Preverili smo gostišče Milka iz Kranjske Gore – Ponovno dva srčka – Zakaj je ob Jasni lepše kot ob Vrbskem jezeru? Najboljši slovenski nadevan piščanec z gosjimi jetri

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

Že zajtrk je za sladokusce. Zaradi pogleda, čez zelene kristale jezerske Jasne, čez Vršič na Prisojnik, Razor in zasnežene vršace, po Pišnici vse do Ponc, za brnenjem, ki se spušča iz Trente, in za sopihanjem, ki grize čez petdeset serpentin. Leseni gospod s klobukom tiho sedi na klopci ob jezeru, po katerem čofotajo kanuji. Ko so v kuhinji šele odstavili velik lonec s sinočnjo omako, chef Miha že pripoveduje, z otroško-pristno razigranostjo okrog ust, kaj bo skuhal jutri.

 

Milka za 2 srčka

milka pogled

Kar je na Milkini terasi za kosilo danes, je v kratkih hlačah in za lačne, ki pa se še po petem hodu ne nehajo čuditi, saj so se ustavili ob cesti in pozdravili so jih s tlačenko, toda vse, kar jim nosijo zdaj, pod marelami, ki jih trga veter, in tendo, pod katero te peče v hrbet, je le – presenečenje. Zato je takšna še bolj večerja, saj je na mehkem tepihu, v baročnih foteljih, med svilnatimi tapetami, na prtu z volani do gležnjev in krožnikih iz odlomljenih gorskih kamnin.

Ponovno smo preverili Milko, ki že desetletja kraljuje nad jezerom Jasna v Kranjski Gori, ob cesti na Vršič. Pred dobrima dvema letoma je dobila novega najemnika in takrat, ko smo ugotovili, da je Kranjska Gora z obujeno Milko dobila točno to, kar ji je še manjkalo, smo v prvi oceni zapisali: ”Prav takšne kulinarične postojanke med gorami, na obalah hudourniških jezer, blizu turističnih središč, v starih lesenih kočah z mladimi najemniki in chefi, so tista vsebina, ki nadgrajujejo dano, naravno, lepotno slovensko obliko. Zaradi takšnih Milk držimo pesti in pojdimo na izlet, da bo mladostni žar ostal-zdržal v očeh.”

Zato lahko zdaj z veseljem sporočimo, da je mladostni žar še vedno v očeh, in kvečjemu ga je še več! Ekipa štirih se je ne nazadnje razširila že na osem plač. In zdaj se jih veliko ne pelje ciljno več (le) v Kranjsko Goro, temveč direktno v Jasno. Zato zdaj Kranjski Gori sicer ne manjka več Milka, temveč še več takšnih gostiln!

 

Ocena 2 srčka: Chef, ki pri vsaki mizi osebno nadomešča jedilni list, našteva kot da bi prišli na malico, ki nam jo bo med enim in drugim naročilom na hitro in kar po navdihu tudi sam skuhal. Toda prav to je tisto veselje s kuhanjem in dobrimi sestavinami, to je tista toplina, ki v Milki ni le od kamina, to je tisto radovedno pričakovanje, ki dobi veselo nagrado. Vse je zelo sproščeno, vse je videti improvizirano, vse je preprosto in vse – zato pa je dobro – je živo! Tisti, ki so le lačni, postanejo radovedni, in tisti, ki so radovedni, ne ostanejo lačni. Če bi Milka in Miha Dolinar hotela/zmogla več, ne bi bilo več tako dobro, ker ne bi bilo več za vse.

Rad Dobrojem priporoča: Dolinarjeve jedi so prepoznavne; vsaka ima dovolj posebnosti za posebne goste in dovolj všečnosti za stalne goste; nobena ni kopirana in nobene se tudi ne da kopirati. To so jedi tako za lačne kot za radovedne, ker prvič presenetijo, naslednjič pa godijo. Pravočasno si rezervirajte nadevanega piščanca!

 

Vrbsko in Jasnino jezero

jasna plaža3

Ko smo šli preverjat, kako se je Miha Dolinar s svojo ekipo udomačil v Jasni, smo naredili (nogometni) ovinek čez Celovec. Tam je tradicionalna gostilna Maria Lorreto prav tako na jezeru, le da še z večjimi čolni in bolj rokokojsko opremo. V njej smo bili (za kosilo) veseli, da smo se vsaj najedli, če smo že tako drago plačali. V Milki pa smo bili veseli, da smo tako dobro jedli, da nam ocene – ki je za tri stopnje višja kot v gostilni ob Vrbskem jezeru! – ni potrebno spreminjati. V Milki je najboljše to, ker je ”le” za 2 srčka!

Zato tudi ta paralela z Avstrijci … Fino-jedci tam stojijo v vrsti, da jim natakar s svetleče-turkiznim opasačem lahko ob jezeru priporoči ”pečenega romba z nabodalom kozic na paradižnikovi rižoti s peno sipinega črnila”. Pri nas pa dobrojedci stojijo v koloni, ker so jih v Jasni zaparkirali izletniki s ”plaže”, ki so prišli v Milko na ledeno kavo. A, ker je, logično, nimajo, so vprašali, če imajo morda steak. Ta je spodaj v vasi ob picah in lignjih najbolj priljubljena jed tradicionalnih gorenjskih domačih gostiln in tujih turistov.

Zato so v Milki presenečeni. Ker steak imajo … Le da je jagnječji in zavit v alge … Toda to je že podrobnost, ki nima nič več skupnega z Vrbskim jezerom in je zato le za dobrojedce. Le za vas je, torej, foto zgodba iz Jasne.

 

Gostišče Milka

 

Tags: , , , , , , , , ,