Foto zgodba z dobrodelne večerje JRE chefov v celjskem hotelu Evropa – Novi člani: Galerija okusov, Mak, Gostilna Repovž in Gostišče Grič
Piše: Uroš Mencinger
David Vračko, Grega Repovž in Uroš Štefelin (od leve)
Tudi mladi se morajo pomlajevati. Zato se je slovenska družina vrhunskih restavracij iz mednarodnega združenja mladih gostincev JRE povečala s štirimi novimi člani. To pa je bila hkrati priložnost, da novi pokažejo kaj znajo. V celjskem hotelu Evropa so pripravili dobrodelno večerjo v črnem in belem, na pomoč pa so jim priskočili še stari člani JRE, dijaki celjske Srednje šole za gostinstvo in turizem in partnerji slovenskega združenja JRE, ki ima tako sedaj že 16 članov.
Luka Košir
V hotelu Evropa so goste sprejeli ”stari” v srednjeveškem stolpu, s penino, nedeljskim kosilom (Rakar), prekmursko malico (Rajh), morjem in zemljo (Pikol), japonskim zgledom (Rizibizi) in goriškimi tartufi (DAM), nato pa so v restavraciji Evrope prevzeli novi člani. Začel je David Vračko iz Maka, ki je z lososom ovil ostrigo, morsko je nadaljeval tudi Luka Košir iz Gostišča Grič, s kaneštrelami, majhnimi Jakobovimi pokrovačami, ki jim je dodal cvetačo in limono, mesni del je uvedel s piščancem, v družbi zelja, krompirja in topinamburja, Grega Repovž iz Gostilne Repovž, sklenila pa sta Luka Gmajner in Marko Magajne iz Galerije okusov, ki sta spomladansko poskrbela za jelena, z regratom in šalotko.
David Vračko
V črno-belem zbrane je posladkal, toda čisto drugače, z jurčki, brinovimi vejicami, smrekovimi vršički in črnim ribezom, grajski chef Marko Pavčnik iz laškega Pavusa. Ker je bil nato v stolpu še ”after”, so vsi skupaj napekli še dovolj filigransko oblikovanega drobnega peciva.
Luka Gmajner, Gašper Puhan in Marko Magajne (od leve)
Izkupiček dobrodelne večerje bodo JRE-jevci namenili izobraževanju mladih gostincev v restavracijah JRE po svetu.
-
od
Avtor slike: UME
-
Združenje JRE
JRE deluje v 15 državah in združuje lastnike in chefe 330 restavracij, ki imajo skupno 165 Michelinovih zvezdic. Slovenski JRE ima 16 članov – restavracij:
Uroš Štefelin in Marcela Klofutar (Vila Podvin, Radovljica)
Uroš Fakuč (DAM restavracija, Nova Gorica)
Jure Tomič (Ošterija Debeluh, Brežice)
Tomaž Kavčič (Gostilna Pri Lojzetu, Zemono)
Ana Roš in Valter Kramar (Hiša Franko, Staro Selo pri Kobaridu)
Tanja in Damir Pintarič (Gostilna Rajh, Bakovci)
Tadej Gašparin (Restavracija Pikol, Nova Gorica)
Ksenija in Martin Mahorčič (Gostilna Mahorčič, Rodik)
Boštjan Rakar (Gostilna Rakar, Gorenje Ponikve)
Marko Pavčnik (Pavus – grad Tabor, Laško)
Janko Franetič in Tomaž Bevčič (Rizibizi, Portorož)
Urh Kapelar in Ana Justin (Skipass restavracija, Kranjska Gora)
David Vračko (Restavracija Mak, Maribor)
Gašper Puhan (Galerija okusov, Novo Celje)
Luka Košir (Gostišče Grič, Horjul)
Sabina in Grega Repovž (Gostilna Repovž, Šentjanž)
JRE celje skupinska
od
Avtor slike: UME
-
Goriški tartufi
Uroš Fakuč, DAM: hrustljava polenta z bakalarjem in sušenimi olivami ter tartuf iz skute, zelišč in posušenega sipinega črnila
JRE celje fakuč
od
Avtor slike: UME
-
Prekmurska malica
Tanja in Damir Pintarič, Gostilna Rajh: prekajena postrv ocvrta v kruhu s postrvjimi ikrami, slano limono, hrenom, na fermentirani repi s sokom rdeče pese, bučna majoneza in ocvirki
JRE celje rajh
od
Avtor slike: UME
-
Morje in zemlja
Tadej Gasparin, Pikol: med morjem in zemljo iz sipinega črnila, sipa, krema iz gomolja zelene kuhane v mleku, kožica mangalice
JRE celje pikol gasparin
od
Avtor slike: UME
-
Nedeljsko kosilo
Boštjan Rakar, Gostilna Rakar: nedeljsko kosilo pražen krompir ocvrt v olju, zorjena telečja ribica, sladoled iz suhih jurčkov, olje z drobnjakom, vložena rdeča čebula
JRE celje rakar
od
Avtor slike: UME
-
Japonski zgled
Tomaž Bevčič, Rizibizi: brancin, katsuobushi s tartufi, pena iz tartufov, črni sponge, brancin sušen in nato kuhan v ribjem fondu, sveži tartuf
JRE celje rizibizi bevčič
od
Avtor slike: UME
-
Hotel Evropa
Oder za JRE predstavo v črnem in belem je ponudil Eurotasov Hotel Evropa, Celje.
