Ocenili smo novo ljubljansko restavracijo Peti 181, s katero je Ljubljanski dvor razširil svojo ponudbo na fine dining.

Piše: Uroš Mencinger

 

Znotraj je krušna peč, zunaj pa je vrt na ljubljanskem gostinskem dvoru. Sirove lizike so takoj na mizi in mlada chefinja je v kuharski belini ves čas med gosti. Številni bi radi tukaj za mizo, toda tukaj nimajo pizz. Tukaj je center prestolnice, tudi kulinarične! Peti ima lokacijo, mlado chefinjo, samozavestnega natakarja, skrito jedilnico, opazen vrt in znana imena na obeh listih, jedilnem in vinskem. Ima, torej, že veliko, a nima še vsega. Odvisno, kako gledaš.

Peti je na družinski lokaciji, kjer so že gostilna, pizzeria, okrepčevalnica in delikatesa, odprla še svojo gostilnico. Tukaj so vinski bar, picerija, cocktail bar, gostilna, okrepčevalnica, delikatesa in največji ljubljanski trg za vogalom, skriti kotički levo in desno, obrežje in najlepši pogled na grad. Pravzaprav je manjkala le restavracija za kulinarično bolj radovedne. Ker jo je Peti odprla 18. januarja, ima takšno tudi ime.

Če greš v picerijo, pa pristaneš v Peti, boš jedel boljšo pašto in imel boš več prostora. Začuti se sicer hotenje, zazna se tudi znanje, a rezultat še ne ustreza pričakovanjem. Jedilnemu listu je potrebno priznati, da je drugačen, toda večino te svoje značilnosti si zasluži s tem, da ga bereš in obračaš, pa ne veš, kaj in kako bi naročil. So to tapasi? Je to slow-food? Izbira gost ali je izbrala avtorica? Ob le imenu (glavne) sestavine največ pove, kaj naj naročiš, kar cena. Še najboljši vtis so zapustile sladice.

Rad Dobrojem priporoča: ”Peti je za turiste, ki jim je všeč lokacija, nočejo pa le pizze; za mimoidoče, ki jim je všeč Ljubljanski grad, nočejo pa nanj z vzpenjačo; in za vas, če boste Peti dali čas, da bo prebrala celotno oceno – tukaj!”

Peti 181, Dvorni trg 1, Ljubljana, 01 620 5447, www.peti181.com; info@peti181.com, odprto od ponedeljka do sobote od 12. do 15. ure in od 18. do 23. ure, v nedeljo od 12. do 15. ure; chefinja Petra Kapetanović Orlić
hladne predjedi 9 do 24, juhe 6 do 9, tople predjedi 12 do 18, glavne jedi 16 do 24, sladice 6 do 9; degustacijski meni 35 evrov (4 hodi) do 70 evrov (8 hodov)

 • 18. januar

  Ljubljana okrog Ljubljanice je vsak večer nabito polna. Vse mize, vsi stoli, vse je zasedeno. Katera lokacija je najboljša? Dvorni trg je med turisti, izletniki, mimoidočimi in lokalci zagotovo v vrhu poželenja po prosti mizi. Tukaj so vinski bar, picerija, cocktail bar, gostilna, okrepčevalnica, delikatesa in največji ljubljanski trg za vogalom, skriti kotički levo in desno, obrežje in najlepši pogled na grad. Pravzaprav je manjkala le restavracija za kulinarično bolj radovedne. Ker jo je Peti odprla 18. januarja, ima takšno tudi ime.

  peti zunaj
  od
  Avtor slike: UME
 • Na Dvoru

  Znotraj je krušna peč, zunaj pa je vrt na ljubljanskem gostinskem dvoru. Sirove lizike so takoj na mizi in mlada chefinja je v kuharski belini ves čas med gosti. Številni bi radi tukaj za mizo, toda tukaj nimajo pizz. Tukaj je center prestolnice, tudi kulinarične! Peti ima lokacijo, mlado chefinjo, samozavestnega natakarja, skrito jedilnico, opazen vrt in znana imena na obeh listih, jedilnem in vinskem. Ima, torej, že veliko, a nima še vsega. Odvisno, kako gledaš.

