Ponovno smo ocenili mariborsko šolsko Restavracijo Sedem, ki je po sedmih hodih prepričala za drugi srček

Piše: Uroš Mencinger

 

Kdaj bo Cafova postala peš cona, se v Mariboru še ne ve; je pa že jasno, da morate čim prej tja! Restavracija je dobila drugi srček in pod njim se je podpisal njen drugi chef. Prvi, Kristjan Anderlič, je postavil temelje najboljše študentske restavracije v Sloveniji, Sebastjan Plevčak pa jih je nadgradil. Restavracija Sedem je v pritličju VSGT končala pripravništvo in postala najboljša restavracija mariborskih pešcev. Pa čeprav se ”še učijo in se jim kdaj zatrese roka ali glas”.

Center Maribora je že doslej z več restavracijami in gostilnami za 1 srček imel dobro gostinsko ponudbo tudi za zahtevne jedce, ki si za kosilo ne vzamejo le pol ure časa (za malico). Sedem je že svojega začetka, ko je Maribor leta 2015 dobil novo kulinarično “fakulteto”, kar je bilo najboljše, kar se je Sloveniji kulinaričnega to leto zgodilo in največ, kar se je zgodilo Mariboru, pet let pred tem in kdo ve koliko še za tem, izzivala najboljše. Zdaj je med njimi!

Večerni obisk izzove že na prvi strani vzorčno oblikovanega in spisanega jedilnega lista pogum. A to le zaradi mladostne kreativnosti, ne pa zaradi cene! Sedem hodov a la pustite se presenetiti za 49 evrov je tako odlično razmerje kakovosti in cene, da bi Sedmica morala imeti čakalno listo gostov, če bi Maribor imel dovolj ”pogumnih” za pravi fine dining. Sedmica je za kulinarični izlet iz Ljubljane, Gradca, Zagreba!

Sebastjan Plevčak je chef, ki noče biti le všečen in zato se okrog njegovih kreacij študentje ne sklanjajo le zaradi showa, temveč vidijo tudi pod gladino. Goveji karpačo iz zorjenega rostbifa ima okus po brusnicah. To pomeni, da ni nahoden od mraza, temveč živahen od ugodja. Mediteranski ramen se le sliši mladostno-pretirano, sicer pa je uvod v Plevčakovo gosto zajemanje okusov. Zato je žlico dobro kar obdržati, saj je to tisto, kar nam je zdaj v Sedem tako všeč – to so nadokusi, ki ne rišejo površin, zato za učinek ne poudarjajo barv, oblik, tekstur in slik, temveč potrebujejo le dovolj globoke skodele, da se ulov razkrije šele v ustih. Ragu govejega repa se ni dobro znašel le v večerni obleki, temveč je s hrenovimi rezanci razlog dovolj dober razlog opoldan, da se tudi kosilo v Sedem lahko raztegne na več hodov. Pri svinjskem kotletu, ki je bil na dolgi, tomahavkovi, kosti, je bil poudarek na mesu, njegovemu vonju, aromi, okusu, barvi, teksturi in strukturi, zato se je dalo preveriti njegovo gladkost, mehkobo, čvrstost, griznost in mastnost, s prilogo vred pa še obloženost v ustih. Čokoladni mousse in lešnikov sorbet sta bila tako prvinska, da nista potrebovala preveč pikic in penic. Dovolj je bila le dehidrirana meringa z lešniki.

 

Restavracija Sedem

 • Šolska izložba

  Kdaj bo Cafova postala peš cona, se v Mariboru še ne ve; je pa že jasno, da morate čim prej tja! Restavracija Sedem je dobila drugi srček in pod njim se je podpisal njen drugi chef. Prvi, Kristjan Anderlič, je postavil temelje najboljše študentske restavracije v Sloveniji, Sebastjan Plevčak pa jih je nadgradil. Restavracija Sedem je v pritličju VSGT končala pripravništvo in postala najboljša restavracija mariborskih pešcev. Pa čeprav se ”še učijo in se jim kdaj zatrese roka ali glas”.

