Foto zgodba z dobrodelne večerje JRE chefov v celjskem hotelu Evropa – Novi člani: Galerija okusov, Mak, Gostilna Repovž in Gostišče Grič

Piše: Uroš Mencinger

 

JRE celje piščanec delo repovž2

David Vračko, Grega Repovž in Uroš Štefelin (od leve)

Tudi mladi se morajo pomlajevati. Zato se je slovenska družina vrhunskih restavracij iz mednarodnega združenja mladih gostincev JRE povečala s štirimi novimi člani. To pa je bila hkrati priložnost, da novi pokažejo kaj znajo. V celjskem hotelu Evropa so pripravili dobrodelno večerjo v črnem in belem, na pomoč pa so jim priskočili še stari člani JRE, dijaki celjske Srednje šole za gostinstvo in turizem in partnerji slovenskega združenja JRE, ki ima tako sedaj že 16 članov.

JRE celje košir1

Luka Košir

V hotelu Evropa so goste sprejeli ”stari” v srednjeveškem stolpu, s penino, nedeljskim kosilom (Rakar), prekmursko malico (Rajh), morjem in zemljo (Pikol), japonskim zgledom (Rizibizi) in goriškimi tartufi (DAM), nato pa so v restavraciji Evrope prevzeli novi člani. Začel je David Vračko iz Maka, ki je z lososom ovil ostrigo, morsko je nadaljeval tudi Luka Košir iz Gostišča Grič, s kaneštrelami, majhnimi Jakobovimi pokrovačami, ki jim je dodal cvetačo in limono, mesni del je uvedel s piščancem, v družbi zelja, krompirja in topinamburja, Grega Repovž iz Gostilne Repovž, sklenila pa sta Luka Gmajner in Marko Magajne iz Galerije okusov, ki sta spomladansko poskrbela za jelena, z regratom in šalotko.

JRE celje david vračko2

David Vračko

V črno-belem zbrane je posladkal, toda čisto drugače, z jurčki, brinovimi vejicami, smrekovimi vršički in črnim ribezom, grajski chef Marko Pavčnik iz laškega Pavusa. Ker je bil nato v stolpu še ”after”, so vsi skupaj napekli še dovolj filigransko oblikovanega drobnega peciva.

JRE celje galerija okusov1

Luka Gmajner, Gašper Puhan in Marko Magajne (od leve)

Izkupiček dobrodelne večerje bodo JRE-jevci namenili izobraževanju mladih gostincev v restavracijah JRE po svetu.

  • Novi člani

    Novi člani slovenskega JRE s predsednico (od leve):

    Luka Gmajner, Marko Magajne in Boštja Puhar iz Galerije okusov;
    Grega Repovž iz Gostilne Repovž;
    Marcela Klofutar, predsednica slovenskega JRE (Vila Podvin);
    Luka Košir iz Gostišča Grič;
    David Vračko iz Restavracije Mak.

    JRE celje novi člani marcela
    od
    Avtor slike: UME
  • Združenje JRE

    JRE deluje v 15 državah in združuje lastnike in chefe 330 restavracij, ki imajo skupno 165 Michelinovih zvezdic. Slovenski JRE ima 16 članov – restavracij:

    Uroš Štefelin in Marcela Klofutar (Vila Podvin, Radovljica)
    Uroš Fakuč (DAM restavracija, Nova Gorica)
    Jure Tomič (Ošterija Debeluh, Brežice)
    Tomaž Kavčič (Gostilna Pri Lojzetu, Zemono)
    Ana Roš in Valter Kramar (Hiša Franko, Staro Selo pri Kobaridu)
    Tanja in Damir Pintarič (Gostilna Rajh, Bakovci)
    Tadej Gašparin (Restavracija Pikol, Nova Gorica)
    Ksenija in Martin Mahorčič (Gostilna Mahorčič, Rodik)
    Boštjan Rakar (Gostilna Rakar, Gorenje Ponikve)
    Marko Pavčnik (Pavus – grad Tabor, Laško)
    Janko Franetič in Tomaž Bevčič (Rizibizi, Portorož)
    Urh Kapelar in Ana Justin (Skipass restavracija, Kranjska Gora)
    David Vračko (Restavracija Mak, Maribor)
    Gašper Puhan (Galerija okusov, Novo Celje)
    Luka Košir (Gostišče Grič, Horjul)
    Sabina in Grega Repovž (Gostilna Repovž, Šentjanž)

    JRE celje skupinska
    od
    Avtor slike: UME
  • Goriški tartufi

    Uroš Fakuč, DAM: hrustljava polenta z bakalarjem in sušenimi olivami ter tartuf iz skute, zelišč in posušenega sipinega črnila

