Ocenili smo restavracijo Milka, ki je obudila dolgo spečo in zaprto brunarico na idilični lokaciji izven Kranjske Gore – Dva srčka za francoski navdih v mladostno-prešernih jedeh

Piše: Uroš Mencinger

 

V Milko boste prišli (vsaj) dvakrat! Prvič na presenečenje in drugič na pečenega piščanca. Ker bo kamen dišal po maslenih ocvirkih, iz kruha bodo žganci, jagenjček se bo dvakrat okopal v topli vodi, za sladko bodo gosja jetra, piščanec pa bo brez kosti, toda s tartufi. Prvič boste prišli, torej, slučajno, ker boste radovedni, saj na znani brunarici, po toliko letih, spet sveti stari napis, drugič pa načrtno, saj zaradi nove Milke ni več na Vršič potrebno le s kolesom, v Jasno le na kopanje in k Ruski kapelici le za obletnico.

Iz ocene: ”… preprostost, a z nadgradnjo, prepriča v Milki. Tako kot mi poznamo krompirjeve in skutine cmoke, poznajo Italijani njoke in gnude. Slednji so, torej, z rikoto, ki ji v Milki dodajo še parmezan, takšne cmoke pa okopajo po francosko v smetani in še po naše v toču. Slednji je iz popečene briške salame, ki jo sladi balzamični kis in redči rdeče vino. Da so zbrani vsi okusi, poskrbi treviški radič, da ni komu pregrenko, mu hrustljajo še orehi. V ustih se rezultat prijetno zlepi. Temu se reče kuhanje z veseljem!”

Rad Dobrojem priporoča: Milka je v Jasni, a o tem ne pripovedujte preveč jasno in glasno. To je, namreč, gostilna le za dobrojedce! Prepustite se in uživajte.

Več o restavraciji Milka je tukaj.

 • Mlada ekipa

  Tukaj je vse! So Vršaci in Vršič, gorski prelaz in tlakovci petdesetih serpentin, Ruska kapelica in spomin, jezero in Jasna, Kranjska Gora in tromeja, zimska in letna sezona … Milka pa se je vseeno in dolgo le starala. A zdaj se je pomladila, z novo ekipo z žarom v očeh in znanjem v kuharskih rokah.

  milka ekipa
  od
  Avtor slike: UME
 • Jedilnica

  V kaminu prasketa, slog je rokoko, pogrinjki so svečani, toda chef je pri mizi v kavbojkah, njegova punca vadi za slaščičarko, natakar je kodrast, sous chef je mentor in nekaj je od poldneva že zmanjkalo. Nova Milka je ravno to (edino), kar je še manjkalo Kranjski Gori!

  milka ambient
  od
  Avtor slike: UME
 • Pozdrav

  Prt ima volane do gležnjev, nadprt pa je skrbno zlikan. Na njem je odlomljen gorski kamen s prilogo. Na sredini je maslo, ob njem sta hladna rdeča pesa in topel kruh. Maslo ima ocvirke, ki pa so iz (dehidrirane) rdeče pese. In sploh ni maslo, ker je iz račje masti in račjih jeter, zato je tudi kruh dobil nekaj stran od račjega konfita. Komu po takšnem pozdravu še ni jasno, da je prišel prav?!

  milka pozdrav
  od
  Avtor slike: UME
 • Chef

  Ko je bil ob Blejskem jezeru, smo ga zgrešili za dan. Stres je bil hitrejši. ”Takrat sem vas čakal … Tisto je bilo visoko, tukaj pa je bolj preprosto.” Miha Dolinar (na sliki z Nino Bizjak) je mlad, toda za seboj ima že dovolj, pri nas in v tujini, stresno in manj stresno, da je kuharsko izkušen. To je za Milko pomembno, kajti tukaj v Jasni, na tem lepem koncu Slovenije, je res vse, a ravno zato je lahko hitro tudi preveč. Čeprav je zaljubljen v francosko kuhinjo, je dobro, da ob precej manjšem jezeru od blejskega ”začinja” bolj po londonsko.

  milka miha dolinar nina bizjak
  od
  Avtor slike: UME
 • Penzion

  Čeprav ambient, potem ko se pride v Milko po istih starih stopnicah kot pred tridesetimi leti,

  milka zunaj
  od
  Avtor slike: UME
 • Ambient

  ustvari z vzorčasto-črtastimi tapetami, oblazinjenimi stoli, rdečimi zastori, starimi okvirji, tiho preprogo, steklenimi pogrinjki zmoten vtis francoskega podeželskega dvorca. A je na terasi, ki je bila vedno Milkina sončna posebnost, ob modnih sladicah (sticky toffee, čokoladni brownie, pomarančni kolač) tudi kuhano vino, v jedilnici pa so ob odličnem jazzu tudi – žganci.

  milka ambient
  od
  Avtor slike: UME
 • Toplina

  Pravzaprav chef, ki pri vsaki mizi osebno nadomesti jedilni list, našteva tako kot da bi prišli na malico, ki nam jo bo med enim in drugim hodom na hitro in kar po navdihu tudi sam skuhal. Toda prav to je tisto, kar te po prvem (zgrešenem) vtisu sprosti, da te ni več strah, ker si nisi čevljev na pragu bolj obrisal … To je tista toplina, ki ni le od kamina. To je tisto radovedno pričakovanje, ki dobi veselo nagrado.

