Priprave na Michelinove zvezdice v Sloveniji začenjamo v Nemčiji in s – požarom. Bili smo ”zadnji” gostje stare restavracije Schwarzwaldstube, ki se v Nemčiji že 27 let ponaša s tremi zvezdicami!

Tako dolgo smo se odpravljali v Schwarzwaldstube, da je njegov chef Harald Wohlfart leta 2017 presenetil ves kulinarični svet in po 40 letih zapustil ”svojo” restavracijo, v kateri je postal najboljši nemški chef novega stoletja. Naslednik je bil pred tem že 13 let njegova desna roka, zato za Michelin tudi 2018 ni bilo dvoma – tri zvezdice. Ko smo jih končno sredi decembra obiskali, je chef Torsten Michel dokazal, da nismo prišli prepozno! A žal je požar minuli vikend povzročil, da smo prišli v zadnjem trenutku …

Schwarzwaldstube jedilnica, foto René Riis

Tako je bilo pred požarom

Minuli vikend je popolnoma pogorela restavracija s tremi Michelinovimi zvezdicami v hotelu Traube Tonbach v nemškem Baiersbronnu, ki je svetovni fenomen, saj se ”vas” ponaša kar z osmimi Michelinovimi zvezdicami. Na kar polovico od njih bo zdaj potrebno počakati, da jih obnovijo.

Leta 1789 je Tobias Finkbeiner, v letu Francoske revolucije, začel svojo revolucijo – užitka. Iz gostilne za gozdne delavce v Črnem gozdu (Schwarzwald) je čez cesto postopoma rasel hotel Traube Tonbach. Hotel sedme generacije Finkbeiner ima danes 5 zvezdic, 153 sob, suit in apartmajev, 300 zaposlenih in v prvotni zgradbi dve restavraciji z Michelinovimi zvezdicami. Požar je izbruhnil v Schwarzwaldstube (3 zvezdice), ki je povsem pogorela, prizadel pa je tudi sosednjo restavracijo Köhlerstube (1 zvezdica).

Z opisom (decembrske) večerje v Schwarzwaldstube začenjamo serijo člankov o Michelinovih zvezdicah, s katerim se Šola okusov vključuje v priprave na njihov (marčni) prihod.

Rad Dobrojem priporoča:
Veliko je na svetu odličnih restavracij, a mnoge med njimi so modne, kar pomeni, da so odlične danes, vprašanje pa je, če bodo tudi jutri. Schwarzwaldstube pa je ena od tistih (s tremi zvezdicami), ki je večna. To je njen chef Torsten Michel dokazal po odhodu Haralda Wohlfarta (leta 2017) in to bodo lastniki dokazali z obnovo po požaru (v začetku januarja 2020).

Ocena – 5 srčkov:
To sta dovršenost in eleganca najvišje kuhinje in preprostost ter spoštovanje (sestavin) velikega chefa. To so jedi, od katerih nobena ne kriči in vpije, to je kuhinja, ki ne povzroči ognjemeta ali orgazma, to je restavracija, ki ni za skalp, temveč ”le” za doživetje. To je le vse tako kot mora biti, v strežbi, na mizi, na krožnikih in v ustih!

 

Schwarzwaldstube

 

 • Tri zvezdice

  Dva tedna po našem obisku je restavracija Schwarzwaldstube v hotelu Traube Tonbach v nemškem mestu Baiersbronnu pogorela … Toda to pomeni, da bo ob vašem obisku še lepša! Restavracija že od 1992 vsako leto znova potrjuje, da je najboljša na svetu. Schwarzwaldstube je tako restavracija, ki ji v Nemčiji Michelin najdlje podeljuje tri zvezdice. Chef Torsten Michel je prišel v Schwarzwaldstube leta 2004, postal sous chef najboljšega nemškega chefa Haralda Wolfartha, in 2017 tudi njegov naslednik.

  Schwarzwaldstube chef Torsten Michel foto René Riis
  od
  Avtor slike: René Riis
 • Prigrizek 1

  V srebrni žlic, goveji tatar, zelo prvinski, skoraj brez začimb, zgolj z okusom mesa, in krema wasabija, tako drugačna od ”podobnih” zeleno obarvanih hrenovih krem.

  schwarzwaldstube amuse
  od
  Avtor slike: UME
 • Prigrizek 2

  Marinirana orada na koruznem hrustku. Podrobnosti so ”zgolj” v okusu, vse drugo je ”le” brezhibno.

  schwarzwaldstube amuse
  od
  Avtor slike: UME
 • Prigrizek 3

  Prigrizki imajo drugačen vrsti red draženja. Od mesa preko ribe do zelenjave. Predstavljanje in kramljanje v predsobi dveh mišelinskih restavracij skleneta nežnosti cvetače, marinirane in penaste, ter kavirja zlatovčice. Pripravljeni na doživetje!

  schwarzwaldstube amuse
  od
  Avtor slike: UME
 • Amuse bouche

  Uradni pozdrav chefa Michela, ki brbončice nadraži s še več radovednosti in pričakovanja, je hamachi, japonski rumenoplavutni gof, mariniran kot ceviche, s citrusi, na kremi beluga leče, z želejem iz rakovih repov, pokrito z ožgano potrebušino sardele in hrenovo espumo. In še nekaj kapljic zeliščnega olja za spoznanje, ki se potem z vsakim hodom še utrjuje: tako preprosto, toda tako dovršeno, da je žlahtno in elegantno, prav nič bahavo ali kričeče, vseeno pa sodobno, celo modno, toda zato sploh ne (le) všečno, saj od jedca zahteva pozornost, koncentracijo in spoštovanje. Okusi so nežni in zahtevni hkrati.