    JRE celje fakuč
    od
    Avtor slike: UME
  • Prekmurska malica

    Tanja in Damir Pintarič, Gostilna Rajh: prekajena postrv ocvrta v kruhu s postrvjimi ikrami, slano limono, hrenom, na fermentirani repi s sokom rdeče pese, bučna majoneza in ocvirki

    JRE celje rajh
    od
    Avtor slike: UME
  • Morje in zemlja

    Tadej Gasparin, Pikol: med morjem in zemljo iz sipinega črnila, sipa, krema iz gomolja zelene kuhane v mleku, kožica mangalice

    JRE celje pikol gasparin
    od
    Avtor slike: UME
  • Nedeljsko kosilo

    Boštjan Rakar, Gostilna Rakar: nedeljsko kosilo pražen krompir ocvrt v olju, zorjena telečja ribica, sladoled iz suhih jurčkov, olje z drobnjakom, vložena rdeča čebula

    JRE celje rakar
    od
    Avtor slike: UME
  • Japonski zgled

    Tomaž Bevčič, Rizibizi: brancin, katsuobushi s tartufi, pena iz tartufov, črni sponge, brancin  sušen in nato kuhan v ribjem fondu, sveži tartuf

    JRE celje rizibizi bevčič
    od
    Avtor slike: UME
  • Hotel Evropa

    Oder za JRE predstavo v črnem in belem je ponudil Eurotasov Hotel Evropa, Celje.

    JRE celje hotel evropa miza
    od
    Avtor slike: UME
  • Pogrinjek

    Chef iz kranjskogorskega Skipassa Urh Kapelar je spekel sveži kruh in v pogrinjku ponudil še sardelno ter zeliščno maslo.

    JRE celje kruh miza
    od
    Avtor slike: UME
  • David Vračko

    David Vračko, Mak: Ingver, losos, ostriga, kumara
    Malvazija Capris, 2016, Vinakoper, Slovenska Istra

    JRE celje kuhinja mak
    od
    Avtor slike: UME
  • Luka Košir

    Luka Košir, Gostišče Grič: Kaneštrele, cvetača, limona
    Angel belo, 2016, Batič, Vipavska dolina

    JRE celje kuhinja chefi
    od
    Avtor slike: UME
  • Kaneštrele

    Luka Košir: ”Vse je z naše kmetije, le iz morja nam drugi ulovijo.”

    JRE celje cvetača canestrelle grič
    od
    Avtor slike: UME
  • Dijaki

    Dijakinje in dijaki celjske gostinske šole so ”izpit” pred vrhunskimi slovenskimi chefi opravili z odliko!

    JRE celje dijaki
    od
    Avtor slike: UME
  • Grega Repovž

    Grega Repovž, Gostilna Repovž: Piščanec, krompir, zelje, topinambur
    Pinot noir Estate, 2016, Tilia, Vipavska dolina

    JRE celje piščanec delo repovž
    od
    Avtor slike: UME
  • Piščanec

    Repovžev piščanec, Repovževo zelje, Repovžev krompir, Repovžev topinambur in vse to pripravljeno po Repovževo.

    JRE celje piščanec repovž
    od
    Avtor slike: UME
  • Jelen

    Luka Gmajner in Marko Magajne, Galerija okusov: Jelen, regrat, šalotka
    Sixty, 2011, Vinakoper, Slovenska Istra

    JRE celje jelen galerija
    od
    Avtor slike: UME
  • Chefi

    V Sloveniji primanjkuje dobrih kuharjev … V kuhinji hotela Evropa jih je bilo med črno-belo večerjo JRE toliko, da je zmanjkalo prostora … Od leve: Luka Košir, Grega Repovž, Marko Magajne, Tomaž Bevčič

    JRE celje kuhinja delo
    od
    Avtor slike: UME
  • Jurčki

    Marko Pavčnik, Pavus – grad Tabor: Jurčki, brinove vejice, smreka, črni ribez
    Traminec Seven Numbers 1, izbor, sladko, 2018, Puklavec family wines, Štajerska Slovenija

    JRE celje sladica pavčnik
    od
    Avtor slike: UME
  • Izobraževanje

    Sedanji in bodoči člani JRE … Dijaki celjske Srednje šole za gostinstvo in turizem s top slovenskimi chefi in chefinjami

    JRE celje skupinska dijaki
    od
    Avtor slike: UME
  • Petit fours

    Drobno pecivo: tepke polnjene z lešniki in čokolado, makroni z bučnim oljem, makroni z vijolico, gianduja, pomarančno oljčno olje, solni cvet, bučno olje in maline

    Sestavine za JRE večerjo so zagotovili: Ribogojnica Fonda, Mlekarna Planika, Oljarna Kocbek, Puklavec family wines, Olje Jenko, Vinakoper in Koželj – hiša dobrih vin

    JRE celje petit fours
    od
    Avtor slike: UME
Tags: , , , , , , , , , , , , , ,