Ocenili smo novo ponudbo stare celjske gostilne nasproti celjskega gradu – Srček za jedi mladega chefa gostilne pri Kmetec

Ocenjujeva: Violeta & Uroš Mencinger

 

Spodaj, globoko, toda s takšnim pogledom, da jo objemaš, Savinja enako počne s starim Celjem, nad katerim, nasproti Starega gradu, kot orlovo gnezdo na visoki skali bedi kamnita hiša s tlačanom pred vrati. Kmetec, ki je še višji od svojega starega soseda, ima vsekakor zanimivo lokacijo. Na ostrem ovinku in navpični skali je bila res tlaka zložiti toliko kamenja, da je zunaj obzidje bolj strmo od domovanja celjskih grofov. Tukaj je gostilna, ki se ne otepa več zavojevalcev, temveč se je začela boriti za dobrojedce. Saj Celjani so doslej že zaradi Francla vedeli, da morajo na dobre jedi v Zagrad, le da se morajo zdaj za to še povzpeti. Ne dobijo, torej, zaman pri Kmetcu celo planinskega žiga.

kmetec19 chef danijel kmetec1

Oče je zložil vse te grobe skale, sin pa zdaj v kuhinji zlaga fine jedi. Pri Kmetec je bila včasih le ”klasika”, odkar pa je bil mladi chef v uku pri najboljših slovenskih kuharskih mojstrih, to niso več ”tlačanske”, temveč ”gosposke” jedi. A to tako, da je ambient kot v planinski koči, chefova dobrodošlica pa ima več hodov in goveja juha ima še vedno zlata očesa, zato pa je v česnovi ocvrt kanelon polnjen z žabjimi kraki. Pri Kmetec je domača gostilna, ker nakupuje na okoliških kmetijah, sama pa mesi, gnete, polni in peče, zato je v hišnem raviolu cel gozd. Še vedno se je po cesti do celjskega gradu najboljše odpeljati zaradi divjačine, le da je zdaj (to) srnina krača, z lisičkami, medenim korenjem, kruhovim narastkom in sirovim štrukljem, oziroma, za jedce je plošča, za dobrojedce pa chefov meni.

kmetec19 raviol lisičke2

Rad Dobrojem priporoča: ”Z ”novim” Kmetcem je Celje dobilo gostilno, zaradi katere je že opoldan potrebno do gradu na kosilo, in izlet, na katerega greste zaradi Kmetca, pa si potem ogledate še razvaline gradu.”

kmetec srnina krača

Ocena – 1 srček: Nova kuhinja v Kmetcu ima sicer ambicije celo za dva srčka, toda še pred štirimi leti je bil “stari” Kmetec kar tri ocene nižje, zato je za zdaj najbolj pomembno, da se je kuharsko veliko spremenilo. Če smo takrat zaznali šele ”pridih kuharske spretnosti”, smo jo sedaj lahko okušali v prav vseh jedeh. Kuharski nivo je pri Kmetcu zrasel, o tem ni dvoma, oziroma, kar je bilo prej le v zametkih, je sedaj pridobilo znanje, izkušnje in samozavest. Ker z novo ponudbo vabi goste iz Celja, z avtoceste, iz zdravilišča in tudi širše, da se bodo sem gor pripeljali prav zaradi Kmetca, zanje glavna atrakcija ne bo več ”orlovo gnezdo”, temveč mladi chef, ki pa – in ravno to je dobro – se še uči. Da njegove jedi ne krasijo (le) novi krožniki, temveč tudi izvrstno razmerje kakovosti in cene, je le dodatna spodbuda; za takšno kosilo je vredno obiskati še grad in za takšno ceno degustacijskega menija je pozdrav iz kuhinje na ”planinski koči” za zgled mestnim in ”velikim”, dimljena postrv za sliko v okvirju, česnova juha za vstop v chefovski svet, hišni raviol že za dva srčka ter srnina krača za planinski žig.

 

Gostilna pri Kmetec

 

Tags: , , , , , , ,