  schwarzwaldstube amuse
  od
  Avtor slike: UME
 • Losos

  Najboljše losose lovijo ribiči s Ferskih otokov! To ve vsak zvezdnični chef. Zato jih mora vsak Ferčan letno naloviti po deset ton …

  Michel je tatarju ferskega lososa dodal rahlo dimljenega in ju začinil s karasumi, na zraku sušenimi ikrami glavatega ciplja, mehkejšo in nežnejšo japonsko inačico botarge. Toda tisto, kar je presenetilo, hkrati pa iz ”navadnega” lososa naredilo visoko jed, je bila goba, ki ji pri nas pravimo borov glivec. Marinirana je hrustljajoče ”razbijala” mehke lososove grižljaje in z espumo wasabija in limonovim vinaigrette prelivom ustvarila nadokus.

  schwarzwaldstube losos borov glivec
  od
  Avtor slike: UME
 • Pokrovača in ostriga

  Dvestokrat je potrebno obrniti Gillardeau ostrigo, da postane najbolj čista in nežna svoje vrste. Zato je chef Michel ni kuharsko mučil, temveč jo je le vrnil v njeno naravno okolje. Iz vode, ki se je natekla iz školjke, je zavrel nage, zavrelico, v kateri sicer ni zaplavala, temveč se je poširala. S pečeno Jakobovo pokrovačo jo je oblil s fino emulzijo vodne kreše, dodal žlico Imperial (nemškega) kaviarja, in začinil, v čast Laurent-Perrier mehurčkasti spremljavi, z šampanjskim kisom.

  schwarzwaldstube pokrovača ostriga imperial kaviar
  od
  Avtor slike: UME
 • Jastog

  Jed in vino (šampanjec Alexandra Laurent – Perrier) večera! Nežno kuhani medaljoni bretonskega jastoga na rižoti iz jastogovih iker, začinjeno z rakovim oljem, vse skupaj pa prelito z nantuajskim prevretkom. Slednji je kot klasična omaka visoke francoske kuhinje zaradi bešamela in sladke smetane težek, kot prevretek pa ohrani potrpežljivost dolgega in počasnega kuhanja, a pridobi lažjo, toda še bolj rakovo, esenco. Vrhunske sestavine ne poznajo kompromisov, tako kot tudi ne visoka kuhinja. Vse je bilo že skuhano, a v takšni kakvosti – s tremi zvezdicami – preseneti vedno znova.

  schwarzwaldstube jastog rižota korale
  od
  Avtor slike: UME
 • Priželjc

  Glavna jed iz ”le” telečjega priželjca … Glaziran s sladkim sauternesom je hrustljavo ocvrt prelit s stopljenimi gosjimi jetri. V družbi lisičk in topinamburja ima tudi tudi dve omačni spremljevalki. Omaka iz črnih tartufov je vesela oblatov belih iz Albe, ki jo prekrijejo pri mizi, Albuferovo omako pa je iz suprême omaka (prežganja s kokošjo osnovo in smetano), v katero je zamešal temno mesno glazuro, da je dobila marmorni vzorec, ustvaril že Marie-Antoine Carême. Ko jo je Escoffier zapisal kot klasično francosko omaka za perutnino in priželjc, je ostala chefom, da jo nadgrajujejo. Michel ji je v majhni skodelici dodal še krompirjev pire z belimi tartufi. Le priželjc?!

  schwarzwaldstube tartufi priželjc
  od
  Avtor slike: UME
 • Kir Royal

  Kot piš nežna in tanka sladkorna krogla v novoletnem razpoloženju – na čast šampanjskemu rose cuveeju – s sorbetom rdeče grenivke, tasmanskim poprom in šampanjsko peno na cassisovem želeju. Divje barve, a uglajeni okusi.

  schwarzwaldstube sladkorna krogla sorbet
  od
  Avtor slike: UME
 • Pecivo

  Na koncu patissier Logan Seibert ponudi še svoje drobno pecivo. Kako se upreti, če pa je vsak kos mojstrovina?!

  schwarzwaldstube pecivo
  od
  Avtor slike: UME
 • Vinska spremljava

  Sommelier Stéphane Gass je prvič prišel v Schwarzwaldstube, ko ga je za darilo ob 18. rojstnem dnevu babica peljala na večerjo. In je ostal … Vinska karta je nemško bogata in francosko impresivna, med nekaj tisoč etiketami pa je bil prav ob našem obisku eno od vin večera (na kozarec) tudi sauvignon opoka Marjana Simčiča.

  Posebna spremljava opisani večerji so bili šampanjci Laurent-Perrier. Več tukaj.

  schwarzwaldstube laurent perrier steklenice
  od
  Avtor slike: UME
 • Ocena: 5 srčkov

  Tako dolgo smo se odpravljali v Schwarzwaldstube, da je njegov chef Harald Wohlfart leta 2017 presenetil ves kulinarični svet in po 40 letih zapustil ”svojo” restavracijo, v kateri je postal najboljši nemški chef novega stoletja. Njegov naslednik je bil pred tem že 13 let njegova desna roka, zato za Michelin tudi 2018 ni bilo dvoma – tri zvezdice. Torsten Michel je dokazal, da nismo prišli prepozno! To sta dovršenost in eleganca najvišje kuhinje in preprostost ter spoštovanje (sestavin) velikega chefa. To so jedi, od katerih nobena ne kriči in vpije, to je kuhinja, ki ne povzroči ognjemeta ali orgazma, to je restavracija, ki ni za skalp, temveč ”le” za doživetje. To je le vse tako kot mora biti, v strežbi, na mizi, na krožnikih in v ustih!

  schwarzwaldstube chef torsten michel pri mizi
  od
  Avtor slike: UME
Tags: , , , , , , , ,