Ocenili smo portoroško restavracijo Roses v prenovljenem butičnem hotelu Portorose – Srček za avstralsko-primorske testenine

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

Ne pasite zvedavosti le pri barvnem vodometu zaradi starih limuzin, ker potem ne boste spoznali tudi starih motornih koles … Potrebno je tudi v preddverje prenovljenega portoroškega hotela, kjer nimajo le enega od zadnjih petih na svetu preživelih starih Indian motociklov, temveč tudi stare fuže s čisto svežimi tartufi. Ne le Portorose za ljubitelje starih vozil, temveč tudi Roses za ljubitelje novih – testenin.

Največja atrakcija butičnega portoroškega hotela niso (le) veterani na štirih in dveh kolesih, temveč mladi Avstralec, ki v mestu (in hotelu) vrtnic kuha najboljše primorske pašte!

Vsi imamo radi testenine. Toda zato tudi vsi kuhajo testenine …, ki so temu primerno vse enake. Zato Portorose ni popestril Portoroža le z novim videzom, temveč je Roses z novim chefom popestril tudi testenine z degustacijskim menijem le iz pašt, ki so zato vedno druge, čisto drugačne, sploh ne le italijanske, temveč prav tako kot istrske in primorske tudi prav tako kot chef od – daleč. Za avstralskega chefa na delu v Sloveniji je to ”fine pasta dining”, za vas na večerji v Roses pa bo to fina sprememba po vedno istih in enakih omakah.

Roses - chef Luke Peat

Rad Dobrojem priporoča: ”Končno nekdo, ki dokazuje, da špageti niso z bolonjeze, fuži ne s tartufato in morje ne s parmezanom. Roses je vrtnica med testeninami!”

Ocena – 1 srček: Ker je Portorose butični hotel, tudi Roses ni restavracija s kuharsko brigado, temveč ”le” s chefom, ki pa se zato lahko podpiše pod vsako jed. S tem hotelski gostje dobijo, kar ne morejo drugod, vendar na prav tako sproščen način kot drugje, zunanji pa eni boljše kot povsod, drugi pa najboljše oziroma tisto, o čemer se govori. Pa smo spet pri paštah, na katere bo odslej potrebno v Roses.

 

Restavracija Roses

 

 • Portorose

  Ob bazenu so stare limuzine, v hotelu pa še starejša motorna kolesa. V lepem ambientu, ob dobri postrežbi in na svetleč način se Roses predstavi v pritličju modernega in butičnega hotela, na top portoroški lokaciji, z malo mizami in chefom z veliko kilometri do nas.

  hotel portorose bazen avto
  od
  Avtor slike: UME
 • Kruh

  V pogrinjku je kruh domač in svež, posebne (francoske) oblike, primorsko bel, primeren za dobro olivno olje in solni cvet iz bližnjih solin.

  roses kruh
  od
  Avtor slike: UME
 • Pozdrav

  V školjki ostrige so postrvji tatar, drobnjakov aioli in kocke kisle kumarice. Lepo, osvežilno, aperitivno, a tudi provokativno (postrv v ”morju”).

  roses amuse
  od
  Avtor slike: UME
 • Karpačo

  Rezine (sashimi) surovega Fonda brancina, ki je (kislo) vložen, z dodatkom sivke in kopra, na vrhu češnje, vložene v rumu, in sveže (sočno, granny smith) jabolko. Minimalistična jed, drugačen ”carpaccio”, v ceviche smer, s popestritvijo zaradi češenj. Utemeljitev, kaj pomeni “Fuzija mediteranske kuhinje s sodobnim preobratom”.

  roses brancinov carpaccio
  od
  Avtor slike: UME
 • Kozice

  Gamberi z olivnim oljem, vinom in česnom. Po špansko, kot tapas ob kozarcu vina, a tudi kot antipasti, ko čakaš na avstralsko-italijansko-istrsko pašto.

  roses kozice česen
  od
  Avtor slike: UME
 • Mozeg

  Goveji kostni mozeg, hrustljav kruh in šilce/shot whiskeya. Še ena chefova provokacije tik ob morju, zato, najbrž, viski, da poplakneš mastno-začinjeno-pikantno pred nežnejšim morskim nadaljevanjem.

  roses mozgova kost
  od
  Avtor slike: UME
 • Hobotnica

  Tagliatelle in hobotnica v XO omaki, peteršilj, limeta. Razlog za obisk Rosesa! Zaradi umamija polne pekoče omake! Kitajski vzor dopolni curry in osveži limeta. Škoda, da fotografija jedi dela slabo uslugo. Oziroma, to je potrebno jesti, ne gledati.

  roses rezanci hobotnica
  od
  Avtor slike: UME
 • Srčanke

  Špageti z vongolami in kozicami, salikornija, pekoča paradižnikova omaka. Drugačnost zaradi paradižnika, ki ni klasični spremljevalec srčank. Brez skrbi, ni tako pekoče kot je napovedano.

  roses špageti vongole
  od
  Avtor slike: UME
 • Tartufi

  Fuži s tartufi, po staro-istrsko. Moral je priti Avstralec, da je odkril stare fuže, ki včasih niso bili tako fino in spretno zviti, a so zato boljše zajemali omako. Istrska pašta na avstralski način ima ugriz in lepo zadržuje omako, ki se zato boljše ujema s tartufi, le ti pa niso za okras (in ceno), temveč prispevajo svoj pomemben del v nadokusu.

  roses fuži tartufi
  od
  Avtor slike: UME
 • Brancin

  File piranskega brancina Fonda, pečena polenta, grenivka, pomaranča, narezane zelene olive, mandljevi lističi, pečen radič. Riba chefovsko pečena, priloga osvežilna in dovolj drugačna od podobnih brancinovih filejev drugod, ki z limonami ribe ”krasijo”, namesto da bi jih agrumno-osvežilno dopolnjevali.

  roses brancin grenivka
  od
  Avtor slike: UME
 • Sirloin

  Avstralski angus avstralskega chefa. Zadnji del hrbta staran v maslu, s “hasselback” krompirjem, ki je gosto zarezan, da boljše vpija omako iz rdečega vina, v kateri se dobro počuti tudi pečena polovica česnove glave. Preprosto-učinkovita zadovoljitev mesojedcev, ki tudi po najboljših paštah ne morejo brez svojega steaka.

  roses sirloin
  od
  Avtor slike: UME
 • Pavlova

  Pavlova, vetrc, penica, smetana, s češnjami, vloženimi v rumu, in sivk, ”vloženo” v okus. Obrnjeno, všečno, avstralsko.

  roses pavlova
  od
  Avtor slike: UME
 • Roses

  Cheescake v obliki vrtnice, s čokoladno zemljo z mandlji, peno limete in limone. Sirove (ameriške) pite so trenutno moderne, zato so povsod enake in s tem večinoma dolgočasne ter puste. Ta pa je v čast Portorožu in hotelu. Prijetno presenečenje tudi zato, ker pričakuješ obilnost in težo, dobiš pa miniaturnost in lahkost. 

  roses cheesecake
  od
  Avtor slike: UME

 

Tags: , , , , ,