  sedem18 kuhinja
  od
  Avtor slike: UME
 • Izzivanje

  Center Maribora je že doslej z več restavracijami in gostilnami za 1 srček imel dobro gostinsko ponudbo tudi za zahtevne jedce, ki si za kosilo ne vzamejo le pol ure časa (za malico). Sedem je že od svojega začetka, ko je Maribor leta 2015 dobil novo kulinarično “fakulteto”, kar je bilo najboljše, kar se je Sloveniji kulinaričnega to leto zgodilo in največ, kar se je zgodilo Mariboru, pet let pred tem in kdo ve koliko še za tem, izzivala najboljše.

  sedem18 jedilnica
  od
  Avtor slike: UME
 • Pogrinjek

  Domači kruh in zeliščno maslo najdeta prostor na elegantno pogrnjeni mizi, ki bi tudi v velemestu in tako na ulici zbujala zavistne poglede mimoidočih. A dokler bodo zunaj le avtomobili, je boljši pogled skozi drugo okno, za katerim je več kuharskih kap kot pred njo gostov. Sedem naredi vtis, zato se je dobro razgledati, medtem ko somelje z ledom hladi kozarce in na razdalji nataka penino. Kozarci so visoki, a (pre)ozki in mušice so žejne, toda, če kdo od sosedov ravnokar preglasno ne telefonira, je večerja v Sedem vredna sveže zloščenih čevljev. Saj ste prišli, kajne, peš!

  sedem18 kruh
  od
  Avtor slike: UME
 • Učenje

  Večerni obisk izzove že na prvi strani vzorčno oblikovanega in spisanega jedilnega lista pogum. A to le zaradi mladostne kreativnosti, ne pa zaradi cene! Sedem hodov a la pustite se presenetiti za 49 evrov je tako odlično razmerje kakovosti in cene, da bi Sedmica morala imeti čakalno listo gostov, če bi Maribor imel dovolj ”pogumnih” za pravi fine dining. Sedmica je za kulinarični izlet iz Ljubljane, Gradca, Zagreba!

  sedem18 jedilni list
  od
  Avtor slike: UME
 • Prvi

  Za prvi prvi pozdrav je paradižnikov sorbet s peno bazilike in nadrobljeno mocarelo,

  sedem18 pozdrav paradižnik
  od
  Avtor slike: UME
 • Drugi pozdrav

  za drugi pa domača hišna pašteta z ajdovimi kokicami. Ne pove še vsega, saj so za oči teksture in oblike, toda sorbet ima s prilogo tudi globino in pašteti ajda daje širino. Sebastjan Plevčak je chef, ki noče biti le všečen in zato se okrog njegovih kreacij študentje ne sklanjajo le zaradi showa, temveč vidijo tudi pod gladino.

  sedem18 pozdrav pašteta
  od
  Avtor slike: UME
 • Karpačo

  Goveji karpačo iz zorjenega rostbifa ima okus po brusnicah. To pomeni, da ni nahoden od mraza, temveč živahen od ugodja. Surovost mesa je s tem le prizorišče dogajanja, ki omogoča brusnicam, da se igrajo v ustih, sveže, dehidrirane in kot žele, ter iščejo svojega kavalirja, v ponudbi pikantne majoneze, mazljivega masla in zaprašenega olivnega olja. Ker je to šele začetek, smo ob ”že videnem” veseli brusničnega ”trisa”, ki ga dobro spremlja tudi Kobalov chardonnay, 2015, hladno in čez noč maceriran in dovolj dolgo na drožeh, da stari vinogradi (50 do 60 let) že tako hitro poudarijo svežo zrelost.

  sedem18 goveje rezine brusnice
  od
  Avtor slike: UME
 • Losos

  Mediteranski ramen se le sliši mladostno-pretirano, sicer pa je uvod v Plevčakovo gosto zajemanje okusov. Zato je žlico dobro kar obdržati, saj je to tisto, kar nam je zdaj v Sedem tako všeč – to so nadokusi, ki ne rišejo površin, zato za učinek ne poudarjajo barv, oblik, tekstur in slik, temveč potrebujejo le dovolj globoke skodele, da se ulov razkrije šele v ustih. Ker pa je učencem potrebno ”skrito” dobro razložiti, so najprej koromačevi ”udon” rezanci, jajce kot poširana krema in, saj ne gre brez, malo olivne pene, šele potem pa daši-ribja juha, v kateri pa zaplava kvašeno presenečenje. Vse to je ”le” zaradi lososa.

