Ocenili smo gostilno Pri Mari iz Pirana – Gostilna za vsak dan, ki je ne moti, da je plaža čez cesto

Piše: Uroš Mencinger

 

Tudi pri Mari je juha ”jurčkova” in ”jakobovke” so gratinirane ali na žaru, kočice so ”po italijansko”, rezanci ”Alpe – Adria” in rižota ”na črno”, toda veliko narekovajev še ne pove bistva – v čem se Mara razlikuje od drugih piranskih in nasploh primorskih gostiln. Je, namreč, tudi na obali, da jo imajo mimoidoči turisti tako radi, da so ves čas prihajali polni upov in odhajali praznih trebuhov, ker je bilo najprej polno, potem pa ”je potrebno po kosilu pospraviti, da lahko zvečer spet začnemo”. So to škampi pečeni v soli po grško a la saganaki, ali morski pes v omaki s polento?

Pri Mari se gospodarica še vedno tako rada in široko smeji, skozi odprto okno pri šanku se še vedno daljša nos vsem tistim, ki niso rezervirali, sod je še vedno na sredi izbe, še vedno poln dobrih buteljk, in še vedno je Mara ”samo” gostilna za vsak dan. Le pogrinjki so dobili novo slikanico in dvoriščna stena umetniški oplesk, gospodar ima novi kolk in sin je postal pravi glavni chef, pa Italijani niso več najbolj množični gostje, temveč Avstrijci, in ocena ni več le tri (sončke), ampak je na dobri poti do srčka. Zakaj? Zato, ker se ni spremenila Mara, temveč se je čas!

Pri Mari je bistveno to, da je v njej toliko glasov, ki cmokajo, se smejijo, grulijo in žvrgolijo, ob hrani, vinu in v družbi, za kosilo, ki se ne zmeni, da je vrt v prehodu pod poslikano steno vaškega slikarja, in za večerjo, ki ji ni mar, da so promenada, glasba, sveče, gneča, mandrač, ”lajf” začnejo nekaj sto metrov naprej.

To ni gostilna, v katero boste šli zaradi kreativnosti. To je le gostilna za vsak dan! Zato se v njej počutimo domače in se vanjo vedno znova vračamo. Gostilna, v kateri se čas ustavi, gostilna, ki je dokaz, da je beseda gostoljubje nastala iz besede gostilna.

Rad Dobrojem priporoča: ”Včasih je bilo vse drugače, danes pa je drugod drugače, pri Mari pa je še vedno enako – pristno in iskreno. Sprostite se in ne pozabite naročiti tudi fritto misto.”

Pri Mari, Piran

Tags: , , , , , ,