JRE celje hotel evropa miza
od
Avtor slike: UME
-
Pogrinjek
Chef iz kranjskogorskega Skipassa Urh Kapelar je spekel sveži kruh in v pogrinjku ponudil še sardelno ter zeliščno maslo.
JRE celje kruh miza
od
Avtor slike: UME
-
David Vračko
David Vračko, Mak: Ingver, losos, ostriga, kumara
Malvazija Capris, 2016, Vinakoper, Slovenska Istra
JRE celje kuhinja mak
od
Avtor slike: UME
-
Luka Košir
Luka Košir, Gostišče Grič: Kaneštrele, cvetača, limona
Angel belo, 2016, Batič, Vipavska dolina
JRE celje kuhinja chefi
od
Avtor slike: UME
-
Kaneštrele
Luka Košir: ”Vse je z naše kmetije, le iz morja nam drugi ulovijo.”
JRE celje cvetača canestrelle grič
od
Avtor slike: UME
-
Dijaki
Dijakinje in dijaki celjske gostinske šole so ”izpit” pred vrhunskimi slovenskimi chefi opravili z odliko!
JRE celje dijaki
od
Avtor slike: UME
-
Grega Repovž
Grega Repovž, Gostilna Repovž: Piščanec, krompir, zelje, topinambur
Pinot noir Estate, 2016, Tilia, Vipavska dolina
JRE celje piščanec delo repovž
od
Avtor slike: UME
-
Piščanec
Repovžev piščanec, Repovževo zelje, Repovžev krompir, Repovžev topinambur in vse to pripravljeno po Repovževo.
JRE celje piščanec repovž
od
Avtor slike: UME
-
Jelen
Luka Gmajner in Marko Magajne, Galerija okusov: Jelen, regrat, šalotka
Sixty, 2011, Vinakoper, Slovenska Istra
JRE celje jelen galerija
od
Avtor slike: UME
-
Chefi
V Sloveniji primanjkuje dobrih kuharjev … V kuhinji hotela Evropa jih je bilo med črno-belo večerjo JRE toliko, da je zmanjkalo prostora … Od leve: Luka Košir, Grega Repovž, Marko Magajne, Tomaž Bevčič
JRE celje kuhinja delo
od
Avtor slike: UME
-
Jurčki
Marko Pavčnik, Pavus – grad Tabor: Jurčki, brinove vejice, smreka, črni ribez
Traminec Seven Numbers 1, izbor, sladko, 2018, Puklavec family wines, Štajerska Slovenija
JRE celje sladica pavčnik
od
Avtor slike: UME
-
Izobraževanje
Sedanji in bodoči člani JRE … Dijaki celjske Srednje šole za gostinstvo in turizem s top slovenskimi chefi in chefinjami
JRE celje skupinska dijaki
od
Avtor slike: UME
-
Petit fours
Drobno pecivo: tepke polnjene z lešniki in čokolado, makroni z bučnim oljem, makroni z vijolico, gianduja, pomarančno oljčno olje, solni cvet, bučno olje in maline
Sestavine za JRE večerjo so zagotovili: Ribogojnica Fonda, Mlekarna Planika, Oljarna Kocbek, Puklavec family wines, Olje Jenko, Vinakoper in Koželj – hiša dobrih vin
JRE celje petit fours
od
Avtor slike: UME
Tags:
celje,
david vračko,
galerija okusov,
Gašper Puhan,
Gostilna Repovž,
gostišče grič,
Grega Repovž,
Hotel Evropa,
jre,
luka gmajner,
luka košir,
mak,
marko magajne,
slovenija,
večerja