  milka ambient
  od
  Avtor slike: UME
 • Postrv

  Postrv so v bohinjski ribogojnici Zupan hladno in nežno odimili. Mladi chef, ki mu v kuhinji pomaga izkušeni Andrej Rovan (prej Restavracija 1906), jo je položil na ržene žgance iz kislega kruha pumpernickla, to smer pa je določil tudi spremljavi. Penasto kremo z gorčičnimi semeni in okisano čebulo je ob kopru teksturno dopolnila oka, tanke rezine sočno-škrobastega gomolja zajčje deteljice izpod Andov. Kuharja sta s tem uspešno rešila občo zimsko zagato z enoličnostjo dimljene postrvi.

  milka postrv
  od
  Avtor slike: UME
 • Juha

  Tudi pri juhi bi kaj drugega pričakoval, če bi le bral in ne bi bilo ob naštevanju v pomanjševalnicah še opisovanje z žarom v očeh. Cvetačna juha in praženi lešniki …, par iz učbenikov nadokusa, a tukaj še s preprostostjo nadgradnje, tankimi listi surove cvetače in hladno zabelo lešnikovega olja.

  milka cvetačna juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Gnudi

  Prav to, preprostost, a z nadgradnjo, prepriča v Milki. Tako kot mi poznamo krompirjeve in skutine cmoke, poznajo Italijani njoke in gnude. Slednji so, torej, z rikoto, ki ji v Milki dodajo še parmezan, takšne cmoke pa okopajo po francosko v smetani in še po naše v toču. Slednji je iz popečene briške salame, ki jo sladi balzamični kis in redči rdeče vino. Da so zbrani vsi okusi, poskrbi treviški radič, da ni komu pregrenko, mu hrustljajo še orehi. V ustih se rezultat prijetno zlepi. Temu se reče kuhanje z veseljem!

  milka gnudi
  od
  Avtor slike: UME
 • Som

  Som je tudi iz ribogojnice Zupan. A v Jasni je v vlečenem testu, zato je za nadev, ki ga chef, seveda, imenuje farce, saj je sveži ribi za sladkovodno izrazitost dodal še dimljeno različico, za globinsko pa sušene paradižnike. V krompirjevi kremi so osvežilno delovale sveže kumare, strukturno pa špinača.

  milka štrudelj
  od
  Avtor slike: UME
 • Jelen

  Jelenov file je bil iz kočevskih gozdov, ajdov krap pa iz hladno luščene tatarske ajde in s skuto. Divjačinska omaka je bila z brusnicami, barvno in gostljato jo je dopolnila še nežna korenjeva krema. Bilo je, skratka, po moderno-chefovskih pravilih, ki pa se vseeno niso mogla upreti skušnjavi – ajda je bila tudi za ”grickat”. Veliko elementov, seveda, vključno z risanjem po barvno ”divjem” krožniku, vseeno pa z dovoljenim pretiravanjem. To je, namreč, takrat, ko so krapi vsaj takšni kot v tvoji najljubši gorenjski gostilni in je divjačina vsaj tako mehko-nežna kot v naših boljših restavracijah.

  milka jelen
  od
  Avtor slike: UME
 • Jagnje

  A tisto, s čimer je Milka naredila razliko, je bil vseeno jagenjček! Zato, ker je bil le s pečenim krompirjem, sotirano zimsko zelenjavo in temno žametno omako. Torej, vse skupaj sicer na vročem kamnu, a brez risanja, pretiravanja in ”filetiranja”. Sploh ne visoko, a nikakor ne običajno. Le jagenjček, toda v glavni vlogi, le iz stegna, toda tako enakomerno mehko kot še ne.

  milka jagnje
  od
  Avtor slike: UME
 • Račja jetra

  Zato, ni ”le” 4,5, ker bi kaj manjkalo, temveč, ker je vse – tako kot na tej lokaciji, ki je v Jasni in ne na Bledu, mora biti! Ker le tako si lahko gost, ki se sicer prepusti, na koncu še izbere. Če vprašate, namreč, chefa, boste za sladko ”creme brulee” (karamelizirana) račja jetra na kremi iz zelene, s cigaro iz listnatega testa s hruško, v omaki rumenega muškata in medu ter s posipom praženih lešnikov,

  milka račja jetra
  od
  Avtor slike: UME
 • Pomaranča

  če pa njegovo ljubezen, pa presno pomarančno torto, z ragujem mandarin, makronom in upognjencem. Oboje je sočno, le da je tortica brezglutenska, račka pa bogata.

  P.s. Še bolj bogato je lahko za vikend ob predhodnem naročilu: cel piščanec, a brez kosti, zato pa polnjen z gosjimi jetri in tartufi. Nova Milka, res!

  milka pomarančna tortica
  od
  Avtor slike: UME
 • Ocena: 2 srčka

  Prav takšne kulinarične postojanke med gorami, na obalah hudourniških jezer, blizu turističnih središč, v starih lesenih kočah z mladimi najemniki in chefi, so tista vsebina, ki nadgrajujejo dano, naravno, lepotno slovensko obliko. Zaradi takšnih Milk držimo pesti in pojdimo na izlet, da bo mladostni žar ostal-zdržal v očeh.

  Milkina ekipa – od leve: Anastasija Branc, Andrej Rovan, Jan Donoša, Miha Dolinar in Nina Bizjak

  milka ekipa
  od
  Avtor slike: UME
Tags: , , , , , , , ,