Preverjeno: dva srčka za domačijo Gaube in najboljšo kuharico med slovenskimi vinogradi

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

Tam naokrog so same vinogradniške kmetije. Saj se takoj za hišo vinska cesta začne vzpenjati proti Avstriji in spletati najlepše ovinke, v obliki srca, med slovenskimi vinogradi. Zato smo se dolgo čudili, zakaj je na severni strani istega hriba tako živahno, od vinotočev, gostiln, hotelov, ponudbe, gostov, turistov, izletnikov, na južni strani pa je živahno le vino, ko vre. A potem se je pred leti vendarle začelo dogajati tudi na pri nas. Zdaj promet ni več enosmeren. Zdaj hodijo (tudi) Avstrijci čez mejo.

gaube 2019 hiša zunaj2

Vinogradniška kmetija Gaube je obnovljena, klet je nova, kuža hitro raste, Lojz je za vina, Patrik za goste, Klavdija pa je najboljša kuharica med slovenskimi vinogradi!

Če bi bilo tako kot je na Gaubejevi domačiji v vsaj desetini slovenskih domačih gostiln, bi nas za evropsko gastronomsko regijo že zdavnaj proglasili gostje iz vsega sveta, ne pa šele politiki iz Bruslja leta 2021. Dva srčka zato, ker so nam Avstrijci zavistni!

To ni gostilna, to je kmetija! Zato obvezno rezervirajte (od četrtka do nedelje), če želite doživeti eno največjih kulinaričnih presenečenj med slovenskimi vinogradi. Čeprav je Gaube tudi kot vinotoč, ko je ob vinu za visokimi mizami ”le” hladno, nekaj posebnega. Avstrijski ”brettl” se lahko skrije pred Gaubejevo desko! Pozor predvsem ob različnem krušnem pecivu, hrustljavcih, krekerjih, z orehi, lešniki, bučnimi semeni, ki so kot nalašč, da se družijo z vinom, še posebej, če ni mirno. Gaube ima dve suhi penini, rose je ”blanc de noirs” iz modrega pinota, bela pa ”blanc de blanc” iz chardonnaya. Obe zorita dve leti na drožeh.

gaube 2019 zloženka tlačenke s svežim sirom2

Da ti na domačiji na štajerskem podeželju za začetek ponudijo tlačenko s čebulo in bučnim oljem je tako obvezno, kot te na koncu posladkajo z ledenim vinom. A Gaubejeva chefinja Klavdija se le s tradicijo ne zadovolji, temveč jo kreativno spreminja: tlačenka je v zloženki s svežim sirom, ocvirki so bili v cmočkih, v bučnem olju je bil motovilec, ob čebuli je zadnjo dodal črni oreh. Kaj še ostaja ”finim”, če je že na ”kmetih” tako?!

gaube 2019 jabolčna pita z lešnikovim drobljencem

Rad Dobrojem priporoča: ”Veliko je kmečkih turizmov, a zelo malo jih ima tudi dobro vino. In še več je vinotočev, a še manj jih zna v kuhinji kaj več kot narezati salamo in speči gibanico. Gaube je v obojem, torej, velika izjema! Greš na vinsko pokušino, pa padeš s stola zaradi hrane.”

Domačija Gaube

Tags: , , , , ,