  Če se vam zdi, da je Gjerkešev sivi pinot, 2015 (tri trgatve in od enega do treh dni maceracije), bolj rdeč kot oranžen, kar ostanite pri njem.

  sedem18 losos
  od
  Avtor slike: UME
 • Panceta

  Ješprenjček je nato le na prvi vtis zgolj vmesna jed. Ko pa po vrhu sušenega rumenjaka dobi potrebne obrate sveže mletega popra, v njej ni panceta mangalice več tako prevladujoča. Po svoje preprosta jed postane kompleksna in ”enolončnica” se iz fine spremeni v prefinjeno.

  Šipon Seven Numbers, 2016, Puklavec, je bil izbran še pred poprom. Prihodnjič bo raje prej na vrsti.

  sedem18 ješprenjček panceta
  od
  Avtor slike: UME
 • Goveji rep

  Ragu govejega repa se ni dobro znašel le v večerni obleki, temveč je s hrenovimi rezanci dovolj dober razlog, da se že kosilo v Sedem lahko raztegne na več hodov. Všeč nam je bilo, ker je dokazoval, da so testenine lahko tudi priloga takšni lepljivi omaki. Le še bolj hrabro na zob in s še bolj rustikalnimi ”cevmi”.

  Modri pinot, 2015, Sanctum, zorjen v hrastovih sodih, pa je dokazal, da je tudi pri rdečem dovoljeno ostati na Štajerskem.

  sedem18 goveji rep
  od
  Avtor slike: UME
 • Sorbet

  Pred kraljem živali smo presekali po njeno, torej odločno in prodorno … Na ”svojem” Ižu je direktorica nabrala pomaranče, njeni učenci pa so jih kandirali, da so sladko začinile kislost limonovega sorbeta in dopolnile grenkobo mandljev v prahu. Ker se ujema s slanostjo, je zapeklil poper, toda kot dolga poprovka.

  sedem18 limonov sorbet
  od
  Avtor slike: UME
 • Tomahavk

  Svinjski kotlet je bil na dolgi, tomahavkovi, kosti. Zato je bil (zanj) za glodat in (zanjo) za rezat. Poudarek, torej, na mesu, njegovemu vonju, aromi, okusu, barvi, teksturi in strukturi. Preverjali smo gladkost, mehkobo, čvrstost, griznost in mastnost. Da je bila obloženost v ustih prava, so poskrbeli še bučni pire, pečeno korenje, oblati svežega korenja in ocvrta koruza.

  Ponovili smo po želji, ona sivi pinot, on pa modrega.

  sedem18 svinjski tomahavk
  od
  Avtor slike: UME
 • Buča

  Krema maslene buče, z mikro(valovnim) biskvitom, kakavovimi in tonkimi zrni, je uvedla posladko vino, rumeni muškat, 2017, majhnega in manj znanega vinarja Klemna Konrada iz Jurovskega dola. Pravilno, zelenjavna sladica je za začetek konca sodobnega chefovskega menija dandanašnja obveznost.

  sedem18 tonka
  od
  Avtor slike: UME
 • Meringa

  Čokoladni mousse in lešnikov sorbet sta bila tako prvinska, da nista potrebovala pikic in penic. Dovolj je bila le dehidrirana meringa z lešniki.

  sedem18 lešniki
  od
  Avtor slike: UME
 • Miške

  Ker Cafova še ni povsem peš ulica, smo na koncu ostali raje ”žejni”. Sicer pa bi ob takšni sladici morali preveriti še žgani del Sedmice.

  sedem18 miške
  od
  Avtor slike: UME
 • Ocena: 2 srčka

  Še bomo prišli, ker nam ob najboljši volji ni uspelo pospraviti vseh ocvrtih mišk. Zato pa trdimo, da bi ob takšnem razmerju kakovosti in cene (degustacijskega menija) morala biti vrsta!

  sedem18 kuhinja
  od
  Avtor slike: UME
Tags: , , , , , , , , ,