  peti zunaj
  od
  Avtor slike: UME
 • Lizika

  Izbiramo lahko glede na vreme, želite zunaj ali znotraj, saj je povsod ob pogrinjku: ”Rezervirano.” Naročimo peneči aperitiv in takoj nam dajo v roke sirov hrustek na dolgi špili. Ne znajdemo se z jedilnim listom in natakar nam potrpežljivo pomaga.

  peti lizika sir
  od
  Avtor slike: UME
 • Maslo

  Za lizikami pride hitro tudi kuharičin pozdrav, pa čeprav je polno zaposlena s prijateljskimi obiski. Kruh je iz domače peči in masla sta dve vrsti, s pestom in inčuni. S Kongresnega trga se izza vogala nič ne sliši, gneča povsod naokrog pa godi, saj nas nihče ne priganja ali podi. Ko je Peti na družinski lokaciji, kjer so že gostilna, pizzeria, okrepčevalnica in delikatesa, odprla še svojo gostilnico, je tudi in najbrž videla vse in prav to.

  peti pogrinjek maslo kruh
  od
  Avtor slike: UME
 • Grad

  Če v tem slogu nadaljujemo, je Ljubljanica čisto blizu, oblaki izza Ljubljanskega gradu pa so tako kičasto-lepo obsijani s soncem, da se nekaj žarkov odbije celo na Petijin surovi morski krožnik.

  peti pogled na grad
  od
  Avtor slike: UME
 • Morje

  Škampov tatar je z granatnim jabolkom in rdečim poprom, karpačo brancina je z rdečo grenivko in na karpaču kapesante je črna sol.

  peti surovo morsko
  od
  Avtor slike: UME
 • Juha

  Kdor želi na ta način nadaljevati, je pikantna škampova juha, s škampovo peno in škampovim repom v tempuri, (naj)boljša jed večera. Komur pa med uvodnim vprašanjem natakarja: ”Ste bolj za ribje ali mesno?” oči ne zažarijo takoj,

  peti škampova juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Pašteta

  mu bodo ob jagnječji pašteti, ki je združena s posebno teksturo čebulne marmelade.

  peti jagnječja pašteta
  od
  Avtor slike: UME
 • Svaljki

  Medtem ko ta spodnji žvečijo (le) pizze, so zgoraj na modrem krožniku in rdečem prtu z zelenim pestom objeti čisto zares domači svaljki, ob katerih je še dovolj prostora za belo nasprotje, ki pa je tudi nekaj posebnega, saj ni trgovinska mocarela, temveč apulijska burrata.

  peti svaljki pesto
  od
  Avtor slike: UME
 • Postrv

  Da ni vse le morsko in uvoženo, je nato postrv, kot piše, bohinjska, ob njej pa še ”njen” kaviar. 

  peti postrv
  od
  Avtor slike: UME
 • Tagliata

  In da ni vse le ribje, je, seveda, tudi meso, pa ne le to, saj je tagliata pečena v kosu in zrezana tako, da je sredica rožnata, na njej je parmezan, ob njej pa še mlada špinača.

  Skratka, gre za to, da so mize pred zgradbo, v kateri sta ena najbolj znanih (in polnih) ljubljanskih picerij in ena najmlajših ljubljanskih gostilnic, enake. Če greš v picerijo, pa pristaneš v Peti, boš jedel boljšo pašto in imel boš več prostora. Če …

