerc!
Vina Joannes: Renski rizling, 2017, polsuho, Štajerska Slovenija
Vonj po breskvah in marelicah ter dolgi pookus kralja.
Sinoči na SladoLentu
-
Sedmi večer
Vreme ne popušča, toda gostje se ne dajo. Je sicer hladno, oblaki ves čas grozijo in po Dravi piha, toda na SladoLentu je vseeno polno! Dobrojedcev nič ne moti, streha je trdna, vsak večer pa prinaša nova kulinarična doživetja.
sedmi dan gostje
od
Avtor slike: UME
-
Gasilska
Skupinska slika nastopajočih sedmega večera 8. SladoLenta: Tri lučke, Sedem in Pavus – grad Tabor Laško.
skupinska pavus sedem tri lučke
od
Avtor slike: UME
-
Pavus - Grad Tabor
Ekipa restavracije Pavus z gradu Tabor pod vodstvom Marka Pavčnika
pavus delo
od
Avtor slike: UME
-
Piščanec
Marko Pavčnik (Pavus – grad Tabor, Laško) 3 srčki
Konfitirana in ocvrta piščančja kračka: meso kračke je izkoščičeno, sesekljano, oblikovano v kroglo, panirano, ocvrto, zelenjavna priloga caponata kot solata, zeliščna majoneza iz zeliščnega pesta in balzamičnega kisa
pavus kračka kaponata
od
Avtor slike: UME
-
Rezanci
Marko Pavčnik (Pavus – grad Tabor, Laško) 3 srčki
Postrvja karbonara iz Laškega: omaka iz dašija dimljene postrvi, creme fraiche in jajc, testenina, koprc, postrvji kaviar in hladno dimljena postrv
sedem postrv karbonara
od
Avtor slike: UME
-
Tri lučke
Ekipa restavracije Tri lučke pod vodstvom chefa Aljaža Novšaka
tri lučke aljaž novšak delo
od
Avtor slike: UME
-
Krača
Aljaž Novšak (Tri lučke, Sremič) 2 srčka
Dimljena svinjska krača: konfitirana, ohrovt z jabolki, žele jabolčnega kisa, pena iz fižola, bučna semena, bučno olje, zeliščna solata
tri lučke krača
od
Avtor slike: UME
-
Breskev
Aljaž Novšak (Tri lučke, Sremič) 2 srčka
Breskev: korenjeva slaščičarska krema, breskev kompresirana z zeliščnim sirupom iz verbene, melise, timijana, bazilike, pena domačega jogurta, pehtranov sladkor, meringe z bučnimi semeni in zajčja detelja
tri lučke breskev
od
Avtor slike: UME
-
Sedem
Ekipa restavracije Sedem pod vodstvom chefa Sebastjana Plevčaka
sedem plevčak ekipa
od
Avtor slike: UME
-
Losos
Sebastjan Plevčak (Restavracija Sedem, Maribor) 1 srček
Poširan losos: losos konfitiran v olivnem olju, ocvrtek polnjen s sirom, skuto in koriandrom, ocvrt v zelenih drobtinah, čemaževa omaka, česnova majoneza in zelišča
sedem poširani losos
od
Avtor slike: UME
-
Bela čokolada
Sebastjan Plevčak (Restavracija Sedem, Maribor) 1 srček
Žele bele čokolade z vanilijo, džem z amaretto češnjami in višnjami, gel sadnega soka, prah višenj in marcipanov sponge cake
sedem bela cokolada amaretto cesnje 6
od
-
Batičev Angel 2016
Vino večera: Batič, Angel belo, 2016, suho, Vipavska dolina
Pinela 40 %, chardonnay 30 %, sauvignon 30 %. Ekološka, biodinamična pridelava. Velika zvrst, grande cuvee, dobesedno angel v steklenici. Mojstrovina več rodov.
sladolent18 angel belo16
od
Avtor slike: UME
Tags:
2018,
danilo,
drava,
festival,
festival lent,
gašper čarman,
jure brložnik,
lent,
maja miška,
Marjan Simčič,
miza za 4,
petek,
pri lojzetu,
rebula,
selection,
sladolent,
street food,
tomaž kavčič,
ulična hrana,
vino večera,
zemono