Ponovno smo ocenili mariborsko šolsko Restavracijo Sedem, ki je po sedmih hodih prepričala za drugi srček

Piše: Uroš Mencinger

 

Kdaj bo Cafova postala peš cona, se v Mariboru še ne ve; je pa že jasno, da morate čim prej tja! Restavracija je dobila drugi srček in pod njim se je podpisal njen drugi chef. Prvi, Kristjan Anderlič, je postavil temelje najboljše študentske restavracije v Sloveniji, Sebastjan Plevčak pa jih je nadgradil. Restavracija Sedem je v pritličju VSGT končala pripravništvo in postala najboljša restavracija mariborskih pešcev. Pa čeprav se ”še učijo in se jim kdaj zatrese roka ali glas”.

Center Maribora je že doslej z več restavracijami in gostilnami za 1 srček imel dobro gostinsko ponudbo tudi za zahtevne jedce, ki si za kosilo ne vzamejo le pol ure časa (za malico). Sedem je že svojega začetka, ko je Maribor leta 2015 dobil novo kulinarično “fakulteto”, kar je bilo najboljše, kar se je Sloveniji kulinaričnega to leto zgodilo in največ, kar se je zgodilo Mariboru, pet let pred tem in kdo ve koliko še za tem, izzivala najboljše. Zdaj je med njimi!

Večerni obisk izzove že na prvi strani vzorčno oblikovanega in spisanega jedilnega lista pogum. A to le zaradi mladostne kreativnosti, ne pa zaradi cene! Sedem hodov a la pustite se presenetiti za 49 evrov je tako odlično razmerje kakovosti in cene, da bi Sedmica morala imeti čakalno listo gostov, če bi Maribor imel dovolj ”pogumnih” za pravi fine dining. Sedmica je za kulinarični izlet iz Ljubljane, Gradca, Zagreba!

Sebastjan Plevčak je chef, ki noče biti le všečen in zato se okrog njegovih kreacij študentje ne sklanjajo le zaradi showa, temveč vidijo tudi pod gladino. Goveji karpačo iz zorjenega rostbifa ima okus po brusnicah. To pomeni, da ni nahoden od mraza, temveč živahen od ugodja. Mediteranski ramen se le sliši mladostno-pretirano, sicer pa je uvod v Plevčakovo gosto zajemanje okusov. Zato je žlico dobro kar obdržati, saj je to tisto, kar nam je zdaj v Sedem tako všeč – to so nadokusi, ki ne rišejo površin, zato za učinek ne poudarjajo barv, oblik, tekstur in slik, temveč potrebujejo le dovolj globoke skodele, da se ulov razkrije šele v ustih. Ragu govejega repa se ni dobro znašel le v večerni obleki, temveč je s hrenovimi rezanci razlog dovolj dober razlog opoldan, da se tudi kosilo v Sedem lahko raztegne na več hodov. Pri svinjskem kotletu, ki je bil na dolgi, tomahavkovi, kosti, je bil poudarek na mesu, njegovemu vonju, aromi, okusu, barvi, teksturi in strukturi, zato se je dalo preveriti njegovo gladkost, mehkobo, čvrstost, griznost in mastnost, s prilogo vred pa še obloženost v ustih. Čokoladni mousse in lešnikov sorbet sta bila tako prvinska, da nista potrebovala preveč pikic in penic. Dovolj je bila le dehidrirana meringa z lešniki.

 

Restavracija Sedem

Tags: , , , , , , , , ,