  peti tagliata
  od
  Avtor slike: UME
 • Olje I

  Začetek je bil, torej, spodbuden. A potem smo morali počakati čisto do konca, da je mlada chefinja opazila še nas. Čeprav ne bi škodilo, da bi bila več v kuhinji … Začuti se sicer hotenje, zazna se tudi znanje, a rezultat ne ustreza tistemu, kar je na računu. Logično je, da v tako intimno gostilnico ne morejo mimoidoči na vece in da to ni vrt za pizze. Toda, bolj bi to vsi razumeli, če bi bili tudi pogrinjki takšni – da bi bili na mizah namesto papirnatih kričečih tekačev pravi in beli prti, da bi radovednim natakar svetoval degustacijski meni, če ga že imajo, da bi olivno olje raje prinesli sveže na mizo, kot pa na njej delali gnečo z žarkim, da bi maslo v pogrinjku tudi na krožniku poudarilo njegov okus in idejo, da bi v nadaljevanju jedi nasploh bile v izvedbi bolj ambiciozne, dodelane in posebne, ne pa le znane, všečne in modne.

  peti olivno olje dioklecian
  od
  Avtor slike: UME
 • Olje II

  Jedilnemu listu je potrebno priznati, da je drugačen. Toda večino te svoje značilnosti si zasluži s tem, da ga bereš in obračaš, pa ne veš, kaj in kako bi naročil. So to tapasi? Je to slow-food? Izbira gost ali je izbrala avtorica? Ob le imenu (glavne) sestavine še največ pove, kaj naj naročiš, kar cena.

  peti novo olje
  od
  Avtor slike: UME
 • Surovo

  Hladni morski krožnik je bil dolgočasen, pa ne le zaradi rožnate grenivke na rožnatem krožniku z bledolično vsebino. Vse v redu in prav, da je tako sveže, da je lahko surovo, toda razlika med surovim škampom in tatarcem iz surovega škampa ne more in ne sme biti le oblika. Tako pa me barvni okraski silijo, da moram še enkrat o olju, ki bi naj bilo glavna začimba. Ob takšni slovenski ponudbi, takšni tuji konkurenci in takšnih cenah res ni potrebno poseči po prvi ”najboljši” polici. Izgovor: ”To je od spodaj,” je zanič, okus na krožniku pa je bil boljši le v toliko, da ni bil (tako) žarek.

  peti surovo morsko
  od
  Avtor slike: UME
 • Čebula

  Jagnječjo pašteto je kuhinja ”pozabila” na krožniku. Še samec bi doma uporabil več domišljije. In čebulna marmelada je bila nezanimiva čežana. Še v hotelskem zajtrku je v njej več teksture.

  peti jagnječja pašteta
  od
  Avtor slike: UME
 • Bohinj

  Postrvi, ki jé tako rožnato hrano, tudi (bohinjsko) ime ne pomaga, da bi gost za 16 evrov pojedel kaj več od pire krompirja, pa čeprav je bilo tistega pol fileja, priznam, dovolj nežno toplotno obdelanega.

  peti bohinjska postrv
  od
  Avtor slike: UME
 • Meso

  Tako ostane tagliata, resda z nekaj dodatka – bučke, olive, pinjole in sladek gorčični preliv na špinači -, toda ob močni konkurenci bikov in krav vseh ras, barv, starosti, držav na obeh bregovih Ljubljanice … Dovolj, da ne greš raje na pizzo?!

  peti taljata
  od
  Avtor slike: UME
 • Sladki tris

  Toda tris sladic je bil takšen kot tisti napis imena gostilnice pri vratih – svetel, mladosten, živahen, obetajoč! Parfait z mandlji, cheescake s karamelo in čokoladni brownie, zelo modno sicer, toda sodobno, malo, toda dobro.

  peti tris sladic
  od
  Avtor slike: UME
 • Ocenjeno

  Za turiste, ki jim je všeč lokacija, nočejo pa le pizze. Za mimoidoče, ki jim je všeč Ljubljanski grad, nočejo pa nanj z vzpenjačo. Za vas, če boste Peti dali čas, da bo to prebrala.

  Zaenkrat 3 sončki v Nedelu.

  peti zunaj
  od
  Avtor slike: UME
Tags: , , , , , , ,